Det var ikke forventet store endringer da styret i den japanske sentralbanken avsluttet et todagersmøte på fredag. De fleste markedsobservatører forventet at de ville holde fast på rentepolitikken og støttetiltak.

Tatt på sengen

Bank of Japan har innført en negativ rente på minus 0,1 prosent. Resultatet er at yenkursen falt i løpet av noen sekunder fra 118 yen til 121,5 yen før den tok seg opp.

Børsen i Japan i vill ferd etter rentesjokket.

Nikkei-indeksen steg umiddelbart med 3,1 prosent. Kort tid senere snudde børsen bratt nedover og Nikkei-indeksen var ned 1,2 prosent. Da børsen stengte for dagen klokken 07 norsk tid var den igjen i pluss med solide 2,80 prosent.

Dette er første gang Japan har hatt en negativ rente og den første renteendringen på fem år. Renten var tidligere på 0,1 prosent.

Sentralbankstyret stemte fem mot fire stemmer på å senke renten til minus 0,1 prosent.

«Dette gjøres for å oppnå målet om en prisvekst på to prosent så snart som mulig», skriver sentralbanken i en pressemelding.

Den legger til at de vil fortsette lettelser i pengepolitikken ved å ta i bruk ale midler innenfor «kvantitet, kvalitet og rente».

«Sentralbanken vil kutte renten ytterligere i negativt territorium hvis den finner det nødvendig», skriver den.

Sentralbanksjef Haruhiko Kuroda har sagt flere ganger han er forberedt på å gjøre alt som er mulig for å innfri inflasjonsmålet på to prosent.

«Sentralbanksjef Kuroda er beryktet for å endre kurs når det er minst ventet. Dagens endring vil bare forsterke denne oppfatningen. For bare to uker siden sa Kuroda at sentralbanken ikke hadde planer om å kutte renten på bankenes reserver. Ingen av de 41 analytikerne Bloomberg hadde spurt forventet at sentralbanken skulle innføre negative renter», skriver seniorøkonom Marcel Thieliant hos Capital Economics i en markedsrapport.

Inflasjonsutfordring

Det mest sentrale elementet i den japanske statsministerens økonomiske strategi, som ble utarbeidet før han vant valget i 2013, har vært å dra Japan ut fra deflasjon med fallende priser. Målet om en prisvekst på to prosent er blitt forskjøvet fra 2015, 2016 og nå ett år frem i tid.

Forbrukerprisene, hvor ferskvarer ikke inngår, steg med 0,1 prosent i desember fra samme måned i 2014, viser offisielle statistikker. Husholdningene har strammet inn på forbruket. Det siste året har de redusert det private forbruket med 4,4 prosent.

Den japanske sentralbanken har støttet statsministeren og «Abenomics»-strategien. I oktober 2014 ble de årlige oppkjøpene av rentepapirer økt med 30000 milliarder yen til 80000 milliarder yen i året (5800 milliarder kroner).

De økte ikke oppkjøpene etter fredagens møte.

«Bank of Japan øker ikke oppkjøpene. Årsaken er nok at det ikke er særlig mer å kjøpe», skriver markedsanalytiker Bernard Aw hos IG Markets.

Skuffende aktivitet

Sentralbanken avsluttet et todagersmøte på fredag hvor de fikk servert en cocktail av nye økonomiske statistikker som ikke er oppløftende.

Industriproduksjonen falt med 1,4 prosent i desember. Det var forventet en svekkelse på 0,3 prosent. Økonomien klarte så vidt å unngå å havne i en resesjon i tredje kvartal.

«Dagens aktivitetsstatistikker er en skuffelse. De tyder på at den japanske økonomien knapt vokste i siste kvartalet. Selv om aktiviteten kan ta seg noe opp i første kvartal, viser den underliggende svekkelsen i prisveksten at sentralbanken har en stor jobb foran seg for å nå inflasjonsmålet på to prosent», skriver senior Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics i en rapport på fredag.

Yenkursen har styrket seg mot amerikanske dollar siden begynnelsen av desember – i takt med uroen på finansmarkedene. Dette er dårlig nytt for den konkurranseutsatte eksportsektoren.

Abenomics-sjef sparket

Abe har problemer med å holde på sentrale regjeringsmedlemmer. På torsdag måtte økonomiminister Akira Amari, som har vært ansvarlig for «Abenomics»-programmet, trekke seg.

Dette kom etter beskyldninger om at han hadde mottatt bestikkelser fra et anleggsselskap. Dette har Amari avvist.

Amari har vært en av Abes nærmeste allierte og har vært ansvarlig for gjennomføringen av den økonomiske politikken. Han ledet også forhandlingene som førte til at Japan ble medlem av handelssamarbeidet Trans-Pacific Partnership (TPP) i fjor høst – etter syv års forhandlinger.

Han er den fjerde statsråden som har måttet trekke seg på grunn av økonomisk mislighold.

- Jeg føler et ansvar for å ha utnevnt ham og jeg beklager til det japanske folk, sa Abe.

Det er kun en uke siden tidsskriftet Shukan Bunshun avslørte at en anleggsselskap hadde gitt Amari og rådgivere kontanter og gaver på rundt en million kroner. Amari avviste han hadde brutt noen lover, men innrømte det burde ha blitt innrapportert.

Anleggsselskapet har sagt de har gitt flere titalls millioner yen i kontanter og at Amari minst to ganger mottok konvolutter personlig med en halv million yen (36000 kroner).

Markedene

Det er høy volatilitet i de asiatiske aksjemarkedene etter at den japanske sentralbanken innførte negativ rente i dag.

Vi vil følge utviklingen tett utover dagen.

DN Direkte inngår fra denne uken som en del av DN Investor. Her vil du finne de siste markedsnyhetene fra hele verden og detaljerte markedsstatistikker og nøkkeltall.

Les også: Oljeprisen stiger kraftig etter Opec-håp
 

Her forsvinner effekten av den historisk svake kronen  

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no