Da asiatiske børser stengte på torsdag var det bred enighet om at britiske velgere ville forbli i EU. Meningsmålingene hadde snudd i løpet av den siste uken til et flertall. Nattens foreløpige valgresultater har sendt sjokkbølger gjennom i de asiatiske markedene.

Tokyo-børsen har falt med over åtte prosent.

Lehman-lignende sjokk

Etter en forsiktig start på dagen satte panikken inn ved lunsjtider lokal tid. Nikkei-indeksen har falt med 8,3 prosent like etter klokken seks norsk tid.

Hovedårsaken til fallet er at den japanske valutaen har styrket seg kraftig mot amerikanske dollar. Den brøt tidligere gjennom 100-yen grensen mot dollaren - for første gang siden høsten 2013.

Dette er en smertegrense for japanske eksportører, som har budsjettert med en gjennomsnittlig valutakurs på 115 yen mot dollaren for inneværende regnskapsår.

Sentralbanken har sittet i krisemøte de siste timene og Nordeas senioranalytiker for Asia tror japanske myndigheter vil gripe inn for å stabilisere markedet.

- Vi er beredt til å tilby tilstrekkelig med likviditet hvis det er nødvendig og overvåker situasjonen tett, sa sentralbanksjef Haruhiko Kuroda fredag ettermiddag lokal tid.

Statsminister Shinzo Abe advarte under G7-møtet i mai om at Japan ville trå til hvis verdensøkonomien ble truet av en Lehman-lignende hendelse – tilsvarende hva som utløste finanskrisen i 2008.

«Vi kan si at Abes advarsler om at vi kan være på vei mot et Lehman-sjokk ikke er så idiotisk allikevel», sier direktør Tobias Harris hos Teneo Intelligence i en kommentar.

 

Kinesiske tiltak

Det er ikke bare i Japan at myndighetene står klar med tiltak for å stabilisere egne økonomier. Det antas at den kinesiske sentralbanken har vært aktive i valutamarkedet de siste dagene for å forhindre store utslag for den kinesiske valutaen, som ikke er fritt omsettelig.

Den japanske finansinstitusjonen Nomura advarer investorer om konsekvensene av hva at Storbritannia sannsynligvis forlater EU.

«Dette utgjør en betydelig risiko for valutamarkedene i Asia og vil også gi et sjokk på kort sikt», skriver strateg Craig Chan på fredag.

Den australske storbanken ANZ tror at den kinesiske sentralbanken vil kutte reservekravet til kinesiske banker allerede i helgen for å tilføre markedet likviditet og tilrettelegge for økte utlån. Dette kommer helt på slutten av andre kvartal.

Oljeprisen har falt med over 6,3 prosent i asiatisk handel.

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.