Få internasjonale næringslivstopper kjenner Kina bedre enn Apples toppsjef Tim Cook. Da han ble huket inn av grunnlegger Steve Jobs på slutten av 1990-tallet fikk han ansvar for å effektivere produksjonen av Apple-produkter.

Han svarte med å legge ned egne fabrikker og outsource til Asia hvor han tilbragte mye tid.

 

- «Game changer»

Det er fem år siden Cook overtok som konsernsjef for Apple etter Steve Jobs og dette er hans åttende tur til Kina siden 2011. I et nytt intervju med Washington Post snakker han om de «enorme mulighetene» som han mener eksisterer i verdens to folkerike markeder – Kina og India.

- Kina er et uvirkelig marked – ikke bare sett fra etterspørselssiden og salgspotensialet, men hva som finnes av talent. India er et fantastisk marked. Nå er de i ferd med å oppgradere mobilnettet til 4G. Dette er en «game changer» og endrer hele markedet, sier han til avisen.

Apple er et av få internasjonale teknologiselskaper som har fått fri markedstilgang i Kina, hvor lokale selskaper dominerer. Analytikere har vært i tvil om Apple vil kunne fortsette som tidligere i Kina uten å ha en kinesisk partner.

Under et møte med visestatsminister Zhang Gaoli ble det gjort forsøk på å berolige Apple-sjefen.

- Vi ønsker å la amerikanske selskaper, som Apple, vite at de kan drive næringsvirksomhet i Kina og øke investeringene i landet. Disse selskapene bidrar positivt til utviklingen av Kina, sa han, ifølge det offisielle nyhetsbyrået Xinhua.

 

Salget stuper

Apple har tapt markedsandeler på det kinesiske markedet – og omsetning. Smarttelefonmodellen Iphone hadde en markedsandel på 7,8 prosent i andre kvartal, ifølge analyseslekspaet IDC. Kina-omsetningen falt med 33 prosent for Apple til 8,9 milliarder dollar i kvartalet sammenlignet med i fjor.

Apple-sjefen sier i et intervju med Sina at svikten i Iphone-salget skyldes en reduksjon i antall salgskanaler produktene er tilgjengelig i. Devalueringen av den kinesiske valutaen har også spilt inn.

- Yuanen er blitt devaluert med 9-10 prosent og det har rammet bunnlinjen vår. Direktesalget til kundene er fortsatt solid, sier han.

Apple har åpnet egne utsalg i flere kinesiske storbyer hvor de selger direkte til brukerne. Kina er verdens største smarttelefonmarked. De siste tre årene har lokale selskaper vokst frem med modeller som har utkonkurrert Apple og Samsung på pris og med sammenlignbare spesifikasjoner.

 

Knuses av konkurrenter

De kinesiske konkurrentene Huawei, Oppo, Vivo og Xiaomi hadde en markedsandel på 56,1 prosent i siste kvartal, ifølge analyseselskapet IDC. Samsung, som er verdens største smarttelefonprodusent, har famlet ut av oversikten.

«Enhetssalget av Iphone fortsatte å falle. Iphone SE var ikke en hit i Kina hvor forbrukerne foretrekker større skjermer. I andre kvartal hadde nesten 90 prosent av solgte smarttelefoner en skjermstørrelse på fem tommer eller større», skriver IDC.

Apples Iphone 6s Plus har en 5,5 tommers skjerm, men prisen er over det dobbelte av hva kinesiske konkurrenter selger sine sammenlignbare modeller for.

- Suksessen til Huawei, Oppo og Vivo kan tilskrives deres felles innsats for å bygge merkevarer og aggressiv markedsføring for å tiltrekke seg kunder – sammen med produktdifferensiering, sier senior markedsanalytiker Xiaohan Tay hos IDC i en kommentar.

 

Kjendis i Kina

Apple-sjefen er ofte i Kina i ukene før en ny Iphone-modell skal lanseres. Han holder også en høy profil i kinesiske medier, besøker lokale selskaper, kunder og er å se på lokale restauranter. Denne uken har han blant annet møtt en lokal designer.

Dette gjør at han er blitt et kjent ansikt og fronter Apple i Kina – tilsvarende hva Steve Jobs gjorde i USA.

Ifølge fjernsynskanalen CCTV deltar styreformann Terry Gou i taiwanske Foxconn Technology Group sammen med Cook under Kina-besøket denne uken.

Produksjonen av den nye Iphone-modeller skjer Foxconns fabrikker i Kina. Lanseringen av den nye Iphone-modellen forventes å skje i midten av september. Masseproduksjonen av Iphone 7 har nettopp startet.

Cook legger ikke skjul på at han har store forventninger til det kinesiske markedet, men sier at han er tålmodig.

- Smarttelefoner går i sykluser; det er topper og bunner. For Apple er toppene når vi lanserer et nytt produkt. Vi deltar med et langsiktig perspektiv. Vi investerer for de neste årene – ikke bare basert på dagens marked eller kommende kvartal, sier han i intervjuet med Sina.

 

Investerer i Kina

Det er bare tre måneder siden Apple investerte en milliard dollar i den kinesiske transportdelingstjenesten Didi Chuxing. Dette ble sett på som et forsøk fra Apple å vise kinesiske myndigheter at de ønsker å samarbeide med kinesiske selskaper – og ikke bare produsere og selge produkter i landet.

Apple bekreftet på tirsdag kveld i USA at de vil investere i et forsknings- og utviklingssenter i Kina.

Investeringer i forskning og utvikling økte i Kina fra 92 milliarder dollar i 2008 til 243 milliarder dollar i 2013, ifølge OECD. I samme periode økte de amerikanske investeringene fra 204 til 221 milliarder dollar.

 

Markedene

To år etter at det ble innledet et samarbeid mellom børsene i Shanghai og Hong Kong, hvor blant annet utenlandske investorer kan handle kinesiske aksjer via Hong Kong-børsen, er det klart for en tilsvarende oppkobling mellom Shenzhen-børsen og Hong Kong.

Det er blandet utvikling ved børsene i Asia i fravær av nyheter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt fra DNtv:

Dette er dronen som forfølger deg
Slik gikk det da DN forsøkte å riste av seg norske Staakers nye drone.
01:07
Publisert:
 

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert: