Amerikanske tjenestemenn har avsluttet en lang etterforskning av kinesiske eksportører. De mener at et hemmelig subsidieprogram har gitt kinesiske eksportører milliardbeløp i støtte gjennom en årrekke. Dette er bransjer hvor Kina er konkurransedyktig allerede, blant annet tekstilindustrien.

Ulovlige subsidier

Eksportørene skal ha fått gratis støttetjenester og også direkte subsidier basert på omsetningen. Nye eksportrettede prosjekter skal ha fått inntil ti prosent av investeringene refundert av lokalmyndighetene. Disse overføringene skal ha forsøkt blitt skjult.

- Denne politikken ser ut til å bryte reglene som Kina forpliktet seg til å opprettholde da de ble medlem av Verdens handelsorganisasjon. Dette er en politikk som skader amerikanske arbeidere, bønder, rancheiere og næringsliv – i realiteten alle som følger spillereglene og ønsker å konkurrere på en rettferdig måte, sier USAs handelsrepresentant Michael Froman.

USA har siden Kina ble opptatt som fullt medlem i Verdens handelsorganisasjon (WTO) for nesten 15 år siden ment at Kina har brutt en rekke forutsetninger for medlemskapet. Det ligger 15 klager inne til behandling hos Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Kina avviser beskyldningene og sier at USA risikerer å utløse en handelskrig med disse klagene. Senest i fjor sommer innførte USA straffetoll på kinesiske solcellepaneler. Overproduksjon av stål i Kina har tvunget kinesiske produsenter å dumpe overskuddet i andre markeder.

USA hadde et handelsunderskudd med Kina på 28,3 milliarder dollar i desember og økte med 23,9 milliarder dollar til 342,6 milliarder dollar for hele fjoråret. Den amerikanske eksporten til Kina økte med 2,3 milliarder dollar mens importen økte med 26,2 milliarder dollar.

- Denne saken er krystallklar: denne typen eksportsubsidier er ulovlige da de forvrenger handel og skaper alvorlige ulemper for konkurransen, sier kongressrepresentant Sander M. Levin fra Det demokratiske partiet til New York Times.

Den kinesiske eksporten falt med 3,3 prosent i januar og landet fikk et handelsoverskudd på 60 milliarder dollar i januar. Rundt halvparten av dette overskuddet kom fra handel med USA.

USAs president Barack Obama advarte sin kinesiske kollega i en telefonsamtale denne uken om å ikke manipulere valutaen.

«Presidenten oppfordret Kina til å fortsette arbeidet med å forflytte økonomien til en forbrukerledet vekst og en markedsstyrt valutakurs», skriver Det hvite hus i en pressemelding.

Kinesisk jernbaneutbygging skyter fart

Kinesiske jernbaneselskaper har dratt inn rekordstore kontrakter de siste månedene på bygging av moderne jernbanenett i Asia og Afrika. Kinesiske myndigheter ønsker å knytte nabolandene opp mot det eksisterende jernbanenettet i Kina – og få tilgang til naturressurser i afrikanske land.

«Vi er positive til den kinesiske jernbanesektoren», skriver Nomura Holdings i en ny rapport.

En oversikt viser at de seks største kinesiske jernbaneselskapene økte internasjonale kontrakter med 69 prosent i 2014. Selskapet CRCC har blant annet fått en kontrakt på 12 milliarder dollar i Nigeria og en annen på 20 milliarder dollar i Saudi Arabia.

«Kinesiske selskaper konkurrerer seg mellom og prisene de vinner kontraktene på er mellom 30 og 50 prosent lavere enn konkurrenter som Siemens, Bombardier og Alstom. De har en driftsmargin på rundt ti prosent», ifølge Nomura.

I løpet av kort tid vil det undertegnes en kontrakt i Thailand hvor kinesiske selskaper skal stå for bygging av en ny jernbanestrekning fra grensen til Laos og sør til industriområdene ved Bangkok og havnene. Kontrakten vil ha en verdi på rundt 13 milliarder dollar.

Dollar i fritt fall

Den australske dollaren har svekket seg med over to prosent mot den amerikanske dollaren denne uken. På torsdag kom elendige sysselsettingstall som sendte ledigheten opp til 6,4 prosent. Det var forventet en ledighet på 6,2 prosent.

Dette er den høyeste arbeidsledigheten på nesten 13 år. Over 550000 australiere jakter på en fulltidsjobb og nesten 250.000 er fornøyd med en deltidsjobb. Det er få ledige stillinger.

Den australske dollaren falt til 0,76 mot en amerikansk dollar tidlig torsdag morgen. For to år siden lå de to dollarvalutaene på samme kursnivå.

«Dessverre for de som tror på en sterkere australsk dollar er det lite som tyder på at nedgangen er over. Det virker som at den australske sentralbanken ønsker en enda svakere valutakurs. Kursen er fortsatt rundt ni prosent overvurdert basert på våre beregninger», skriver finansinstitusjonen Barclays i en rapport.

Den australske økonomien har hatt sammenhengende økonomisk vekst i nesten 25 år. Fallet i råvarepriser siden 2013 har rammet økonomien hardt.

Markedene

Det er uro ved de asiatiske aksjemarkedene etter nok et fall i oljeprisene i USA på onsdag og nervøsitet rundt den greske gjeldssituasjonen.

Japan er unntaket med en oppgang på nesten to prosent på formiddagen. Årsaken er foreløpige nøkkeltall fra januar som er overraskende bra, blant annet maskinordrene. Disse er en indikasjon på kapitalinvesteringer og aktivitet i industrien de neste kvartalene.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no