Det er fire år siden Shinzo Abe overtok som leder for Det liberaldemokratiske partiet og startet en valgkamp hvor han introduserte en ny økonomisk politikk. «Abenomics» skulle dra Japan ut fra to tapte tiår og sørge for prisvekst. Det har ikke skjedd.

Takknemlig for det ikke var verre

En gang i kvartalet fyller toppsjefene for Japans 10000 største selskaper ut et detaljert spørreskjema som sendes ut av sentralbanken. Målet er å ta pulsen på næringslivet og plukke opp nye trender og endringer som kan benyttes for å justere pengepolitikken.

Den siste kvartalsmålingen kom mandag morgen og viser at storselskapene ikke ser en endring sammenlignet med for tre måneder siden. Dette var nok til å sende aksjekursene høyere ved Tokyo-børsen. Nikkei-indeksen steg med 1,6 prosent mandag morgen.

- Markedet er bare takknemlig for at tallene ikke var verre. Det er liten tro på at situasjonen vil endre seg dramatisk fremover, sier direktør Mandeep Nalwa hos Taurus Wealth Advisors til CNBC Squawk Box Asia.

De japanske storselskapene forventer å øke kapitalinvesteringene med 6,3 prosent for budsjettåret som avsluttes i mars neste år. Dette er lavere enn hva som tidligere har vært forventet. Mindre selskaper forventer å redusere investeringene med ni prosent.

«Ifølge dagens Tankan-rapport er situasjonen i industrien den svakeste siden det ble lansert kvantitative lettelser i Japan. Situasjonen i resten av næringslivet fortsetter å forverres. Denne undersøkelsen bekrefter at sentralbanken har mye å gjøre før de når inflasjonsmålet på to prosent», skriver Capital Economics.

Hundrelapp i lønnsvekst

Japanske forbrukere er svært forsiktige med å bruke penger på seg selv. Lønningene har knapt nok beveget seg til tross for en arbeidsledighet på vel tre prosent.

Det opprinnelige målet i den økonomiske planen som går under navnet «Abenomics» var en prisvekst på to prosent før 2016. Dette målet er utsatt til 2018. August-statistikkene viser at prisene falt med 0,5 prosent sammenlignet med for ett år siden.

Sentralbanken mener at prisene på ferskvarer må tas ut fra statistikkene for å gi et bedre bilde. Kjerneinflasjonen falt også med 0,5 prosent.

De har introdusert «kjerne-kjerne-inflasjon», hvor ferskvarer og energipriser er fjernet fra beregningene. Denne økte med 0,2 prosent

Statsminister Shinzo Abe forsøkte å presse storselskapene til å gi et skikkelig lønnspåslag i vår. Storselskapene overså ham. Toyota, Panasonic og Hitachi ga ansatte 1500 yen ekstra i måneden (vel en hundrelapp).

Stillestående økonomi

Japanske selskaper har rundt 50000 milliarder kroner i kontanter og bankinnskudd – tilsvarende 125 prosent av størrelsen på den japanske økonomien, målt i bruttonasjonalprodukt (bnp), ifølge forsker Katoro Tamura ved Milken Institute.

- Dette beløpet kan støtte opp rundt økonomien hvis det ble satt i omløp, sier forsker Katoro Tamura ved Milken Institute til CNBC.

Tamura var tidligere statssekretær med ansvar for den økonomiske politikken ved statsministerens kontor. Den japanske sentralbanken mener beløpet er på rundt 20000 milliarder kroner, men også det er en ny rekord. Det er negativ rente i Japan og sentralbanksjefen har ikke utelukket at renten skal lavere.

Japanske husholdninger hadde 920000 milliarder yen (73000 milliarder kroner) i kontanter eller bankinnskudd ved utgangen av juni, ifølge Bank of Japan.

- Husholdninger og selskaper har en tendens til å bygge opp store kontantbeholdninger og vi har ikke en situasjon hvor vi ser en endring i denne trenden. Økonomien er stillestående, sier seniorøkonom Masaki Kuawhara hos Nomura Securitis til Bloomberg News.

Markedene

Det er en bred oppgang ved de asiatiske børsene på mandag. Det kinesiske finansmarkedet holder stengt hele denne uken. Også i Malaysia og Sør-Korea er børsene stengt i dag.

Oljeprisen er på over 50 dollar fatet (Brent 1. posisjon) klokken seks.

Les også: Kinas nye gigantselskaper


Snart tomme for ammunisjon?

Dommedagsprofet: - Sentralbanker er de siste alkymister  

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DNtv:

Sjekk den nye, spreke suven fra BMW
BMW fyller x-rekken med ny modell.
00:55
Publisert:

Tror fremdeles på marked for diesel-SUV
Audi skal selge 1300 nye av den suven Q5.
01:14
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.