Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen leder børsrallyet deler av i Asia på tirsdag – slik børsen har gjort i nesten ett år. Eksperter kommer med nye advarsler, men investorer tror markedet kun vil gå en vei: opp.

Interessen for aksjer i Kina har aldri vært større. Shanghai-indeksen er mer enn fordoblet siden ifjor sommer – 35 prosent bare siden nyttår. Nå går rallyet inn i en ny fase med emisjoner og nye børsnoteringer.

Det er ingen mangel på risikovillige investorer, men ikke alle skjønner risikoen.

Eneste som gjelder: Rask profitt

Kinesiske myndigheter har oppfordret småinvestorer til å investere i aksjer. Dette er en del av en overordnet strategi hvor det kinesiske finans- og kapitalmarkedet skal moderniseres og effektiviseres. Det skal bli enklere for bedrifter å finansiere ekspansjon.

For småinvestorer er det kun én ting som gjelder: rask profitt. I så måte har Shanghai- og Shenzhen-børsene innfridd. Det er høy aktivitet og antall transaksjoner setter nye rekorder.

- De behandler aksjemarkedet sitt som om det er et kasino. De satser alt de har av penger, sier direktør Dickie Wong hos Kingston Securities til CNBC.

I april solgt mange investorer som deltok tidlig i aksjerallyet seg ned. Enkelte trodde dette var begynnelsen på en nedgang i aksjemarkedet. De tok feil. De samme investorene leder nå et tilsvarende rally med nynoterte selskaper.

- De pøser penger inn i emisjoner. Shenzhen-børsen er en boble og kinesiske aksjer generelt er ekstremt volatile og risikofylte, sier Wong.

Med lånte penger

De siste fire ukene er det åpnet 12,4 millioner nye verdipapirkontoer for aksjehandel. Dette er 36 prosent flere enn hva som ble åpnet i hele 2014, ifølge finansinstitusjonen Macquarie.

Det er ikke bare egne penger investorer satser i aksjemarkedet. Småinvestorer har fått øynene opp for marginhandel hvor de investerer med lånte midler.

De siste tre månedene har marginhandel økt med 38 prosent til 1800 milliarder yuan (2150 mrd. kroner). I slutten av økte marginhandel med aksjer med 95 milliarder yuan (115 mrd. kroner) daglig, ifølge Institutional Investor.

- Myndighetene vil foreta seg noe for å kjøle ned markedet, sier Wong til CNBC.

Dette tror ikke småinvestorer vil skje. Årsaken er at den kinesiske økonomien er ustabil og veksten er for lav til å kunne innfri målet om en syv prosent økonomisk vekst for 2015. Det forventes nye lettelser i form av rentekutt og reduksjon av bankenes reservekrav.

Historisk høy aksjegjeld

Macquarie har beregnet at marginhandel utgjør 9,2 prosent av verdien av den totale børsverdien av fritt omsettelige aksjer ved de to kinesiske børsene.

«Den ekstremt høye margingjelden har overskygget historiske eksempler vi har forsøkt å finne i andre markeder. Det er mulig at det har vært høyere belåning i andre boblemarkeder, blant annet i USA på 1920-tallet, Taiwan og muligens i Japan på 1980-tallet, men det er vanskelig å tro at belåningen skjedde så raskt som vi har opplevd i Kina», skriver Macquarie.

Heller ikke Macquarie tror at det kinesiske aksjemarkedet vil kollapse.

«Det er en likviditetsrisiko for långivere, men det er en annen sak. Med den pågående jakten på avkastning i Kina ser vi dette mer som en regulatorisk risiko. Vi har ikke en forståelse av at myndighetene ønsker å se aksjekursene falle. En plutselig aksjon mot marginhandel ligger ikke i kortene», skriver Macquarie.

Markedene

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen flørter igjen med den magiske 20000-grensen etter at børsnoterte selskaper nesten er ferdig med å legge frem årsresultatene for det avvikende regnskapsåret som ble avsluttet i mars.

På onsdag legges de økonomiske vekststatistikkene for siste kvartal frem og det er en svak optimisme hos investorer.

- Statistikkene kan sende aksjekursene høyere hvis de overrasker positivt. Aksjemarkedet har vært i en konsolideringsfase de siste tre ukene for å fordøye regnskapsresultatene, sier senior markedsanalytiker Masayuki Doshida hos Rakuten Securities til Wall Street Journal.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no