Det er tre år siden Shinzo Abe ledet meningsmålingene før valget og investorer bestemte seg for at Abe sannsynligvis ville gjennomføre de strukturelle endringene i økonomien som han lovet. I oktober for tre år siden lå yenkursen på 78 mot en dollar. Nå er den på 120.

Verre enn forventet

Denne svekkelsen har hjulpet japanske eksportører til å konkurrere med sørkoreanske og kinesiske selskaper. Det har også holdt resesjonen unna den japanske økonomien – med et nødskrik. Ingen tør imidlertid å utelukke at Japan allerede er inne i en teknisk resesjon.

Eksportstatistikkene for september viser at eksporten økte med kun 0,6 prosent i september. Det var forventet en vekst på 3,8 prosent, ifølge konsensus fra finansinstitusjoner. Importen stupte med 11,1 prosent.

Dette sørget for et handelsunderskudd på nesten 115 milliarder yen (åtte milliarder kroner) mot et forventet overskudd i handelen på 87 milliarder yen.

- Dette skyldes svakere enn forventet verdi på eksporten. På månedsbasis falt eksport- og importverdiene med rundt to prosent, sier Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics i en kommentar.

Den japanske eksporten til nesten hele Asia falt i september. Hovedårsaken er svakere etterspørsel fra Kina. Dette gir ringvirkninger til hele Asia.

Det amerikanske markedet er et lyspunkt med en vekst i eksporten på over ti prosent sammenlignet med i fjor. Til Europa økte eksporten med vel fem prosent.

Eksporten til India, Indonesia, Kina og Thailand falt kraftig. Eksportvolumindeksen har falt fra over 96 i 2012 til 90 i september, ifølge det japanske finansdepartementet. Dette er den samme trenden de fleste eksportavhengige asiatiske land opplever.

Resesjon – igjen?

Den japanske regjeringen og sentralbanken har gjentatt de siste ukene at «Abenomics»-strategien, som har som mål å skape prisvekst og en stabil økonomisk vekst, er i rute. Skeptikerne er mange. Inflasjonsmålet på to prosent er utsatt flere ganger.

- Disse tallene bekrefter at den japanske økonomien er inne i en svak utvikling. Regjeringen og sentralbanken er for optimistiske når de sier at oppgangen fortsetter, sier forskningsdirektør Taro Saito hos NLI Research Institute til Bloomberg Business.

De økonomiske vekststatistikkene for tredje kvartal er fortsatt ikke klare. Det er en økt sannsynlighet for at Japan vil havne i en resesjon etter at økonomien fikk en negativ utvikling i andre kvartal.

- Gitt disse statistikkene falt den økonomiske aktiviteten sannsynligvis med 0,5 prosent i juli til september. Den eksterne etterspørselen, investeringer og økte lagerbeholdninger har sannsynligvis dratt ned og det private forbruket har tatt seg opp, sier seniorøkonom Koya Miyamae hos SMBC Nikko Securities til Reuters.

Økt støtte fra sentralbanken

Capital Economics forventer at den japanske valutakursen vil svekke seg fra dagens nivå på 120 yen mot en dollar til 140 yen ved slutten av 2016.

«Løftet fra en svak yenkurs falmer og den kinesiske etterspørselen har vist seg å dra regionen ned. Den japanske importregningen vil fortsette å øke på grunn av en svakere yenkurs og stabilisering av oljeprisen», skriver Moody’s Analytics i en rapport.

Den japanske sentralbanken skal avholde møter i neste uke og eksperter er splittet på om den vil komme med nye støttetiltak for økonomien. Den kjøper allerede statspapirer til 80.000 milliarder yen (5400 mrd. kroner) i året.

Det spekuleres fra mange finansinstitusjoner i at disse oppkjøpene vil bli økt til 90.000 milliarder yen etter møtet den 30. oktober. Den Danske Bank tror oppkjøpene vil bli økt til 100.000 milliarder yen, ifølge FX Street.

Vil fordoble oljeprisen

Oljeprisen har falt i asiatisk handel på onsdag. Venezuela har lagt frem et forslag om at OPEC og andre oljeproduserende land skal fastsette oljeprisen til mellom 70 og 100 dollar.

President Nicolas Maduro har foreslått et toppmøte mellom lederne av OPEC og andre oljeproduserende land.

- Vi skal legge frem bevis som viser at den gjennomsnittlige oljeprisen må ligge på 88 dollar for å garantere globale investeringer i oljesektoren de neste fem til ti årene. Hvis oljeprisen fortsetter å ligge på 40 dollar vil det bli en svekkelse i investeringer. I løpet av få måneder vil vi se en oljepris på 150 eller 200 dollar. Hvem tjener på dette? Ingen, sa Maduro på tirsdag, ifølge Reuters.

Markedene

Det er oppgang ved de fleste asiatiske børsene og en optimisme som investorer ikke har vist siden begynnelsen av august. Tokyo-børsen leder oppgangen – godt hjulpet av finans-, teknologi-, og eksportselskaper.

Kinesiske investorer er tilbake ved de to største børsene i Shanghai og Shenzhen, men er langt mer forsiktige enn tidligere. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen nærmer seg 3500-nivået – for første gang siden i august.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no