Sør-Korea har gått forbi Japan de siste årene i bruk av industriroboter i produksjonen. I Sør-Korea er det 396 roboter for 10000 fabrikkarbeidere mot 332 i Japan. I Kina er det kun 23 roboter for 10000 ansatte - godt under halvparten av gjennomsnittet i verden.

Det er endringer underveis. Apples stadig høyere krav til økt produktivitet, lavere priser og mer kompliserte produkter gjør at selskapets kinesiske underleverandører av smarttelefoner, nettbrett og datamaskiner går i bresjen for å investere i roboter.

Slutt på lavlønnslandet Kina

Ved kinesiske fabrikker har lønnsveksten vært på over ti prosent årlig i gjennomsnitt det siste tiåret. I Shanghai har fabrikkarbeiderlønningene fordoblet seg siden 2010. Fabrikkene har svart med å flytte vekk fra kysten til innlandet.

Også i byer som Chongqing og Chengdu øker lønningene kraftig.

- Lave lønninger eksisterer ikke i Kina i dag, sier styreformann Terry Gou hos Foxconn, som er verdens største kontraktsprodusent av elektronikk, til Wall Street Journal.

Selskapet skal installere en million robotarmer ved fabrikker i Kina, hvor Apples Iphone og Ipad produseres. Bruken av roboter i Kina har økt med i gjennomsnitt 36 prosent årlig de siste fem årene. I fjor ble det solgt 36700 roboter, ifølge China Robot Industry Alliance.

- Siden vi begynte å bruke roboter har vi redusert antall ansatte fra over 300 til under 100. Samtidig har produktiviteten økt med 20 prosent, sier fabrikkdirektør Cheng Hailiang ved Gree Electric Appliances til People’s Daily.

Apple er en kravstor kunde. Driftsmarginene til elektronikkprodusentene som produserer for det amerikanske selskapet ligger på rundt tre prosent.

- Vi håper å bedre effektiviteten i år med mellom ti og 20 prosent fra automatisering, sier finansdirektør Charles Lin hos Pegatron, som er den andre store Apple-produsenten, til Wall Street Journal.

Bygger kinesisk farmasigigant

20 år etter at kineseren Liu Dian Bo etablerte farmasiselskapet Luye Pharma i den kinesiske byen Yantai er han offisielt blitt dollarmilliardær. Selskapet ble børsnotert i Hong Kong i juli og aksjekursen har steget med nesten 30 prosent.

Selskapet henter inn nesten alt av inntekter fra det kinesiske markedet.

- Farmasimarkedet i Kina vil fortsatt oppleve en høy vekst de neste 20 årene. Vi har en befolkning som blir eldre og eldre. Etterspørselen etter helseprodukter er enormt, sa Liu til Bloomberg nylig.

49-åringen etablerte selskapet med 100.000 kroner i startkapital i 1994. Omsetningen passerte 2,5 milliarder kroner i fjor.

I motsetning til de fleste kinesiske selskapene som konsentrerer seg om å produsere generiske medikamenter, driver Luye Pharma med egen forskning og utvikling av egne produkter. Ifølge børsprospektet er fire produkter iferd med å gjennomgå klinisk uttesting for godkjennelse for salg på det amerikanske markedet.

Smarttelefon til 200 kroner

Mozilla har ambisjoner om å konkurrere med Google, Apple og Microsoft med et nytt operativsystem. Potensialet er i store, folkerike markeder hvor de fleste ikke har råd til å kjøpe en av dagens smarttelefonmodeller.

Den nye smarttelefonen Cloud FX fra Mozilla lanseres i India denne uken med en pris på like under 200 kroner. India er et marked i kraftig vekst. Det forventes å bli solgt 225 millioner smarttelefoner i dette markedet i år.

- Den største barrieren for mobiltelefonbrukere er kostnader og brukervennlighet. Vi mener dette er den beste telefonen for massemarkedet, sier Mozilla-direktør Hane Hsu.

Telefonene benytter operativsystemet Firefox. Det er utviklet en rekke app-er, blant annet Facebook, Twitter og lynmeldingstjenester WhatsApp.

Smarttelefonen er produsert av det indiske selskapet Intex Technologies. Indiske produsenter som Intex og Spice har tatt betydelige markedsandeler på det lokale markedet med billigere modeller.

- Vi kommer fra et annet sted i markedet, men vi forventer at Firefox vil bli det tredje operativsystemet for smarttelefoner, sier Intex-direktør Sanjay Kumar Kalirona til Economic Times.

Malaysia Airlines sparker en fjerdedel

Malaysia Airlines, som har hatt to alvorlige flyulykker i år med tap av nesten 600 menneskeliv, vil sparke rundt en fjerdedel av alle ansatte. Ifølge Reuters-kilder vil over 5000 ansatte - av totalt 20000 - miste jobben.

Malaysia Airlines vil legge frem det siste kvartalsregnskapet på torsdag. Det forventes nye, store tap. Flyselskapet vil bli tatt av Kuala Lumpur-børsen om kort tid og et statlig selskap vil gjennomføre en omstrukturering.

Flypassasjertrafikken i Asia har aldri vært høyere. Regionens passasjertrafikk forventes å øke årlig med 5,7 prosent fra 2013 til 2017. Asia vil stå for 32 prosent av all flypassasjertrafikk i 2017 - en høyere andel enn både USA og Europa, ifølge bransjeorganisasjonen IATA.

Mange av de nasjonale flyselskapene sliter i konkurransen med lokale lavprisselskaper og konkurranse fra Midtøsten.

- Kapitalavkastningen er svært lav for mange av disse selskapene.

Blant utfordringene de har er hvordan kan de ekspandere og gjøre dette på en økonomisk riktig måte. De er fokusert på vekst og distribusjon i Asia. Spørsmålet er om de kan gjøre dette på en finansiell bærekraftig måte som gir avkastning til investorer, spør partner Jonathan Galaviz hos Global Market Advisors overfor CNBC.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene venter på økonomiske statistikker fra USA og resultatet fra et planlagt toppmøte mellom Russlands president Vladimir Putin og hans ukrainske kollega Petro Poroshenko.

Den japanske nøkkelindeksen har falt med 0,5 prosent i løpet av formiddagen.

- Det er en følelse av overoppheting i det siste og dette har gjort at det har oppstått en liten pause i markedet, sier analysesjef Hiroichi Nishi hos SMBC Nikko Securities til nyhetsbyrået Kyodo.

Asiatiske aksjer har nådd en foreløpig topp. Selskapene som inngår i samleindeksen MSCI Asia Pacific omsettes til 13,7 ganger forventet inntjening. Dette er det høyeste nivået i år, men fortsatt lavere enn sammenlignbare indekser fra USA og Europa.

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 15537,59 (-0,49%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 25133 (-0,13%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2219,52 (-0,44%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2070,47 (0,46%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9397,79 (0,08%)

India, BSE Sensex: 26397,66 (-0,15%)

Thailand, SET Index: 1563,79 (0,04%)

Singapore, Straits Times Index: 3330,48 (0,01%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1863,52 (0,06%)

Indonesia, Composite Index: 5160,62 (-0,47%)

Filippinene, SE Composite: 7133,48 (0,01%)

Australia, All Ordinaries: 5627,4 (-0,23%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: 20.000 norske oljejobber kan forsvinne

Har penger til å streike i flere måneder

- Grenser for å stille folk i gapestokken