Den japanske regjeringen og sentralbanken kjører en koordinert økonomisk politikk som investorer skjønner – og liker svært godt.

- Sentralbanksjef Haruhiko Kuroda har nok en gang avfyrt bazookaen. Dette er en «sjokk og skremsels»-strategi fra den japanske sentralbanken, men nøye koordinert. Det skjer samtidig som USA avsluttet QE3 (kvantitative lettelser i form av støttekjøp av rentepapirer), og enda viktigere – samtidig som det japanske pensjonsfondets reformer ble annonsert, sier administrerende direktør Nicholas Spiro hos Spiro Sovereign Strategy til Businessweek.

«The real deal»

Pensjonsfondet, som forvalter rundt 8000 milliarder kroner, vil mer enn fordoble andelen som investeres i aksjer – til 25 prosent. Tokyo-børsen har klatret med nesten 3,3 prosent på tirsdag formiddag lokal tid til nesten 17000 poeng.

- Dette er absolutt «the real deal». Vi har sett en merkbar endring i risikobegrepet. Det japanske pensjonsfondet har sagt de kommer til å kjøpe flere aksjer og redusere kjøpet av rentepapirer. Markedet følger etter, sier konsernsjef Daniel Wiener hos Adviser Investments til CNBC.

Markedsaktører tror ikke oppgangen er over for japanske aksjer. Valutaen har svekket seg mot dollar og euro og dette vil støtte opp rundt eksportørene som blir mer konkurransedyktige med en svak yenkurs.

- Dette er selvsagt en eufori. Men Japan er i et strukturelt bull marked (oppgang). Dette startet sommeren 2012 og vi er mindre enn halvveis ferdig. Japan er det eneste markedet hvor resultatene til børsnoterte selskaper overgår forventningene, sier direktør Jesper Koll hos JPMorgan Securities til næringslivskanalen.

«Kinas Apple» henter inn milliarder

Den kinesiske smarttelefonprodusenten Xiaomi skal hente inn ny kapital fra investorer. Selskapet er verdens mest verdifulle privateide teknologiselskap og verdsettes til mellom 40 og 50 milliarder dollar.

Xiaomi har på tre år blitt verdens tredje største smarttelefonprodusent. Markedsandelen ble mer enn fordoblet i siste kvartal og i Kina er selskapet bitt størst. Formelen med å benytte standardkomponenter, selge direkte og ha ørsmå marginer er en suksess.

Selskapet hentet inn frisk kapital i august i fjor. Da ble Xiaomi verdsatt til 10 milliarder dollar – en frisk verdivurdering. Nå står eksisterende investorer klar med flere milliarder dollar i ny kapital, men det er også mange nye investorer som ønsker å delta.

Verdivurderingen er på mellom 40 og 50 milliarder dollar, sier kilder som er kjent med den pågående prosessen til Forbes og Bloomberg News.

En gruppe internasjonale banker er også i ferd med å tilrettelegge et lån på en milliard dollar til det privateide selskapet.

Det foreligger ingen umiddelbare planer om en børsnotering. Konsernsjef og grunnlegger Lei Jun har tidligere sagt at dette ikke vil skje før i 2018.

Med en verdivurdering på 40 milliarder dollar vil Xiaomi være verdens mest verdifulle teknologiselskap som er på private hender.

Selskapet har ofte fått karakteristikken «Kinas Apple». Grunnlegger Lei lanserer nye produkter på samme måte som Apples grunnlegger Steve Jobs gjorde – ofte er klesdrakten nesten identisk.

- Hvis Jobs hadde bodd i Kina tror jeg ikke han ville ha lykkes. Jobs var en skruppelløs perfeksjonist. I Kina er det den gylne middelvei som foretrekkes, sa grunnleggeren i et intervju med Forbes.

Xiaomis omsetning i første halvår økte med 150 prosent til 5,3 milliarder dollar. Selskapet sier selv de er profitable.

Markedsføring på sosiale medier

Verdifastsettelsen vil være på rundt fire ganger forventet omsetning for 2014 – tilsvarende hva investorer verdsetter Apple til.

I motsetning til Samsung lanserer Xiaomi kun et par smarttelefonmodeller i året.

- Disse modellene er i markedet i inntil 24 måneder. Det er en lang levetid. Stordriftsfordelene er enorme. All markedsføring skjer via sosiale medier, sier Xiaomi-direktør Hugo Barra til Wall Street Journal.

Denne forretningsmodellen er motsatt av hva blant annet Samsung benytter. Samsung, LG og Sony selger toppmodellene til høyest mulig pris ved lansering med det siste av teknologi og prisene begynner å falle når komponentene faller i pris.

Xiaomi selger til lav pris fra begynnelsen, men holder fast på prisen. Når komponentene blir billigere øker også driftsmarginene.

Selskapet forventer å selge 60 millioner smarttelefoner i år – de fleste i Kina. Den internasjonale ekspansjonen vil skyte fart fra 2015.

Forventningspress på Alibaba

Det kinesiske internettselskapet Alibaba vil legge frem kvartalsresultater før børsåpning i USA senere i dag. Selskapet ble børsnotert i september. Aksjekursen ligger rundt 45 prosent over hva den var ved børsnoteringen.

Ifølge Thomson Reuters forventes det et resultat etter skatt på 1,17 milliarder dollar fra en omsetning på 2,7 milliarder dollar.

Alibaba vil foreta større oppkjøp og ekspandere internasjonalt. Toppsjef Jack Ma var i Los Angeles-regionen i hele forrige uke og møtte blant annet amerikanske filmstudioer og uavhengige medieselskaper som har vokst opp ved Santa Monica de siste årene.

Australsk handelsunderskudd

Det australske handelsunderskuddet økte overraskende mye i september til 2,3 milliarder australske dollar. Dette var en halv milliard dollar høyere enn forventet.

Hovedårsaken er svake råvarepriser på eksportmarkedene, spesielt av jernmalm.

Den australske dollaren har svekket seg kraftig i år.

Landets sentralbank valgte å ikke endre renten under dagens sentralbankstyremøte. Styringsrenten ligger på 2,5 prosent. Capital Economics skriver i en analyse at de ikke tror på en renteøkning det neste året.

Markedene

Med unntak av Tokyo-børsen er det svært rolig ved asiatiske aksjemarkeder i dag.

Omsetningen ved kasinoene i Macau stupte med 23 prosent i oktober sammenlignet med ifjor. Hovedårsaken er kampen mot korrupsjon som den kinesiske ledelsen har igangsatt. Kinesiske gamblere holder seg hjemme.

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 16956,83 (3,20%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23959,79 (0,18%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2430,01 (0,00%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1930,19 (-1,18%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 8999,36 (-0,06%)

India, BSE Sensex: 27860,38 (0,00%)

Thailand, SET Index: 1581,9 (0,17%)

Singapore, Straits Times Index: 3283,57 (-0,22%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1845,47 (-0,43%)

Indonesia, Composite Index: 5085,21 (-0,01%)

Filippinene, SE Composite: 7320,71 (0,11%)

Australia, All Ordinaries: 5490,1 (0,09%)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no