Om kort tid kan noen av verdens største investorer bli tvunget til å delta på aksjefesten i Kina – om de vil det eller ikke.

Prisingen av kinesiske aksjer er blitt svært vanskelig å forklare av profesjonelle aksjeinvestorer. Enkelte småselskaper verdsettes til godt over 1000 ganger forventet avkastning. Flere Kina-selskaper er blitt mer enn fordoblet i verdi på et par uker.

Spekulativ boble

- Omfanget og hastigheten på denne oppgangen gjør at det ropes «spekulativ boble» høyt, sier seniorøkonom Richard Iley hos BNP Paribas til Financial Times.

Han er forfatter av boken “Global Finance After the Crisis: The United States, China and the New World Order” og en av de fremste ekspertene på det kinesiske aksjemarkedet og Kinas nye rolle i verden.

Han er ikke i stand til å forklare på en logisk måte hvorfor kinesiske aksjekurser har steget med nesten 150 prosent siden i fjor sommer.

- Det er ingen teknologisk, finansiell eller makroårsak som har utløst denne oppgangen, sier han.

Det kinesiske aksjemarkedet har inntil nylig vært lukket. Det har vært to aksjeklasser – hvorav den ene har vært forbeholdt kinesiske investorer.

Under den forrige oppgangen i 2006-2007, hvor nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen ble mer enn femdoblet på to år, var det mulig å forklare dette med høy økonomisk vekst, eiendomsutbygging, store investeringer i forkant av sommer-OL i 2008 og økt kjøpekraft.

- Karakteristikken av og hovedårsaken til denne boblen virker å være kredittilgang, sier han.

Kinesiske småinvestorer har fått mulighet til å handle aksjer på kreditt via meglerhusene – såkalt marginhandel. Denne muligheten har de benyttet seg av til det fulle. Marginhandelen er mer enn tidoblet på to år til 1690 milliarder kroner i midten av mai.

Utenlandsk kapital

Siden i fjor høst har utenlandske investorer hatt mulighet til å kjøpe A-aksjer via Hong Kong-børsen i tillegg til kvoter for finansinstitusjoner. Dette er en del av myndighetenes planer om å åpne opp finansmarkedet og over tid internasjonalisere valutaen.

Mange fondsforvaltere – og individuelle investorer – benytter indeksene fra MSCI, blant annet MSCI World Index. Dette er en bred indeks som siden 1970 har målt den samlede verdien av aksjene i de industrialiserte landene. Den er hyppig brukt som sammenligningsgrunnlag for globale aksjefond.

Førstkommende tirsdag vil det bli bestemt om kinesiske A-aksjer skal inngå i de globale MSCI-indeksene.

«En endring i MSCI kan tvinge mange vestlige kapitalforvaltere til å kaste seg inn i et marked som inntil nylig var stengt for utlendinger. Dette er også et marked som i mange år har vært forfulgt av næringslivsskandaler og ekstrem volatilitet», skriver Wall Street Journal.

Investeringer på nesten 10000 milliarder dollar (76000 mrd. kroner) målt mot MSCI-indeksene. Det kinesiske aksjemarkedet er det største i verden som ikke inngår i disse MSCI-indeksene.

Ifølge MSCIs egne estimater vil en beslutning om å la kinesiske A-aksjer inngå i indeksene føre til utenlandske aksjeinvesteringer på 20 milliarder dollar i Kina. Dette vil over tid øke til 400 milliarder dollar.

Mange forvaltere tror at kinesiske A-aksjer vil inngå i indeksene om kort tid og har posisjonert seg i kinesiske aksjer via «Stock Connect», hvor det kan kjøpes kinesiske aksjer via Hong Kong-børsen. Investorer har hittil satset rundt 25 milliarder dollar.

Konkurrerende indekser fra blant annet Dow Jones vurderer å la kinesiske A-aksjer inngå i indeksene fra september av. En beslutning forventes om kort tid.

Vekst i råtne lån

Banker i Singapore har foretatt avsetninger på 2,3 prosent av samlede utlån i en kategori hvor de kan bli misligholdte. Også i Thailand og Indonesia tvinges bankene til å sette til side større beløp for å dekke opp potensielt misligholdte lån.

Avsetningene, målt i forhold til utestående lån, er de største siden finanskrisen i 2009.

- Vi er på vei ut av en periode hvor kredittforholdene var ganske gunstige og dette er i ferd med å endres. De to store makroøkonomiske effektene er lavere økonomisk vekst i Kina og økte rente, sier sier direktør Gene Fang hos Moody’s Investors Services til Bloomberg News.

Markedene

Som det har vært de siste ukene er det store kursbevegelser ved de kinesiske aksjemarkedene. I løpet av 45 minutter på fredag formiddag gikk Shanghai-indeksen fra en oppgang på over to prosent til å havne i negativt territorium.

Dette er en trend som skjer nesten hver dag før Shanghai-børsen tar en pause. Når småinvestorer er tilbake fra lunsj er det på nytt høy aktivitet og oppgang.

De siste tre månedene har Shanghai Composite Index steget med 55 prosent og 6,8 prosent så langt denne uken.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Asia i dag: En garantert måte å tjene penger på

 
Asia i dag: Rømmer fra Kina

Asia i dag: Negative nyheter bak børsboom i Kina
 

morten.iversen@dn.no