Prisene for å leie butikklokaler i Russell Street i Hong Kong har vært høyere enn på Manhattans Fifth Avenue i New York City. Siden 2014 har prisens stupt – i enkelte tilfeller med 40 prosent. Leietakere vil reforhandle eksisterende kontrakter.

Tomme lokaler

Handelsgaten ved Causeway Bay i Hong Kong har posisjonert seg som Asias fremste luksusgate. I 2012 gikk gaten forbi Fifth Avenue med leiepriser på 222.600 Hong Kong dollar for en kvadratmeter i året – tilsvarende over 20.000 kroner i måneden i leie for en kvadratmeter.

Nye leiekontrakter er blitt inngått nylig til priser som ligger inntil 40 prosent lavere. Det er mange tomme butikklokaler i byen, som har valutaen direkte knyttet opp mot amerikanske dollar. Den sterke dollaren har gjort det dyrere for turister å handle i Hong Kong.

- Utleiere må innse virkeligheten – uansett hvor motvillige de er. Det er bedre enn å la eiendommene deres stå tomme, sier direktør Lawrence Wong hos Sheraton Valuers til Bloomberg News.

Ifølge South China Morning Post har antallet kinesiske shoppere i Hong Kong falt kraftig i år. En svakere økonomisk vekst i Kina har gjort at mange kinesere har strammet inn på det personlige forbruket og tar færre turer over grensen til Hong Kong.

Kinesiske myndigheters kamp mot korrupsjon og økonomisk kriminalitet gjør at offentlige ansatte er svært forsiktige med å reise til Hong Kong og komme hjem med bagasjen full av luksusprodukter og merkevarer.

Eiendomsselskapet Jones Lang LaSalle forventer at leieprisene på næringseiendom vil falle med 20 prosent i 2015.

«Dette er drevet av en tosifret prosentnedgang i antall ankomne fra fastlands-Kina i august. I juli var nedgangen med 9,8 prosent og 1,8 prosent i juni. Detaljomsetningen falt for femte måned på rad i juli. Omsetningsfallet av smykker og klokker har moderert seg til fem prosent etter fire måneder med tosifret prosentnedgang», skriver Jones Lang LaSalle i en markedsrapport for september.

Det er ikke bare i luksusgatene leieprisene har falt; det er den samme trenden i andre områder. Adidas har forhandlet frem en ny leiekontrakt på et utsalg i Central-områder hvor de slipper unna med å betale rundt fem millioner kroner i måneden i leie – 23 prosent lavere enn den forrige leietakeren.

- Vi følger utviklingen i eiendomsmarkedet tett og vil foreta endringer i politikken hvis dette viser seg å være nødvendig, sa byens finansminister John Tsang på søndag.

Advarer mot fremvoksende markeder

Utsikter til svakere etterspørsel i Kina, lavere råvarepriser, renteøkning i USA, svake valutaer i fremvoksende land og uro på aksjemarkedene gjør at eksperter advarer mot å investere i fremvoksende land.

- Det er fortsatt altfor mye usikkerhet. Dette er en ord sirkel. Jo mer valutaene svekkes - jo mer kapital forsvinner. Råvareprisnedgangen ødelegger for den økonomiske veksten i disse landene. Det skaper inflasjon i økonomier som har svak vekst. Det er en vanskelig situasjon og det er ikke visshet nok akkurat nå til å komme foran dette, sier global investeringsstrateg David Spika hos Guidestone Capital Managemen til CNBC.

Markedene

Det er nervøsitet i de asiatiske aksjemarkedene på tirsdag med en bred nedgang i markedene som holder åpne. Hovedårsaken er ny usikkerhet rundt den kinesiske økonomien og et kraftig fall i råvareprisene de siste dagene.

Aksjekursen på råvareselskapet Glencore falt med nesten 25 prosent på mandag etter en analyse fra Investec konkluderte med at egenkapitalen ville forsvinne hvis råvareprisene holder seg på dagens nivå. Aksjekursen har falt med 76 prosent siden mai.

De amerikanske aksjemarkedene falt kraftig på mandag.

- Dette er et marked som er drevet av følelser og usikkerhet. Det er stor usikkerhet knyttet til Kina og Federal Reserve (den amerikanske sentralbanken), sier global markedsstrateg David Lebovitz hos CNBC Asia.

Nøkkelindeksen MSCI International All country Asia, hvor de største aksjemarkedene utenfor Japan i Asia inngår, har falt med 2,3 prosent på tirsdag og er på det laveste nivået siden juni 2012. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen er på det laveste nivået på åtte måneder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Fortsatt frykt på Asias børser

morten.iversen@dn.no