Sidney Kidman rømte hjemmefra som 13-åring med fem shilling og en hest som var halvt blind, ifølge familielegenden. I løpet av de neste 60 årene bygde han opp Australias største landeiendom på over 100.000 kvadratkilometer.

Verdens største kvegfarm

Det har vært en rekke interessenter i Australia siden den enorme landeiendommen ble lagt ut for salg i fjor. De aller fleste har kommet fra Kina, hvor landprisene er skyhøye og det ville ha vært umulig å kjøpe en farm til en brøkdel av prisforlangende for S. Kidman.

Salget har skapt kraftige reaksjoner i Australia. Prisen forventes å havne på mellom to og tre milliarder kroner for det enorme området, hvor også Anna Creek – verdens største kvegfarm på 24000 kvadratkilometer inngår.

- Dette er fullstendig galskap. Jeg er motstander av salget til kinesere, sier rancheier Dick Smith til The Australian Financial Review.

Smith eier en ranch på vel 1200 hektar og mener at australske politikere er blinde og ikke skjønner konsekvensene av å selge eiendommen til et kinesisk selskap.

Det har vært en rekke interessenter for å se på landeiendommen, men det kinesiske selskapet Shanghai Pengxin skal være i sluttforhandlinger. De har tidligere kjøpt store farmer på New Zealand.

- Jordbruksland vil i fremtiden bli svært verdifullt og viktig. Det kommer til å skape enorme verdier i fremtiden. Vi ønsker ikke at disse verdiene skal havne på utenlandske hender, sier Smith til næringslivsavisen.

Kinesisk kjøper

Bak det kinesiske selskapet står dollarmilliardæren Jiang Zhaobai, som har kjøpt gårdsbruk og jordbrukseiendommer i Kina og New Zealand. Den amerikanske Blackstone-gruppen skal også ha stilt med finansiering, ifølge næringslivstidsskriftet Forbes.

De 12 kvegfarmene produserer rundt 15000 tonn storfekjøtt årlig. Kidman-familien ønsker å selge alt som en aktiv virksomhet med kveg, slakterier og distribusjonsnett – i tillegg til de enorme landområdene.

Australias finansminister Scott Morrison sa i forrige uke at regjeringen ikke vil blande seg inn i forhandlingene og hvem som ender opp som kjøper av den historiske eiendommen all den tid det ikke innebærer nasjonale sikkerhetshensyn.

I november blokkerte han salget da deler av et landområde ligger nært inntil et militært skytefelt som blant annet benyttes til uttesting av avanserte britiske droner. Shanghai Pengxin var villig til å skille ut deler av landområdet.

- Australias investeringslover gjør det ikke mulig for myndighetene å spille en rolle i kommersielle forhandlinger. Vår jobb er kun å ta hensyn til de sikkerhetspolitiske sidene, sier Morrison til The Australian.

Transportselskap kan bli redningen

De siste dagene har den australske milliardæren Lindsay Fox, som eier et av de største transportselskapene i Australia, meldt sin interesse. Fox, som er verdt med enn to milliarder australske dollar, har sendt et brev til regjeringen og ønsker å starte forhandlinger.

- Dette er australske verdier som er inne i fjerde eller femte generasjon. Det ville ha vært en fantastisk følelse hvis det hadde vært mulig å beholde disse på australske hender. Vi er veldig interessert. Den største ulempen er at vi kommer inn i kjøpsprosessen veldig sent, sier han til The Australian.

Over 600 interessenter meldte seg da kvegfarmene ble lagt ut for salg, men mange ønsket kun å komme seg inn for å se nærmere på de legendariske kvegfarmene i Australia.

Crowdfunding

Det har vært forsøk på «crowdfunding» hvor småinvestorer har vært villige til å investere mindre beløp for å hindre at landområdene forsvinner ut fra Australia. De har samlet inn vel 400 millioner kroner.

- Jeg skjønner ikke hvorfor de største politiske partiene synes det er greit at selskapet selges til utlandet. Ni av ti jeg snakker med er motstandere.

- Ikke misforstå meg her; hvis en kinesisk forretningsmann ønsker å bli en australsk statsborger og kommer med egne penger for å bo her sammen med familien, la kona bli medlem av bondekvinnelaget og han blir frivillig medlem av brannvesenet – ja, da bør de få lov. Å kun kjøpe dette fra utlandet er rett og slett feil. Da kan du fjerne alle grenser, sier rancheier Dick Smith til The Australian Financial Review.

Markedene

Det er en svært rolig dag på de asiatiske aksjemarkedene. De fleste holder stengt på grunn av kinesisk nyttår.

Det er en del aktivitet ved Tokyo-børsen med et fortsatt rally i Sharp-aksjen. Elektronikkselskapet er satt i spill etter at taiwanske Foxconn og et japansk konsortium forsøker å overta selskapet.

Foxconn skal ha startet sluttforhandlinger om å betale rundt 700 milliarder yen (50 mrd. kroner).

Det er dårlig nytt for shortselgere, som har posisjonert seg for at aksjekursen skal falle ytterligere. Siden torsdag har aksjekursen steget med 25 prosent.

DN Direkte inngår som en del av DN Investor. Her vil du finne de siste markedsnyhetene fra hele verden og detaljerte markedsstatistikker og nøkkeltall.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no