Nikkei-indeksne skjøt i været med over syv prosent da sentralbanken overraskende kom på banen med nye støttetiltak. Den har senere moderert seg noe, men er fortsatt 5,4 prosent høyere.

Yenkursen har svekket seg med 1,3 prosent mot amerikanske dollar - det svakeste nivået siden før finanskrisen i 2008. En svakere yenkurs støtter japanske eksportører på internasjonale markeder og er et sentralt element i "Abenomics"-strategien til statsminister Shinzo Abe.,

Sentralbanksjef Haruhiko Kuroda fikk en knapt flertall (fem mot fire) i sentralbankstyret for å øke oppkjøpsprogrammet av rentepapirer til 80000 milliarder yen (nesten 5000 milliarder kroner) i året – opp fra mellom 60000 og 70000 milliarder yen tidligere.

- Dette kom som en stor overraskelse. Vi hadde forventet at banken ville komme med nye stimulitiltak i 2015, sier Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics.

Ifølge Bloomberg News var det kun tre av 32 Japan-økonomer som forventet nye lettelser allerede nå.

- Dette er god timing av Kuroda, sier sjeføkonom Takeshi Minami hos Norinchukin Research Institute til Bloomberg News.

Dette skjer bare timer etter at nye statistikker viser at prisveksten er på det laveste på ett år.

«Det er en noe svak etterspørsel etter at salgsskatten ble økt i april og det har vært en betydelig svekkelse av oljeprisen nylig. Hvis det nedadgående presset fortsetter er det er risiko for at den jevne fremdriften vi har sett vekk fra deflasjon kan bli utsatt», skriver sentralbanken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no