Forskere ved Kobe University mener at et utbrudd av et massivt vulkankrater på Kyushu Island utgjør en av de største risikoene til Japan – og verdensøkonomien. Det har vært syv utbrudd de siste 120.000 årene og det utelukkes ikke nye utbrudd de neste 100 årene.

«Det er ikke en overdrivelse å si at et utbrudd kan føre til en utryddelse av Japan», skriver de to professorene Yoshiyuki Tatsumi og Keiko Suzuki, ifølge Japan Times.

Ifølge rapporten kan et utbrudd føre til at syv millioner mennesker blir gravlagt under lava i løpet av to timer.

«Det vil bli en nesten håpløs oppgave å redde 120 millioner mennesker som bor i byer og tettsteder», ifølge forskerne.

Sannsynligheten for at dette vil skje de neste 100 årene er lav – rundt en prosent, men for seismologer er dette høyt.

«Dagen før et jordskjelv rammet Kobe i 1995 var sannsynligheten for at et jordskjelv skulle ramme her de neste 30 årene på rundt en prosent. Det er ingen overraskelse å si at et massivt vulkanutbrudd kan skje når som helst», ifølge forskerne.

Økt risiko

Det er økt vulkanaktivitet i Japan, blant annet på Ioyama på Kyushu. Et jordskjelv varte nylig syv minutter, ifølge Japan Meteorological Agency.

Professor Toshitsugu Fujii, som er en av Japans fremste eksperter på jordskjelv og vulkanutbrudd, frykter at vulkanfjellet Mount Fuji, som ligger ti mil fra hovedstaden Tokyo. Et vulkanutbrudd her kan føre til at det legger seg et cm tykt lag med lavaaske i Tokyos gater.

- Jordskjelvet i 2011 rystet jordflatene under Japan ganske kraftig. På grunn av dette har de japanske vulkanene blitt mer aktive. Det har vært veldig rolig det siste århundret i Japan så vi kan med rimelighet forvente mange større utbrudd i nær fremtid, sa professoren ved Tokyo University nylig.

- Det siste utbruddet var for 300 år siden. Dette er 10 ganger lengre enn tidligere. Utbruddet kan komme når som helst, ifølge Toshitsugu Fujii.

Et jordskjelv med styrkegrad på 7,3 under Tokyo kan koste den japanske økonomien mer enn 3000 milliarder dollar, ifølge en undersøkelse fra Central Disaster Management Council. Japan hadde et bruttonasjonalprodukt på 4902 milliarder dollar i 2013.

Les også på DN.no:

Derfor lykkes enkelte gründere

Smutthull i loven gir pensjonister ledighetstrygd

Norgestaxi tilbyr fastpris i de største byene  

Kinesisk børssamarbeid utsatt

Aksjer ved Shanghai-børsen fortsetter fallet i dag og er inne i den lengste nedgangsperioden i 2014. Hovedårsaken er en forsinkelse i et samarbeid med Hong Kong-børsen som skulle gjøre det mulig for utenlandske investorer å handle kinesiske aksjer via Hong Kong.

Dette samarbeidet skulle etter planen å startet tidligere i oktober, men er blitt utsatt. Det har ikke kommet en offisiell forklaring på utsettelsen. Enkelte mener det skyldes protestene i Hong Kong mot kinesisk innflytelse i byen; andre mener det er uavklarte skattetekniske spørsmål som må avklares først.

- Vi har ikke mottatt regulatorisk godkjennelse for å starte dette. Jeg deltar ikke i denne beslutningsprosessen, sier Hong Kongs børsdirektør Charles Li til Wall Street Journal.

Hong Kong-børsen har brukt de siste månedene på å tilrettelegge for aksjehandel med Shanghai-børsen. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen steg med over 12 prosent i tredje kvartal.

- Forsinkelsen i oppkoblingen mellom Shanghai og Hong Kong vil påvirke aksjemarkedet på kort sikt. Dette betyr at det ikke vil bli en tilstrømming av mer penger på kort sikt. I tillegg er investorer nervøse om hvordan den økonomiske veksten i Kina blir i fjerde kvartal, sier analytiker Mao Sheng hos Huaxi Securities til Bloomberg News.

Det forventes en noe svakere økonomisk vekst i Kina i 2015; de siste anslagene ligger på rundt syv prosent – 0,5 prosentpoeng lavere enn målet for 2014.

Ny regjering på plass

Indonesias nye president presenterte den nye regjeringen i dag. Joko «Jokowi» Widodo har valgt å beholde flere statsråder fra den utgående regjeringen og sette inn erfarne teknokrater i nøkkelstillinger.

Tidligere visefinansminister Bambang Brodjonegoro overtar som finansminister. Sammen med Sofyan Djalil, som har hatt ansvaret for statseide selskaper, skal de to ha hovedansvaret for den økonomiske politikken som har som mål å skape høy økonomisk vekst og arbeidsplasser.

- Djalil er ekspert på økonomisk strategi og finans. Jeg stoler på ham til å lede de økonomiske teamene, sier den nye presidenten.

Den nye regjeringssammensettelsen er blitt godt mottatt.

- De kjenner problemene godt og de har en høy integritet og erfaring. Jeg forventer at de skal lede strukturelle og finansielle reformer i Indonesia og på den måten akselerere den økonomiske veksten, sier sjeføkonom Destry Damayanti hos Bank Mandiri til CNBC.

Markedene

Det er en svak optimisme ved de fleste asiatiske børsene på mandag formiddag. Resultatsesongen starter i Japan denne uken og det er forventninger om at storselskapene vil legge frem solide resultater.

Utsettelsen av handel av kinesiske aksjer ved Hong Kong-børsen har sendt nøkkelindeksene ned både ved Shanghai-børsen og i Hong Kong i dag.

Panikken som satte inn i midten av oktober har ikke spredd seg. Den globale nøkkelindeksen FTSE World Index steg med 2,9 prosent i forrige uke – den beste uken siden juli i fjor.

Aksjemarkedene i Midtøsten gjorde det best i forrige uke med en oppgang i Dubai på 7,1 prosent. I Saudi Arabia steg Tadawul All Share Index med seks prosent og klatret med nye 1,5 prosent på søndag.

 

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 15387,51 (0,62%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23105,62 (-0,85%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2287,64 (-0,64%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1931,62 (0,31%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 8638,1 (-0,09%)

India, BSE Sensex: 26903,9 (0,20%)

Thailand, SET Index: 1540,41 (0,03%)

Singapore, Straits Times Index: 3220,93 (-0,05%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1824,08 (0,29%)

Indonesia, Composite Index: 5051,38 (-0,43%)

Filippinene, SE Composite: 7091,87 (-0,16%)

Australia, All Ordinaries: 5437,2 (0,70%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.