Masayoshi Son er kjent for å ta risiko som få andre japanske næringslivsledere. Han har bygd opp en av Japans største formuer siden han på 1980-tallet fikk distribusjonsrettighetene til Microsoft i Japan med selskapet Softbank. Nå starter en ny epoke.

Jakter oppkjøpsselskaper

I sommer satset Son over 270 milliarder kroner på å kjøpe det britiske teknologiselskapet ARM Holdings. Selskapet leverer design og patenter til nesten alle verdens smarttelefoner. Apple har siden begynnelsen av 1990-tallet vært selskapets viktigste kunde.

Med på kjøpet fikk han også en bit av norsk teknologi. For ti år siden ble Trondheim-selskapet Falanx kjøpt av ARM. Falanx hadde utviklet grafikkprosessorer for mobiltelefoner – en periode hvor de mest avanserte telefonene kunne ta enkle bilder.

De siste månedene har Son ofte vært å se i Midtøsten. Reisene er i ferd med å gi resultater. Sammen med det saudiarabiske investeringsselskapet Public Investment Fund og The Qatar Investment Authority skal det investeres 100 milliarder dollar (820 mrd. kroner) i et teknologifond.

«Det neste tiåret vil SoftBank Vision Fund bli verdens største investor i teknologisektoren», sier Son i en pressemelding.

Softbank vil investere 25 milliarder dollar i fondet. Det saudiarabiske investeringsfondet har forpliktet seg til 45 milliarder dollar. Ifølge Wall Street Journal vil andre statskontrollerte fond i Midtøsten, blant annet fra Qatar, investere 30 milliarder dollar.

Son vil ha frie tøyler til å fatte investeringsbeslutninger. Hans jobb vil bli å finne selskaper å investere i.

- Son er veldig dyktig til å identifisere selskaper med store vekstutsikter. Dette vil føre til økt konkurranse, sier direktør Hiroyuki Kuroda hos Venture Enterprise Center i Japan til Reuters.

Crazy ideer

Den saudiarabiske prinsen Mohammed bin Salman al-Saud har tatt ansvaret for å gjennomføre reformer i hjemlandet og redusere avhengigheten av olje. Han har lansert «Vision 2030» hvor målet er å modernisere Saudi Arabia.

- Dette er ikke et par karer som strør seg om med penger. Dette er et partnerskap av likesinnede. Saudierne ønsker å skaffe seg teknologi. Son ønsker å bli den største teknologiaktøren i verden, sier en kilde som har vært involvert i forhandlingene til Financial Times.

Son har lenge følt at en børsnotering har vært en hemsko for å kunne ekspandere. Aksjonærer i de mange børsnoterte selskapene han kontrollerer i Japan og USA har følt han har tatt for høy risiko og satt aksjonærenes interessert i fare.

Han har ofte sagt han har «crazy ideer» som må prøves ut. Han var blant de første til å investere i internettselskaper på 1990-tallet og satset 20 millioner dollar på det kinesiske internettselskapet Alibaba i 2001. Denne investeringen har nå en verdi på over 72 milliarder dollar.

For tre år siden planla han å pensjonere seg i 2018. Disse planene er utsatt i minst ti år.

- Det vil komme en tid da menneskeheten og superintelligens fra datamaskiner vil eksistere sammen – og skape et rikere og lykkeligere liv for alle. Det er dette jeg ønsker å vie livet mitt til. Jeg tror informasjonsrevolusjonen så vidt har begynt. Jeg er ikke ferdig med min jobb, sa han under generalforsamlingen i år.

Markedene

Det er optimisme å spore fra investorer ved børsene i Tokyo og Hong Kong på torsdag formiddag. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen er på det høyeste nivået siden i slutten av mai.

Det japanske selskapet Nintendo vil sannsynligvis lansere en ny spillkonsoll i New York City på torsdag morgen lokal tid. Nintendo NX er opprinnelig planlagt å være i salg i mars neste år. Aksjekursen har steget med 3,7 prosent på torsdag og med 87 prosent siden lanseringen av Pokemon-spillet i juli.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes. Gaselle-forsker Jarle Bastesen gir blant annet råd om hvordan man skal unngå gasellefellene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Trump: - Jeg vil holde dere på pinebenken
Trump ville ikke love å anerkjenne valgresultatet. - Det får vi se på når tiden kommer, sa Trump i den tredje og siste presidentduellen med demokratenes Hillary Clinton.
00:52
Publisert:

 
Se og hør replikkene: Slik argumenterte Trump i den siste presidentdebatten
Slik argumenterte Trump i den siste presidentdebatten med Hillary Clinton.
00:37
Publisert: