Hva som ble karakterisert som det viktigste møtet i den japanske sentralbanken på over to år ble avsluttet fredag formiddag. Japan-økonomer var i tvil om sentralbanken ville øke oppkjøpene av statspapirer eller opprettholde kjøpene på 80000 milliarder yen (5600 mrd. kroner).

 

Fortsatt press

Oppkjøpene fortsetter i samme tempo som tidligere, ifølge sentralbanken BoJ. Dette skjer til tross for at den økonomiske veksten er i ferd med å forsvinne fra den japanske økonomien og målet om en årlig prisvekst på to prosent innen utgangen av 2015 er blitt utsatt på nytt.

«Til tross for svakere vekst og inflasjon har sentralbanken avstått fra å utvide oppkjøpsprogrammet. Vi ser en mulighet for flere lettelser på kort sikt – kanskje allerede senere i år», skriver seniorøkonom for Asia hos Nordea, Amy Yuan Zhuang i en markedsrapport.

Åtte av de ni medlemmene i sentralbankstyret stemte for å fortsette med de kvantitative lettelsene som har ligget i bunnen av den økonomiske politikken de siste to årene. Det er ett år siden de økte de årlige oppkjøpene til 80000 milliarder yen.

Sentralbankstyremedlem Takahide Kiuchi anbefalte å øke oppkjøpene med over 50 prosent til 125000 milliarder yen (8850 mrd. kroner) i året, men fikk ikke med seg de andre i styret.

- Det er feil å tro at presset er fjernet fra sentralbanken. Økonomien er ikke sterk og to inflasjonsmålet om en to prosent prisvekst ligger langt, langt unna. Sentralbanken vil vurderer om de kan komme med nye lettelser, sier Japan-økonom Kazuhiko Ogata hos Credit Agricole til Bloomberg.

Nye inflasjonsstatistikker viser at prisveksten, hvor matvarer og energi ikke inngår, steg med 0,9 prosent i september. Dette er under halvparten av målet til sentralbanken, men sentralbanksjef Haruhiko Kuroda mener å se en underliggende positiv trend.

 

Nyt utsettelser

Sentralbanken vil legge frem nye prognoser for den japanske økonomien senere på fredag. JPMorgan Chase og Mitsubishi IFJ Morgan Stanley tror at de vil nedjustere eller utsette tidspunktet for når Japan vil klare å få en prisvekst på to prosent.

«Oppgangen i den underliggende inflasjonen er hviler på en vaklende grunn. Selv om økonomien kan ha nådd bunnen er det et stort produksjonsoverskudd og det tyder på at prispresset vil svekkes igjen. Importprisene har begynt å falle igjen og det stramme arbeidsmarkedet har foreløpig ikke ført til en lønnsvekst», skriver Capital Economics i en markedsoppdatering.

 

Blodfattig vekst

Den økonomiske politikken til statsminister Shinzo Abe har som hovedmål å skape en prisvekst på to prosent i året. Det er tre år siden han lanserte «Abenomics». Politikken har svekket den japanske valutaen og skape en optimisme de første par årene.

«Abenomics-planen om å gjenopplive veksten og inflasjonen møter flere utfordringer», skriver Zhuang hos Nordea.

En ny meningsmåling foretatt av Nihon Keizai Shimbun viser at kun 25 prosent av japanerne tror at «Abonomics» vil gi en høyere økonomisk vekst.

- Den potensielle økonomiske veksten i Japan er nær null. Små sjokk er nok til å sende den inn i en resesjon. Vekstforventningene er anemiske, sier sjeføkonom for Japan hos JPMorgan Chase, Masamichi Adachi, til New York Times.

 

Beste børsmåned siden 2009

Markedsuroen i Asia gjennom sommeren skremte investorer vekk fra aksjer. Nå er de tilbake for fullt og de asiatiske aksjemarkedene har lagt bak seg den beste måneden i oktober på over seks år.

Nikkei-indeksen vil ha steget med rundt 10 prosent hvis oppgangen på fredag formiddag fortsetter ut dagen.

MSCI Asia Pacific Index, som er en samleindeks for de asiatiske aksjemarkedene, ligger an til å få en oppgang på rundt åtte prosent. Dette er den beste måneden siden mai 2009. Kina-børsene har en oppgang på over åtte prosent.

 

Markedene

Det var nervøsitet ved de asiatiske aksjemarkedene før den japanske sentralbanken besluttet om fastholde de kvantitative lettelsene.

Investorer ved Tokyo-børsen tolker sentralbankens beslutning om at det kan være en underliggende vekst i økonomien som foreløpig ikke har fremkommet i de økonomiske statistikkene.

Enkelte har trodd at Japan havnet i en teknisk resesjon i tredje kvartal. Sentralbankens beslutning om å ikke åpne pengekranene mer kan tyde på at økonomien unngikk resesjon.

Det japanske elektronikkselskapet Sony klarte å få et overskudd på 33,6 milliarder yen i tredje kvartal etter mange år med store tap. Salg av over fire millioner enheter av spillkonsollen Playstation sørger for solide resultater.

Sony har ikke maktet å konkurrere med Samsung, Apple og kinesiske smarttelefonprodusenter. Xperia-serien er godt mottatt av eksperter, men for få kjøper modellene. Mobildivisjonen gikk på et nytt tap i tredje kvartal, men i Kina går de med et overskudd.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.