Rodrigo Duterte gjorde rent bord under valget i forrige uke. Om vel 40 dager vil han innta presidentpalasset i Manila på Filippinene og styre landet de neste seks årene. Investorer har vært skeptiske til mangelen på en økonomisk strategi. For tiden går økonomien av seg selv.

Robust økonomisk vekst

Den avgående presidenten har ført en svært investorvennlig politikk siden 2010. Dette har gitt resultater. Benigno Aquino III er forhindret fra å fortsette utover seksårsperioden, men han mener han har lagt et solid grunnlag for fortsatt solid vekst de neste årene.

I første kvartal fikk Filippinene en økonomisk vekst på 6,9 prosent – høyere enn Kina og de andre økonomiene i Sørøst-Asia, viser statistikker som kom torsdag.

- Den filippinske økonomien er i bra tilstand før endringene i den politiske ledelsen. Grunnlaget er på plass for en fortsatt høy økonomisk vekst – i hvert fall på kort sikt. På mellomlang sikt har valget av Duterte ført til en forhøyet risiko, sier senior Asia-økonom Daniel Martin hos Capital Economics i en ny rapport.

Valgkampen de siste månedene har vært intens og det er blitt brukt store beløp under presidentvalget og lokalvalg over hele landet.

- Filippinene vil utkonkurrere regionen i år – drevet av innenlandsk etterspørsel. Økte infrastrukturinvesteringer, store overføringer i peso fra utlandet og forbruk – dette kombinert gir et bilde av en veldig robust økonomisk vekst, sier Asia-økonom Joseph Incalcaterra hos storbanken HSBC til Bloomberg.

På etterskudd

Mens enkelte bruker uttrykket «robust» for å beskrive den filippinske økonomien, velger andre uttrykk som «kaotisk» og «uoversiktlig» for å forklare hva som skjer.

Infrastrukturen på Filippinene er sprengt, hovedflyplassen ved Manila er en av de verste i Asia og i bygatene i hovedstaden råder trafikkaoset uten effektive massetransportsystemer slik blant annet Bangkok og Kuala Lumpur har bygd ut – og fortsatt bygger.

Den asiatiske utviklingsbanken (ADB) samarbeider tett med myndighetene for å utvikle og modernisere infrastrukturen. ADB anslår i en ny rapport at Filippinene har behov for 120 milliarder dollar (995 mrd. kroner) i infrastrukturinvesteringer på mellomlang sikt.

Etterlyser detaljer

Rodrigo Duterte nevnte knapt økonomiske strategier under valgkampen, noe som førte til nervøsitet hos investorer. Den siste uken har han prøvd å berolige finansmarkedene med at han vil fortsette den økonomiske politikken som Aquino har startet.

Internasjonale kredittvurderingsselskapet som Moody’s, Standard & Poor’s og Fitch Ratings har etter valget bekreftet at presidentvalget ikke vil påvirke kredittratingen på kort sikt og at den filippinske økonomien er grunnleggende sterk.

«Vi tror at de underliggende forholdene vil støtte opp rundt veksten under forutsetning av at den makroøkonomiske politikken videreføres», skriver Fitch i en oppdatering.

S&P etterlyser detaljer.

«Dutertes valgkamp var sentrert rundt kriminalitet og konstitusjonelle reformer. Han har gitt få detaljer på hvordan den økonomiske politikken vil være under hans regjeringsadministrasjon», skriver S&P.

Forventer Kina-vekst

Denne uken la Dutertes team frem en åttepunktsplan for økonomien. Han har også utnevnt en finansminister som skal koordinere med den utgående regjeringen. Han har også åpnet opp om å inkludere opposisjonen og kommunistpartiet i regjeringen.

- Jeg er optimistisk på flere av forslagene de har lagt frem, blant annet om å etablere storbyer tilsvarende Manila i andre deler av landet. Dette har lenge vært en ide som ingen har klart å gjennomføre. Bare tenkt på mulighetene dette gir, sa utgående finansminister Cesar V. Purisima på onsdag, til The Inquirer.

Verdensbanken, Det internasjonale pengefondet (IMF) og internasjonale finansinstitusjoner tror Filippinene vil få en økonomisk vekst på mellom seks og syv prosent i 2016 – og over seks prosent de neste par-tre årene. Dette er på høyde med Kina og India.

«Næringslivet må holde et tett øye med Dutertes konstitusjonelle reformer og korrupsjon. Investorer bør være optimistiske, men sørge for å sikre seg. Duterte kan tilby en kontinuitet for deler av Aquinos økonomiske politikk, men det ser ikke ut til at han er interessert i en mer omfattende liberalisering. Andre deler av politikken kan føre til ny risiko for den filippinske økonomien», advarer forsker Erik French hos Maxwell School of Citizenship and Public Affairs ved Syracuse University i et innlegg i Global Risk Insights.

Markedene

Det er nervøsitet ved de asiatiske aksjemarkedene på torsdag etter at referatene fra den amerikanske sentralbankens rentemøte i april ble offentliggjort på onsdag.

Investorer konkluderer med at det er økt sannsynlighet for en renteøkning i USA allerede i juni – tre måneder tidligere enn hva som var antatt tidligere.

Dette har styrket den amerikanske dollaren mot andre valutaer – asiatiske og europeiske. For knappe tre uker siden falt dollaren til under åtte kroner. I dag ligger den på 8,33 mot norske kroner.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.