Singapore og Hong Kong har spilt en nøkkelrolle i utviklingen av Asia siden 1970-tallet. Singapore har fungert som et brohode inn i Sørøst-Asia – og delvis India. Hong Kong har hatt en tilsvarende rolle i Kina, som først åpnet grensene i 1979. Situasjonen er i ferd med å endres.

Forstyrrende angrep

Konsulentselskapet McKinsey er ute med en ny rapport på den asiatiske banksektoren for 2016 med overskriften «Klare seg gjennom stormen». Asia har vært den viktigste bidragsyteren for overskudd for den globale banksektoren de siste årene.

I 2015 hadde den globale banksektoren et resultat før skatt på 1100 milliarder dollar. 46 prosent av dette kom fra Asia – opp fra 28 prosent i 2005.

«Hovedtyngden av denne økningen var et resultat av vekst knyttet til dynamiske økonomier i hele Asia, men spesielt Kina som står for rundt halvparten av inntektene», skriver McKinsey.

Konsulentselskapet identifiserer i rapporten tre trusler som er i ferd med å bygge seg opp som stormer, og som kan ramme den globale banksektoren med full styrke i 2018.

  • Svakere makroøkonomisk vekst. Dette gjelder ikke bare Kina, hvor den økonomiske veksten i fjor var den laveste siden begynnelsen på 1990-tallet. McKinsey forventer at resultatveksten vil falle fra ti prosent i 2011-14 til tre prosent fra 2016-21.
  • Forstyrrende angrep fra selskaper utenfor finanssektoren. Tradisjonell bankvirksomhet trues av finansteknologiselskaper som tilbyr betalingssystemer og utlånsplattformer. Et eksempel er det kinesiske internettselskapet Alibaba.
  • Misligholdte lån. I Kina og India øker misligholdte lån. McKinsey mener at asiatiske banker må hente inn mellom 400 og 600 milliarder dollar i frisk kapital for å dekke tap fra råtne lån innen 2020 for å opprettholde kapitalkravene.

Konsulentselskapet mener at den kommende stormen er en «kraftig og klar trussel» for de fleste bankene i Asia-regionen.

«Disse tre truslene kan komme sammen i en kraftig storm som kan lamme avkastningen på egenkapitalen. Faktisk opplever bankene allerede denne effekten», skriver McKinsey i rapporten.

De legger også til at denne typen store forstyrrelser i en bransje utgjør muligheter for de som innser det.

«De mest aggressive bankene vil ikke bare overleve denne uroen, men også komme styrket ut av den», skriver McKinsey-teamet i Singapore, som står bak den nye rapporten.

Sårbare finanssentre

I Hong Kong har eiendomsprisene falt med nesten 20 prosent det siste året. Kinesiske turister, som for et par år siden flokket over grensen til Hong Kong for å handle, er færre. Mange velger i stedet å reise til Japan, Sør-Korea eller Sørøst-Asia på langweekender og legger igjen penger der.

I første kvartal falt den økonomiske aktiviteten i Hong Kong med 0,4 prosent sammenlignet med fjorårets siste kvartal. Detaljhandelen har falt sammenhengende i over ett år – den lengste nedgangen siden slutten av 1990-tallet.

Aktiviteten i eiendomssektoren er den laveste på 25 år. Med fallende priser velger mange å vente med eiendomskjøp i håp om enda lavere priser. Investorer fra det kinesiske fastlandet holder seg også unna eiendomsmarkedet i Hong Kong.

Antall boliglån som er høyere enn markedsverdien på boligen økte med 15 prosent i første kvartal, ifølge Hong Kong Monetary Authority, som er byens sentralbank.

Goldman Sachs spår at eiendomsprisene vil falle ytterligere 20 prosent frem til 2018. Hong Kong-valutaen – og renten – er direkte knyttet opp mot USA og beslutninger som den amerikanske sentralbanken (Fed) foretar rammer den lokale økonomien, som er avhengig av Kina.

- Som finanssentre kan ikke Hong Kong og Singapore unngå de geopolitiske og økonomiske kreftene som kommer fra Kina. Svekkelsen i Kina vil ramme begge, sier forsker Andrew Sheng hos Asia Global Institute til Bloomberg News.

Utfordrende situasjon

Dette rammer ikke bare lokale investorer, men også banker og finansinstitusjoner som har bygd opp store avdelingskontorer i de to byene. Rundt fem prosent av arbeidsstyrken i Singapore jobber i finanssektorens rundt 1200 selskaper.

Finanstjenester er den fjerde største enkeltkomponenten i den singaporske økonomien – tilsvarende 13 prosent. I Hong Kong er finanssektoren den nest viktigste bidragsyteren til bruttonasjonalproduktet, og sysselsetter 6,3 prosent.

- Det er en svært utfordrende situasjon for bankene nå. Det er mangel på tillit og stabilitet. Når situasjonen er slik er det usannsynlig at banker vil ansette flere, sier direktør for finanstjenester hos Robert Walters i Hong Kong, John Mullally til Bloomberg News.

Omsetningsvolumet ved Hong Kong-børsen er nesten halvert i år sammenlignet med ifjor. Nye emisjoner er under halvparten av hva de var på samme tid ifjor.

Rådgivning rundt oppkjøp og fusjoner, som innbringer en betydelig del av inntektene for finansinstitusjoner, har falt. Oppkjøpsaktiviteten i regionen har falt med 24 prosent i år til 64,9 milliarder dollar

Markedene

Det er nervøsitet ved de asiatiske aksjemarkedene på torsdag - timer før britiske velgere skal avgjøre om Storbritannia fortsatt skal være medlem av EU.

«Markedet synes å ha fullstendig priset inn at forbli-leiren vinner. Dette gjør at markedsbevegelsene og volatiliteten rundt folkeavstemningen er langt mindre enn mange hadde forventet», skriver markedsanalytiker Angus Nicholson hos IG i en morgenrapport.

Han forventer at de globale markedene vil være på tå hev de neste 24 timene.

«Markedene er ekstremt nervøse og det kan komme noen skarpe markedsbevegelser», spår han.

 

Følg markedet på DN Investor

Hør DNs siste podcast om offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Anbefalt av DNtv:

Slik kan du ta undervannsbilder med mobilen
DNs fotograf og fridykker Aleksander Nordahl tester undervannsdeksel til mobil og gir deg tipsene du trenger for å sikre feriebildene i vann.
04:36
Publisert:

Renaulten som svinger på alle fire
Renault Megane GT har styring på alle fire hjul. Se video fra DNs prøvekjøring her.
01:14
Publisert: