Det er over en måned siden Kina la frem sine vekststatistikker for tredje kvartal.

I India trengs det mer tid for å innhente underlagsmateriale og bearbeide disse før offisielle statistikker fremlegges. Disse vil komme i løpet av mandag.

Moody’s Analytics forventer at India fikk en økonomisk vekst på 7,3 prosent i tredje kvartal.

Slår dette til, vil India få en 0,4 prosentpoeng høyere vekst enn Kina. Målet til statsminister Narendra Modi er å skape en årlig økonomisk vekst på 7,5 prosent de neste årene.

«Make in India»

India har en annen økonomisk modell enn den kinesiske, hvor eksport og store investeringer har sørget for en høy økonomisk vekst siden begynnelsen på 1990-tallet. I India har det vært forbrukerne som har stått bak den høye økonomiske aktiviteten.

Dette er i ferd med å endres.

Statsminister Modi har fokusert på «Make in India»-initiativet (produsere i India) hvor internasjonale selskaper oppfordres til å investere i industrianlegg og produksjon – både for det indiske markedet og eksport.

- Den indiske veksten i bruttonasjonalproduktet forventes å ha bedret seg. Industrisektoren har hatt den høyeste produksjonsveksten på fire år og aktiviteten i tjenesteytende sektor er fortsatt høy, sier India-økonom Sujit Kumar hos Union Bank of India til Wall Street Journal (WSJ).

Prisvekst under kontroll

Sentralbanken har klart å få kontroll på den tidligere galopperende matvareinflasjonen og har foretatt flere rentekutt de siste 18 månedene. De satte opprinnelige vekstmålet for India på 7,6 prosent for 2015, men nedjusterte dette til 7,4 prosent i september.

Det skal være et nytt rentemøte på tirsdag, men det forventes ikke et nytt rentekutt.

- Min oppfatning er at den underliggende prisveksten er på mellom fem og 5,5 prosent for tiden. Der vil den sannsynligvis ligge frem til utgangen av året. Det gir oss ikke altfor mye handlingsrom. På grunn av den svake situasjonen i verdensøkonomien kan den falle til nærmere fem prosent i løpet av det neste året. Det er inflasjonsmålet vi har satt for mars 2017, sa sentralbanksjef Raghuram Rajan til CNBC nylig.

Størrelsen på den indiske økonomien, målt i bruttonasjonalprodukt, er under en femtedel av den kinesiske. Befolkningen i begge landene er på litt over 1,3 milliarder mennesker. India har en yngre befolkningssammensetning enn den kinesiske.

- Dekke kan gi vekst

Det er vel 18 måneder siden Narendra Modi ble valgt som statsminister med løfter om dype reformer i samfunnet og en høy økonomisk vekst. Inderne er utålmodige, men han får også ros for å ha fått inflasjonen under kontroll og lagt en strategi for økonomien.

De neste ukene samles nasjonalforsamlingen og mange av forslagene til Modi-regjeringen skal godkjennes. Hvis dette skjer kan det være begynnelsen på en langvarig periode med økonomisk vekst på rundt åtte prosent i året – betydelig høyere enn hva både Kina og fremvoksende land i Sørøst-Asia forventer.

- Hvis noen av disse lovforslagene blir godkjent vil det være positivt for investorer og næringslivet. Det kan føre til økt økonomisk aktivitet og vekst, sier sjeføkonom Saugata Bhattacharya hos Axis Bank til WSJ.

Kina inn i det gode selskap

Det forventes at Det internasjonale pengefondet (IMF) vil inkludere den kinesiske valutaen inn i kurven som utgjør IMF-valutaen spesielle trekkrettigheter (SDR). Dette vil skje under et møte denne uken.

Ifølge CNBC er består SDR av en kurv bestående av euro, japanske yen. Britiske pund og amerikanske dollar. Under møtet på mandag vil det bli bestemt om den kinesiske yuanen vil inngå – og hvilken vekt i kurven den vil få.

Det er utstedt SDR for vel 200 milliarder dollar, som kan gis i lån til medlemslandene. Dette vil være den største endringen i valutakurven siden euro ble inntatt i 1999.

Markedene

Aksjemarkedene i Asia faller til dels kraftig ved lunsjtider lokal tid. Børsene i Kina, Sør-Korea og Taiwan har falt med mellom 1,5 og to prosent. Det er en svak oppgang i Singapore og India.

Investorer venter på viktige nøkkelstatistikker fra Australia, Japan, Sør-Korea, India og Malaysia de neste timene. Det forventes volatilitet inntil disse fremlegges og kan fordøyes.

DN Direkte vil følge markedene fra Asia til Europa de neste timene. Økonomiske statistikker og kommentarer fra sentralbanker og politikere denne uken vil kunne påvirke rentenivået og den økonomiske aktiviteten for 2016. Følg oss på DN Direkte.

Les også:

Nå kommer bankrobotene

- Usikker på om avtalen kommer til å være god nok (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Slik lager du god treningsmat

 
Treningsmat: Green drink
Kokk Jonas Lundgren viser sine beste tips for sunn treningsmat. Her lager han en grønnsaksdrink.
03:16
Publisert: