De økonomiske vekststatistikkene ble fremlagt onsdag morgen i Kina. Disse viser en årsjustert økonomisk vekst på syv prosent for første kvartal. I fjorårets siste kvartal var veksten på 7,3 prosent. Svekkelsen har rammet store deler av den kinesiske økonomien.

Problemer i industrien

Målet for 2015 er å få en økonomisk vekst på syv prosent. I så måte er Kina i rute. Men andre kvartal er tradisjonelt svakt og dette gir minimalt med styringsrom for resten av året for å nå vekstmålet, som er det laveste siden inngangen til 1990-tallet.

- Vi forventet et fall i den økonomiske veksten. Idet den kinesiske økonomien er på vei inn i en «ny normal» er den svakere veksten positivt for strukturelle justeringer og endringer i økonomien, sier pressetalsmann Sheng Laiyun i National Bureau of Statistics.

Kvartalsveksten er den nest laveste siden 2001.

Det har også kommet andre statistikker denne uken som bekrefter at det er en nedbremsing i den kinesiske økonomien. Eksporten falt med nesten 15 prosent i mars. Industriproduksjonen var forventet å vokse med 10,9 prosent i mars. Den endte på 5,6 prosent.

- Jeg er overrasket over hvor svak industriproduksjonen var i mars. Det er begrenset hvilken virkning lettelser i pengepolitikken vil ha, men de er nødt til å kutte renten, sier sjeføkonom for Kina hos UBS, Wang Tao til Bloomberg News.

I hva kinesiske myndigheter kaller den «nye normalen» skal kinesiske forbrukere dra en større del av lasset og skape økonomisk vekst. Detaljhandelen økte med 10,2 prosent i mars. Også dette er svakere enn forventet.

- Dette viser at de er nødt til å forsvare det årlige vekstmålet, sier Kina-økonom Shen Jianguang hos Mizuho Securities Asia til Wall Street Journal.

Klargjør ammunisjon

En lavere vekst kan ramme sysselsettingen og i neste omgang stabiliteten i det kinesiske samfunnet.

Det kinesiske kommunistpartiet vet det kan bryte ut sosial uro hvis de ikke makter å oppfylle sin del av avtalen med den kinesiske befolkningen hvor de får styre landet mot at de sørger for økt velstand.

- Økt arbeidsledighet kan bli et tema hvis den økonomiske veksten legger seg på under syv prosent, sier Kina-økonom Nie Wen hos Hwabao Trust i Kina til Reuters.

Kinas statsminister Li Keqiang sa i forrige uke at økonomien møter nedadgående press og han frykter for konsekvensene dette skal ha på sysselsettingen. Myndighetene står klar med tiltakspakker og det forventes rentekutt og en reduksjon i reservekravet til bankene.

- De har mye ammunisjon tilgjengelig, sier økonom Brian Jackson hos IHS Global Insight til Wall Street Journal.

Sentralbanken har foretatt to rentekutt siden november. Disse kuttene hjelper i hovedsak storselskapene. Små- og mellomstore selskaper har i begrenset grad tilgang til lånefinansiering via den regulerte finanssektoren.

- Det er nå viktig at myndighetene foretar seg mer for å stimulere økonomien. Vi forventer en vekst i offentlig forbruk og statlig styrte infrastrukturprosjekter så vel som nye pengepolitiske lettelser, sier seniorøkonom Dariusz Kowalczyk hos Credit Agricole i Hong Kong til Bloomberg News.

Til tross for en svakere vekst er størrelsen på den kinesiske økonomien fem ganger større enn den var for ti år siden. Den bidrar dobbelt så mye til den globale økonomiske veksten som USA.

Høyere vekst enn Kina

Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken skriver i sine siste oppdateringer at de forventer at India vil få en høyere økonomisk vekst enn Kina i 2015 og 2016. Den indiske veksten vil havne på 7,5 prosent, hvis prognosene slår til.

India ligger 15 år bak Kina og den nye regjeringen har formulert en ny økonomisk politikk. Det pågår et skifte vekk fra vekst basert på privat forbruk til investeringer og eksport.

Statsminister Narendra Modis initiativ «Make in India» er i ferd med å ta av. Han har reist verden rundt siden han vant valget i fjor og har klart å skape interesse hos noen av verdens største selskaper som vil legge produksjonen til India.

IMF tror at India kan få en vekst på åtte prosent i 2017-18. I disse årene vil Kina ha en vekst på godt under syv prosent.

Markedene

Investorer prøver å fordøye de kinesiske statistikkene som bekrefter en svakere start på 2015 med en vekst på syv prosent.

Det er spesielt marsstatistikkene som har skapt bekymring. Eksporten stupte med nesten 15 prosent. Industriproduksjonen, detaljhandelen og investeringer endte lavere enn forventet.

Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen, som har ligget på det høyeste nivået siden 2007, har beveget seg nervøst på formiddagen. Shanghai-indeksen er nesten fordoblet siden i fjor sommer.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Asia i dag: Kinesiske småsparere låner «som gale» for å kjøpe aksjer

 
Asia i dag: Erklærer krig mot golf
 

morten.iversen@dn.no