Marc Faber forutså børskollapsen som rammet USA og vestlige land i 1987 og anbefalte sine klienter om å selge aksjer. De siste 25 årene har han vært rådgiver, forvalter og investor med base i Hong Kong.

Kjøp gull!

Han har lojale storinvestorer i Asia, USA og Europa som lytter på rådene han gir.

- Kjøp gull, sier han i et intervju med næringslivskanalen CNBC.

Faber mener at sentralbankenes lettelser siden den siste finanskrisen i 2008 har gjort de rike rikere, mens middelklassen og fattige har falt bak.

Årsaken, ifølge Faber, er at lettelsene med en lav rente og økt likviditet i markedet har økt verdiene på finansielle investeringer, men ikke gitt en bedring i realøkonomien som har nådd de store massene.

På torsdag vil den europeiske sentralbanken (ECB) lansere en ny plan som skal støtte opp økonomien i form av kvantitative lettelser – tilsvarende hva Japan og USA har gjort. Det forventes at ECB vil bruke over 500 milliarder euro for å kjøpe statspapirer fra medlemslandene.

- Jeg tror folk til slutt vil våkne opp og innse at hvis de kan shorte sentralbankene så er det århundrets investering, sier Faber, om investeringsstrategien som går ut på å investere i produkter som forventes å falle i verdi.

Fabers utspill mot sentralbanken er ikke av ny dato; han har kritisert de siste tre sentralbanksjefene i USA. Nå har denne kritikken spredd seg til Japan og Europa.

- Vi ser hva som skjedde i Sveits i forrige uke da sentralbanken sjokkerte hele finansmarkedet ved å gå vekk fra fastkurspolitikken mot euro, sier han.

Sentralbankenes svindel

Hans konkrete forslag er å investere i gull. Gullprisen har falt fra 1920 dollar for en unse i 2011 til 1294 dollar på onsdag. De siste syv dagene, etter at den sveitsiske valutaen ble satt fri, har gullprisen steget med syv prosent og er på det høyeste siden i fjor sommer.

- Mitt syn er at når tilliten til sentralbankene endelig kollapser har gullprisen en oppside på 30 prosent – lett. Det kan skje i år, sier han.

Faber, som fullførte en doktorgrad i økonomi som 24-åring, blir sett op som kontroversiell og har også tidligere kritisert verdens sentralbanken.

I det siste intervjuet går han hardt ut.

- Problemet med sentralbankene er at du aldri vet hva de vil foreta seg. De er professorer som aldri har jobbet en dag i sitt liv. Sentralbankene vil bli avslørt for svindelen de har stått bak, sier han til CNBC.

Økt gulletterspørsel

Den tyske sentralbanken har flyttet gull tilbake til Frankfurt det siste året. Denne uken bekreftet Bundesbank at de har flyttet 120 tonn fra hvelv i New York og Paris. De tyske gullreservene er de nest største i verden på 3384,2 tonn – bak USA, ifølge World Gold Council.

- Det er nervøsitet i forkant av det greske valget og den europeiske sentralbankens neste møte. Dette tyder på at investorer som har et langsiktig perspektiv på gull vil opprettholde posisjonene – i alle fall inntil det blir mer klarhet i hva skjebnen til euroen blir, sier analytiker David Jollie hos Mitsui Precious Metals til Reuters.

Etterspørselen etter gull forventes å øke med 15 prosent i år, ifølge HSBC Securities, som tror at verdens sentralbanker vil øke gullbeholdningen med 400 tonn i år. Andre finansinstitusjoner ser en høyere etterspørsel fra asiatiske forbrukere i 2015.

«Smykker, gullmynter og gullbarrer falt i 2014 fra eksepsjonelt høye nivåer i 2013. Vi forventer en moderat bedring i år basert på forventet etterspørsel fra Kina og India. I disse to markedene er de langsiktige økonomiske og demografiske trendene slik at vi kan argumentere for økt etterspørsel etter gullbarrer», skriver analytikere hos Barclays i en rapport.

Ifølge China Gold Association vil gulletterspørselen i verden fortsette å øke de neste to tiårene – ledet av de asiatiske markedene.

Den største risikoen for Kina

Deutsche Bank mener at Kina står foran en potensiell ny krise. Den økonomiske veksten i 2014 var den laveste på nesten 25 år og i år forventes den en ytterligere svekkelse i veksttakten.

«Vi forventer at veksten i statens samlede inntekter vil svekkes til en prosent i 2015 – ned fra fire prosent i 2014 og i gjennomsnitt 19 prosent årlig fra 2009 til 2013. Dette er den svakeste inntektsveksten siden 1981», skriver banken i en ny rapport.

Den tyske bankens økonomer i Asia mener at lokalmyndigheter er for avhengig av inntekter fra salg av tomter. Tomtesalg utgjør 23 prosent av statens inntekter og er hovedårsaken til hva som kan bli en ny utfordring for Kina.

«Vi mener dette er den største risikoen for den kinesiske økonomien – og noe som ikke er godt nok kjent i markedet», skriver Deutsche Bank.

Markedene

Panikken som satte inn ved Shanghai-børsen på mandag har forsvunnet og kinesiske småinvestorer er tilbake. Over halvparten av børsverdiene som forsvant på mandag er tatt igjen.

Den japanske sentralbanken har avsluttet et todagersmøte og opprettholder inflasjonsmålet på nesten to prosent, men innrømmer at de tidligere fristene kan bli vanskelig å nå.

For budsjettåret som starter i april har sentralbanken valgt å kutte inflasjonen fra 1,7 prosent til kun en prosent. Samtidig er de mer optimistiske på vekstutsiktene for den japanske økonomien.

Den økonomiske veksten forventes å havne på 2,1 prosent, mot 1,5 prosent fra den forrige oppdateringen. Oppkjøpsprogrammet av japanske rentepapirer fortsetter.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no