Det har vært fridager i Kina i hele oktober med stengte finansmarkeder og svært liten aktivitet. Millioner av kinesere har brukt friuken til å ta en ferie. Myndighetene håper dette vil gi økt innenlandsk forbruk og dermed høyere økonomisk vekst for den kinesiske økonomien.

- Press fra toppen

Mange kinesere har også brukt fridagene på boligjakt. Med god grunn. I august økte eiendomsprisene med mellom 20 og 40 prosent i storbyene langs kysten, blant annet Beijing, Shanghai og Shenzhen. I Shenzhen er eiendomsprisene nesten tredoblet siden i fjor vinter.

President Xi Jinping har sendt ut et notat til ledelsen i kinesiske kommuner og storbyer hvor han advarer mot eiendomsbobler. Lokale ledere blir bedt om å være på vakt og igangsette tiltak for å forhindre at prisveksten utvikler seg til bobler.

I over 20 av Kinas største byer er det innført restriksjoner på boligkjøp de siste 10 dagene. Egenkapitalandelen er i enkelte tilfeller blitt økt til 70 prosent og det er nedlagt regelrett forbud for enkelte å eie flere leiligheter. Det er spekulasjon de skal til livs.

Byer og kommuner har i stor grad fått ha ansvaret for å kontrollere boligbyggingen – og eiendomsmarkedet uten sentral innblanding de siste årene. Dette kan være i ferd med å endres.

- Disse felles tiltakene i så mange byer tyder på at dette ikke har vært frivillig, men skyldes press fra toppen, sier sjefanalytiker Zhang Dawei hos Centaline Properties til South China Morning Post.

Frosset eiendomsmarked

Ifølge avisen ble lokale tjenestemenn fra pressområder sendt til Beijing ved månedsskiftet hvor de fikk forklart hvorfor det er nødvendig å temme boligmarkedet.

I finansbyen Shanghai ble de nye innstrammingene bekreftet i helgen. Blant annet må eiendomsutviklere bruke egenfinansiering for å kjøpe nye tomter og landområder.

Det er nedlagt forbud mot å bruke bankfinansiering eller alternative investeringsformer via gråmarkedet.

De nye innstramningene har allerede gitt resultater. Antall eiendomstransaksjoner falt med 48 prosent i forrige uke sammenlignet med den foregående i de 70 største byene, ifølge en oversikt fra China Index Academy. I Beijing falt boligsalget med 74 prosent.

Den tradisjonelle høstferien har tidligere vært en av de travleste for eiendomskjøp. Det er en av de få ukene hvor familier har fri og kan dra på boligvisning for å finne drømmeboligen – selv om den vil koste 30 årslønninger.

- Den nye eiendomspolitikken fra Beijing vil sikkert stoppe prisene fra å stige. Vi vil sannsynligvis oppleve en lang periode hvor prisene er frosset i markedet, sier direktør Si Zhi hos eiendomsanalyseselskapet Soufun Holding til South China Morning Post.

Vanskelig dilemma

Sentralmyndighetene har ikke kommet med en offisiell kunngjøring om at de strammer inn. Skjer dette kan det føre til full panikk på eiendomsmarkedet.

For kinesiske småsparere og investorer er det få steder de kan plassere penger for å få avkastning. Aksjemarkedet kollapset i fjor sommer. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har falt med 14,2 prosent i år. Eiendomsinvesteringer har vært et sikkerstikk.

- Myndighetene er i et dilemma her – mellom behovet om å dempe prisveksten og sørge for en økonomisk vekst. Dette forklarer ubesluttsomheten, sier seniorøkonom Zhang Ming ved den statlige tenkesmien Chinese Academy of Social Sciences til Wall Street Journal.

Den generelle utlånsveksten hos bankene har vært på under 15 prosent i 2016. Boliglån økte med 27 prosent i august.

En tredjedel av alle utlån gikk til boliglån i første halvår, ifølge offisielle statistikker. I perioden 2010 til 2015 var denne andelen på 17 prosent.

- Realitetene er at vi snakker om sykelig finansiell overflod, sier Kina-økonom Harrison Hu hos Royal Bank of Scotland til Wall Street Journal.

Markedene

Det er liten aktivitet i Asia. Børsene i Tokyo, Hong Kong og Taiwan holder stengt.

Nøkkelindeksen ved Bangkok-børsen har falt med 2,5 prosent. Dette skyldes sannsynligvis at helsesituasjonen til den thailandske kongen er alvorlig, ifølge en offisiell melding fra palasset.

Følg markedene med DN Investor

Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.

 

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.

Anbefalt av DNtv:

Her blir Trump og Clinton utfordret til å si en positiv ting om den andre
I det som av mange har blitt kalt den mest skittene presidentdebatten i USA noen sinne, ble Hillary Clinton og Donald Trump utfordret av en velger til å si en pen ting om den andre. Se hva de svarte.
01:34
Publisert:

- Jeg har sagt og gjort ting jeg angrer på
Donald Trump ber om unnskyldning for språkbruken
00:57
Publisert:
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.