Til tross for markedsuroen over store deler av verden de siste 18 månedene fortsetter den globale økonomien å levere en relativt solid økonomisk vekst. Unntakene er blant annet Russland og Brasil, hvor økonomiske sanksjoner og et fall i råvareprisene har slått hardt inn.

- Den gode følelsen er over

Det er ny uro ved de asiatiske markedene på onsdag formiddag. Hang Seng-indeksen ved Hong Kong-børsen falt med over 3,5 prosent i løpet av formiddagen og ved Tokyo-børsen har Nikkei-indeksen falt med over 2,5 prosent.

Det er utsiktene til en svakere økonomisk vekst i verden og et fortsatt fall i oljeprisen som skremmer investorer. Det internasjonale pengefondet (IMF) nedjusterte vekstprognosene for verdensøkonomien på tirsdag og Det internasjonale energibyrået kom med en advarsel.

«Den gode følelsen som kom fra Kina med vekststatistikkene på tirsdag forsvant raskt da de amerikanske markedene åpnet. IMF har kommet med dystre advarsler. Den fallende oljeprisen blir nå sett på som overproduksjon og ikke frykt for en hard landing i Kina. Dette gjør at oljeprisen er en tredje risikofaktor for finansmarkedene – i tillegg til Kina og usikkerhet rundt den amerikanske rentepolitikken», skriver finansinstitusjonen ING i en rapport.

Oljeprisen har falt i asiatisk handel på tirsdag. Prisen på amerikansk reåolje (wti) har falt til under prisen på nordsjøolje (brent). Wti (West Texas Intermediate) har falt med 1,9 prosent i asiatisk handel og ligger på 27,93 dollar fatet. Nordsjøoljen omsettes til 28,54 dollar – et prisfall på 0,75 prosent, ifølge Bloomberg Commodities.

Store utfordringer

Det internasjonale pengefondet (IMF) har nedjustert vekstprognosene for verdensøkonomien denne uken for 2016 og 2017 med 0,2 prosentpoeng. For 2016 forventes den globale økonomiske veksten å havne på 3,4 prosent og opp til 3,6 prosent i 2017.

Dette er under forutsetning av at det ikke kommer nye sjokk. Et kraftig byks i oljeprisen kan føre til at forbrukere må stramme inn. Drivstoffprisene har ikke vært lavere på 12-15 år i store deler av Asia og USA, hvor oljeprisen fastsetter prisene – og ikke avgifter.

IMFs analysedirektør Maurice Obstfeld kommer med advarsler til verdens politikere.

“Det kommende året kommer til å bli et år med store utfordringer. Politikerne bør tenke hvordan de både kan være fleksible og styrke økonomiene på kort sikt. De må også tenke langsiktig», sa Obstfeld under fremleggelsen av IMFs nye globale vekstrapport.

IMF har tidligere kritisert fremvoksende land for ikke å ha gjennomført nødvendige reformer i egne økonomien da internasjonal kapital flommet over grensene fra 2009 – da de globale rentene ble kuttet til nullpunktet.

«Med mindre viktige overganger i verdensøkonomien kan navigeres på en vellykket måte, kan den globale veksten bli avsporet», advarer Obstfeld.

- Ingen krise

Mens IMF ser inn i krystallkulen et par-tre år frem i tid, har økonomene hos Oxford Economics prøvd å se frem til 2024. De forventer at den i gjennomsnitt 3,8 prosent høye veksten som verden opplevde fra 2000 til 2014 ikke vil gjenta seg.

Den kinesiske veksten var i gjennomsnitt på 9,4 prosent i disse 15 årene og sørget for høy vekst hos landets handelspartnere – blant annet råvareleverandører. De neste ti årene forventer analyseselskapet at Kina vil få en gjennomsnittlig årlig vekst på 5,5 prosent.

«Selv om den kinesiske veksten gjenspeiler en markant nedbremsing sammenlignet med det tosifrede tempoet fra 2005 til 2014, har Kinas andel av den globale verdiskapningen økt så mye at denne andelen ikke vil endre seg så mye i forhold til forrige tiår», skriver Oxford Economics.

De ser ingen krise. 

«Det vil bli en beskjeden oppgang i den økonomiske veksten hos industrilandene, men ikke til nivåer vi så før finanskrisen. Den økonomiske veksten i fremvoksende markeder vil avta, men vil forbli høyere enn i industrilandene. Fremvoksende lands andel av verdens bruttonasjonalprodukt har økt mye og landene vil fortsatt stå for en stor andel av den globale veksten», skriver Oxford Economics.

Markedene

Det er betydelig uro i aksjemarkedene i stor-Kina og Nordøst-Asia på onsdag. Eksportørene er hardest rammet.

I Japan har eksportlokomotivene Toyota, Honda, Nissan og Sony falt med mellom to og seks prosent ved Tokyo-børsen. Den japanske yenkursen har styrket seg mot dollar. Utsiktene til en svakere økonomisk vekst i verdensøkonomien tynger.

Det samme skjer i Sør-Korea. Samsung Electronics har falt med over to prosent.

I stor-Kina er det energiselskapene som får gjennomgå. De kinesiske oljeselskapene CNOOC, Petrochina og Sinopec, som er børsnoterte ved Hong Kong-børsen, har falt med over fire prosent.

Markedsanalytiker Angus Nicholson hos IG Markets skriver i en morgenrapport at han tror Shanghai-indeksen vil ta en tur ned til 2500-nivået for å kvitte seg med hva han kaller «irrasjonell begeistring».

Dette er et uttrykk USAs tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan brukte i en tale i 1996. Dette ble sett på som en advarsel om at prisene på aksjer var for høye.

Shanghai-indeksen har lagt seg på under 3000-nivået på onsdag og har falt med nesten 20 prosent på fire uker.


Les også: - Tror at bunnen er bak oss

 
OECD: Dette kan utløse en betydelig kollaps i boligprisene  

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no