Finansmarkedene i Asia lar svake innkjøpssjefsindekser i Kina, Taiwan og Indonesia ligge. Dagens samtaleemne er den britiske megleren hos Bank og America Merrill Lynch som ble arrestert med to kvinnelik i leiligheten i Hong Kong i helgen.

De offisielle innkjøpssjefsindeksene for oktober viser en svakere utvikling i den kinesiske økonomien. Det er ingen fare for en resesjon, men fortsetter høstens utvikling inn i 2015 kan det bli vanskelig å innfri vekstmålet på en syv prosent økonomisk vekst.

«American Psycho» i Hong Kong

Politiet i Hong Kong fant i helgen to drepte kvinner i leiligheten til en 29 år gammel britisk aksjemegler hos Bank of America Merrill Lynch. Den ene av kvinnene ble funnet med knivstikk på kroppen og den andre lagt inn i en koffert og plassert på balkongen.

Den amerikanske finansinstitusjonen bekrefter at «en person med samme navn som den siktede inntil nylig har jobbet ved Hong Kong-avdelingen». Rurik Jutting skal ha forsvunnet fra arbeidsplassen i forrige uke før han ble arrestert i helgen.

Ifølge The Telegraph skal det ha blitt funnet mange tusen bilder av lik på smarttelefonen til briten. Lokale aviser i Hong Kong trekker sammenligninger med boken Bret Easton Ellis bok «American Psycho», hvor en seriemorder som jobber på Wall Street begår en rekke drap.

Ifølge medier i Hong Kong er de to kvinnene prostituerte fra Indonesia.

Venter ny svekkelse

Innkjøpssjefsindeksen for tjenesteytende sektor falt fra 54 til 53,8 fra september til oktober. Dette er den svakeste målingen på ni måneder.

- En nedbryting av målingene er i samsvar med en svakere innenlandsk etterspørsel og ytterligere svekkelse inn i fjerde kvartal, sier Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics.

Planen er at tjenesteytende sektor skal stå for en større andel av den økonomiske aktiviteten i Kina. Myndighetene ønsker å redusere avhengigheten av store investeringer og eksportsektoren for å skape en mer bærekraftig økonomisk vekst.

- Totalt sett viser de kinesiske statistikkene at økonomien stabiliserer seg med en relativt svak vekst. Det er fortsatt en situasjon hvor etterspørselen er fortsatt ganske dempet – både innenlandsk og eksternt. Dette vårt syn kjører Kina på lavgir – ett eller to gir under hva økonomien burde for å holde full fart, sier Kina-økonom John Zhu hos den internasjonale banken HSBC til CNBC.

Målrettede tiltak svikter

Myndighetene har foretatt såkalte målrettede tiltak i økonomien de siste månedene for å støtte opp rundt aktiviteten, blant annet i eiendomssektoren.

- Fremdriften er svak. Effektiviteten av myndighetenes målrettede tiltak for å styrke økonomien har avtatt, sier Kina-økonom Hua Changchun hos Nomura Holdings.

Hua tror den kinesiske sentralbanken vil senke reservekravene til bankene. I dag må de største bankene plassere rundt en femtedel av innskuddene hos sentralbanken. Denne kan føre til en ny kredittvekst.

Eiendomsprisene falt i 69 av Kinas 70 største byer i september. Dette prisfallet forventes å fortsette.

HSBCs innkjøpssjefsindeks havnet på 50,4 i oktober – svakt bedre enn septemberindeksen på 50,2 En måling på over 50 viser at det er høyere aktivitet. Den offisielle indeksen endte på 50,8. Dette er 0,3 poeng lavere enn i september.

Begge disse indeksene var forventet å havne høyere.

- Det er ingen åpenbare årsaker til at den økonomiske veksten i Kina skal akselerere nå, sier sjeføkonom for Kina hos storbanken Royal Bank of Scotland til Bloomberg News.

Konkurser i hopetall

Den årlige økonomiske veksten har falt fra over 10 prosent i tiåret før finanskrisen satte inn i vestlige land i 2008 til i underkant av åtte prosent de siste årene. Til tross for problemer i eiendomssektoren, råtne lån i deler av banksektoren er foreløpig ikke en alvorlig krise.

- Jeg føler meg sikker på at vi ikke vil se en kollaps eller en krise i Kina. Kredittvilkårene vil strammes inn det neste året eller så. Dette kan bli stygt og vi vil få en betydelige svakere vekst, sier direktør Jonathan Anderson hos Emerging Advisors Group til Financial Times.

Den økonomiske veksten forventes å havne på rundt syv prosent i 2015. Enkelte Kina-økonomer tror veksten vil falle ned mot fem prosent fra 2020.

- Det er uunngåelig at det ikke kommer en opprenskning på tilbudssiden. Det er der nye lån har endt opp. Vi kan begynne å se konkurser i hopetall, sier Anderson.

Svakere for Taiwan

Det er ikke bare i Kina det er svak aktivitet i industrien. Den taiwanske innkjøpssjefsindeksen falt fra 53,3 i september til 52 i oktober. Dette er den svakeste målingen på 13 måneder, ifølge HSBC. Det har vært høy aktivitet i elektronikksektoren gjennom sommeren.

«Den taiwanske industrien går gjennom en periode med svakere vekst. Nedgangen ble skjerpet i den første måneden av siste kvartal», skriver HSBC.

Taiwanskeide selskaper står for produksjonen av alle Apples produkter ved fabrikker i Kina. Taiwanske selskaper er også viktige komponentleverandører til verdens elektronikkindustri.

Japansk ekstase

Tokyo-børsen holder stengt på mandag. Den japanske sentralbanken (BOJ) sjokkerte investorer på fredag med å øke støttekjøp av rentepapirer til rundt 80000 milliarder yen i året (nesten 5000 milliarder kroner).

Dette sendte yenkursen svakere mot amerikanske dollar og nøkkelindeksen Nikkei 225 4,8 prosent høyere.

- Hva BOJ foretok seg var enormt. Det viser at sentralbanken jobber tett med regjeringen. Det i seg selv forklarer hvorfor vi mener det er riktig å sitte langsiktig med japanske verdipapirer. Det er ikke ofte en får et så klart og tydelig tegn på at myndighetene ønsker at aksjemarkedet skal gå høyere for å generere økonomisk vekst. Det er nettopp det vi ser nå, sier sjefmarkedsstrateg Chris Weston hos finansinstitusjonen IG i Melbourne til nyhetsbyrået AP.

Markedene

November måned starter svakt ned ved de asiatiske aksjemarkedene. Svake innkjøpssjefsindekser fra Kina, Taiwan og Indonesia har sendt nøkkelindeksene ned fra formiddagen av.

 

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 16413,76 (0,00%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23972,82 (-0,11%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2435 (0,61%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1948,81 (-0,80%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9008,75 (0,38%)

India, BSE Sensex: 27815,8 (-0,18%)

Thailand, SET Index: 1586,73 (0,16%)

Singapore, Straits Times Index: 3285,2 (0,33%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1853,2 (-0,11%)

Indonesia, Composite Index: 5074,63 (-0,29%)

Filippinene, SE Composite: 7265,74 (0,69%)

Australia, All Ordinaries: 5479,8 (-0,46%)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.