– Obama og USA kan dra til helvete og vi kan bryte forbindelsene med USA. EU bør velge skjærsilden – helvete er fylt opp, sa han denne uken.

Utbruddene skremmer investorer.

Risiko fremfor usikkerhet

Duterte har erklært krig mot narkotika på Filippinene og det har brutt ut lovløse tilstander. Over 3000 mennesker er drept siden 1. juli da presidenten, som går under navnet «Dirty Duterte» i filippinske medier, startet kampen mot narkotika.

All kritikk fra allierte land, FN og andre samarbeidspartnere er blitt blankt avvist av Duterte.

IMF, Verdensbanken og Den asiatiske utviklingsbanken (ADB) har kommet med nye oppjusterte prognoser for den filippinske økonomien de siste ukene. Det forventes en økonomisk vekst på mellom seks og syv prosent – høyere enn gjennomsnittet for Asia.

Det siste tiåret har Filippinene, som i tiår lå bak de andre sørøstasiatiske landene i økonomisk utvikling, tiltrukket seg store investeringer fra USA og Europa. Filippinene er det eneste større landet i Sørøst-Asia med en stor engelsktalende befolkning.

- Vi kan håndtere risiko. Vi kan igangsette tiltak for å forsvare oss mot risiko. Usikkerhet er noe vi ikke liker i business. Det er nettopp hva vi opplever for tiden da vi ikke vet hvor dette vil ende, sier leder for den europeiske handelsforeningen på Filippinene, Guenter Taus, til Associated Press.

Truer å bryte med USA

Nøkkelindeksen ved Manila-børsen har falt med vel seks prosent siden midten av juli da investorer for alvor fikk øynene opp for den nye presidenten. Siden meningsmålingene fra i vinter viste at Duterte lå an til å vinne valget har børsen steget med 25 prosent.

Utenlandske investeringer var på fire milliarder dollar i første halvår – opp fra 2,2 milliarder dollar i samme periode i fjor. Sentralbanksjefen avviser at investeringene har falt etter at Duterte ble valgt.

- Det er verdt å merke seg at Duterte ble innsatt som president den 30. juni, men han ble valgt to måneder tidligere, sa sentralbanksjef Diwa Guinigundo i forrige uke.

Den amerikanske handelsforeningen advarte nylig om ordbruken fra presidenten.

«Landets økonomiske forutsetninger er sterke og det er et høyt potensial. Det er imidlertid en økende bekymring for at Dutertes politikk og adferd kan påvirke optimismen som amerikanske selskaper på Filippinene har hatt lenge. Noen investorer spør om narkotikakrigen reduserer rettssikkerheten», sa American Chamber of Commerce of the Philippines.

Duterte har fortsatt utbruddene mot USA denne uken.

- Jeg utelukker ikke at vi bil bryte med USA. Jeg vil heller gå sammen med Russland og Kina, sa han i en synagoge, hvor han forsøkte å unnskylde tidligere uttalelser hvor han sammenlignet seg med Hitler.

Foretrekker Kina og Russland

Kredittvurderingsselskapet S&P Global kom med kritikk mot presidenten i en rapport i september.

«Stabiliteten og forutsigbarheten for policyen har avtatt noe under den nye presidenten», skrev S&P.

Den vagt formulerte kritikken, som er vanlige formuleringer fra kredittvurderingsselskapet, skapte nye utbrudd fra Duterte.

- Ikke si at kjeften min er det største problemet. Jeg kan ikke ødelegge et land, men det kan kredittvurderingsselskaper. Min beskjed til disse er: la oss være alene. Glem oss. Vi kan starte egne kredittvurderingsselskaper. Vi kan gå til Kina. Vi kan gå til Russland. Jeg har nettopp snakket med dem og jeg foretrekker dem. Hva i helvete kan jeg si, sa Duterte under en pressekonferanse i Cagayan de Oro.

Ifølge S&P er den filippinske økonomien i god forfatning – spesielt hvis den økonomiske politikken Duterte arvet fra forgjengeren fortsetter.

«Vi forventer ikke en oppgradering av ratingen i den neste toårsperioden. Hvis reformene stopper opp eller det blir en endring kan den bli nedgradert», advarte S&P.

Markedene

Det er små bevegelser ved de asiatiske børsene på onsdag formiddag uten de store nyhetene. De kinesiske markedene holder stengt hele uken.

Oljeprisen har gjort et nytt byks på onsdag morgen i asiatisk handel og ligger på over 51 dollar fatet.

De amerikanske oljelagrene falt med 7,6 millioner fat i forrige uke, ifølge statistikker fra American Petroleum Institute.

Analytikere fra S&P Global Platts hadde forventet en økning i oljelagrene på to millioner fat.

- Etterspørselen øker. Vi ser at det amerikanske markedet oppnår en balanse mye raskere enn noen kunne tro, sier senior markedsanalytiker Phil Flynn hos Price Futures Group til Marketwatch.

Les også: Skal ha gitt drapsordrer dnPlus (DN+)


Duterte sammenligner seg selv med Hitler

Vil åpne for handel med Kina og Russland

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om granskningsindustrien. Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller hvordan han går frem og avslører hvor ubehagelig det blir når man pirker borti selskapenes dypeste hemmeligheter.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.

Anbefalt av DNtv:

Solberg fikk Stortinget til å le med vektklasse-vits
Erna Solberg fikk Stortinget til å bryte ut i latter da hun parerte Knut Arild Hareides utsagn om at det kjennes som å stå i bokseringen med henne under trontaledebatten.
00:40
Publisert:
 

Denne elbilen kommer snart på veiene
Mercedes lager et eget undermerke for elbil, og starter med en elektrisk suv.
01:42
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.