I 2012 var målet til den japanske statsministeren å skape en prisvekst på to prosent før 2. kvartal 2016. Det er ikke oppnådd til tross for at definisjonen på hva som utgjør en kjerneinflasjon er endret. Aktiviteten i industrien forventes å falle, ifølge innkjøpssjefenes forventningsindeks for mai, som var den svakeste på over tre år.

Gjeld på 90.000 milliarder

Nå utsettes en viktig skatteøkning som var ment å skulle redusere den offentlige gjelden. Da han ble valgt klarte statsminister Shinzo Abe å overbevise partifellene – og japanske forbrukere – om at det var nødvendig å doble merverdiavgiften fra fem til ti prosent.

Dette skulle gjøres i to runder. Første runde økte den til åtte prosent for to år siden og i april var målet å øke denne til 10 prosent. Dette ble utsatt til neste år. På onsdag bekreftet Abe at det ikke vil skje før tidligst i andre halvår 2019.

«Dette vil undergrave troverdigheten til finanspolitikken», skriver kredittvurderingsselskapet Fitch Ratings i en rapport.

Fitch, Moody’s og Standard & Poor’s nedgraderte Japan etter at skatteøkningen ble utsatt for første gang for to år siden.

Japan har den høyeste offentlige gjelden av noe industriland på nesten 240 prosent av bruttonasjonalprodukt og store budsjettunderskudd. I 2015 var gjelden på over 1 trillion yen (1.000.000.000.000.000 yen, eller 90.000 milliarder kroner). Den har fortsatt å øke på grunn av sentralbankens kvantitative lettelser.

«Det er ikke første gang at skatteøkningen utsettes. Dette kan ha ført til økt usikkerhet fra investorer om usikkerhet rundt den japanske økonomien og skepsis til Abenomics. Utsettelsen av skatteøkningen har utløst tvil om bærekraften til Japans statsgjeld», skriver banken DBS i en rapport på torsdag.

En fiasko

Nøkkelindeksen ved Tokyo-børsen har falt med nesten fire prosent de siste to dagene. Det er også store bevegelser i valutaen. Den har styrket seg fra 111,3 mot en dollar på tirsdag til 108-nivået i dag. En sterkere yenkurs slår negativt ut på den konkurranseutsatte eksportsektoren.

Sjeføkonom Takuji Okubo hos Japan Macro Advisors tror det er et tidsspørsmål før Japan havner i en deflasjon igjen.

«I første kvartal 2016 falt næringslivets resultater igjen. Dette er tredje kvartal på rad. Sammenlignet med toppen har resultatene falt med 16 prosent. Et annet urovekkende tegn er at omsetningen fortsetter å falle. Dette er et symptom på at økonomien sklir tilbake til deflasjon», skriver Okubo i en rapport.

Japan fikk en overraskende økonomisk vekst på 1,7 prosent i første kvartal sammenlignet med fjoråret. Dette sørget for at verdens tredje største økonomi ikke havnet i en ny resesjon.

«Samlet sett gir nye økonomiske indikatorer de siste dagene inntrykk av at den japanske økonomien gjør det litt bedre enn hva vi forventet for noen måneder. Vi fortsetter å tro at Abenomics ikke lar seg reparere. Ytterligere finanspolitiske stimuli eller pengepolitiske lettelser vil bare utsette innrømmelsen om at Abenomics er en fiasko. Næringslivet og investorer har gitt opp. Problemet er at det ikke finnes et alternativ», mener Okubo.

Vil gi gass

På en pressekonferanse forsvarte Abe beslutningen om å utsette skatteøkningen med lavere aktivitet i fremvoksende markeder – spesielt Kina.

- For å riste av oss risikoen for smitte fra fremvoksende markeder må vi la «Abenomics»-motoren gi gass, sa Abe.

Sentralbanken vil møtes i juni og nok en gang er spørsmålet om de vil øke oppkjøpene av rentepapirer. Dette er pengepolitiske lettelser som oversvømmer markedet med likviditet.

- Det er ikke mulig å skape en reell økonomisk vekst ved å gi gass i en økonomisk politikk som er feil. Det vil ikke være mulig å skape en bærekraftig økonomisk vekst så lenge Abenomics fortsetter. Det vil bare bli en gjentakelse av det samme, sier opposisjonsleder Katsuya Okada til Nihon Keizai Shimbun.

Arkitekten bak «Abenomics» - Etsuro Honda, som også er professor ved Shizuoka University – tror sentralbanken vil øke oppkjøpsprogrammet av statspapirer med 20000 milliarder yen i året (1520 mrd. kroner) under møtet om to uker.

Markedene

Tokyo-børsen fortsetter å falle på torsdag formiddag etter at statsministeren bestemte å utsette økningen av merverdiavgiften til tidligere andre halvår 2019.

OPEC-møtet i Wien starter klokken 10 i dag. Analytikere har ikke forventet det vil komme en avtale om et tak på produksjonen. Eksperter Bloomberg og Reuters har snakket med det siste døgnet holder døren på gløtt og utelukker ikke at det kan komme en overraskelse.

Prisen på nordsjøolje (Brent) har styrket seg svakt i asiatisk handel og forsøker å presse seg over 50 dollar fatet igjen.

 

LES OGSÅ OM:

Innovasjon Norge-sjefen skal gjøre Norge stort igjen. Hva snakker hun om? Innovasjonståketale dnPlus

Mot slutten av en æra: Kapitalisme 4.0 dnPlus (+)

Dropper eiendomsmegler: Selger millionboligen på Facebook dnPlus (+)

Asia i dag: Vedvarende motvind for Kina

 
Asia i dag: Tomtepriser slår alle rekorder  

Følg markedet på DN Investor

Siste episode av DNs podkast:

Episode 11: Dette må du vite om "brexit", milliarder i sluttpakke til oljeselskapene - og en milliardær og et gribbefond som har planen klar for kriserammede offshorerederier.

- Anbefalt av DNtv:

Opec møtes torsdag for å vurdere oljemarkedet
DNs kommentator Bård Bjerkholt forklarer hvorfor det vil være stor interesse rundt møtet.
04:07
Publisert:

 
Presis tysker
02:17
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.