Kinesiske banker inntar topplasseringene som verdens største finansinstitusjoner - foran blant annet den tradisjonsrike amerikanske banken Wells Fargo. De ekspanderer over hele verden og forventer å bli langt større.

Den pågående børsboomen i Kina har sendt verdiene på børsnoterte selskaper til nivåer som sist ble sett i 2007. Da panikken satte inn falt aksjekursene kraftig. Småinvestorer og internasjonale investorer står bak det siste børsrallyet.

Børsrally i bank

Den 163 år gamle amerikanske banken Wells Fargo har de siste årene vært verdens største bank målt i børsverdi. Nå må banken, hvor milliardæren Warren Buffett og hans investeringsselskap er største eier, se seg slått av «oppkomlingen» Industrial & Commercial Bank of China (ICBC).

Den kinesiske banken ble etablert for vel 30 år siden og har vokst svært raskt. Da banken ble børsnotert i 2006 skjedde dette etter hva som den gang var verdens største emisjon på vel 21 milliarder dollar. Det kinesiske Internettselskapet Alibaba slo denne rekorden i fjor.

Banken hadde en forvaltningskapital på 3330 milliarder dollar i 2014. I dag har ICBC en børsverdi på vel 315 milliarder dollar og har gått forbi Wells Fargo.

Analytikere tror at kinesiske banker vil lede fortsettelsen av børsrallyet.

- Neste runde av børsrallyet vil sannsynligvis skyldes at enkelte internasjonale institusjonelle investorer innser de har vært for pessimistiske på kinesiske banker, sier analytiker Steven Chan hos Maybank Klim Eng Securities til Bloomberg News.

Kinesiske banker prises til vel 1,1 ganger bokførte verdier sammenlignet med 1,6 ganger for Wells Fargo.

 

Økt konkurranse

Investorer har vært bekymret for misligholdte lån i den kinesiske økonomien og om storbankene har fortalt den fulle og hele sannhet rundt sin eksponering. Kinesiske myndigheter har kommet med nye lettelser, blant annet rentekutt og en senkning av reservekravet til bankene.

Et lavere reservekrav gjør at bankene får mulighet til å øke utlånene. Det går også mot reformer i finans- og banksektoren hvor myndighetene vil tillate økt konkurranse på fastsettelse av rentene.

- Renteliberalisering og økende konkurranse fra finanstjenester via internettselskaper gjør at det er vanskelige å opprettholde lønnsomheten i Kina, sier bankens styreformann Jiang Jianqing til China News.

Internettselskapet Alibaba er blant flere selskaper som har fått banklisens i Kina de siste månedene. De vil tilby tjenester til de over en halv milliard brukerne av selskapets tjenester.

 

Global ekspansjon

ICBC åpnet sine første internasjonale avdelinger rundt årtusenskiftet, men det er først de siste par-tre årene og de har lagt en bevisst strategi på å satse internasjonalt med blant annet oppkjøp i Sør-Amerika og etablering av nye kontorer.

- Neste skritt blir å konfigurere vårt globale nettverk og bevisst søke ut gode oppkjøpsmål i tillegg til å etablere avdelingskontorer og filialer. Vi vil gjøre mer for å kjøpe nye produkter, blant annet globale investeringstjenester, kapitalforvaltning og private banktjenester, sier Gao Ming, som har ansvaret for den internasjonale ekspansjonen til nyhetsbyrået.

Banken har etablert seg på New Zealand og gir boliglån – i hovedsak til kinesere på boligjakt i utlandet. Tidligere sentralbanksjef Don Brash er satt inn som styreformann på New Zealand.

- Det er åpenlyst at Kinas forhold til New Zealand er stort og viktig. Vi tror det er et betydelig marked for ICBC her, men vi vil ikke bli en alvorlig konkurrent for de fire største bankene på kort tid, sier Brash til New Zealand Herald.

 

Markedene

Uken avsluttes med en oppgang på de fleste asiatiske aksjemarkedene til tross for en svak nedgang på fredag formiddag.

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen ligger an til å ende på over 20000-nivået – for første gang på over 15 år. Shanghai-indeksen har falt i formiddagstimene. På en måned har den kinesiske børsindeksen steget med 20 prosent.

Indiske aksjer nådde en topp i mars etter en kraftig oppgang siden høsten 2013. Eksperter tror toppen er nådd.

«Det er mange grunner bak dette, men tilliten til regjeringens reformagenda har avtatt noe. Finansdepartementets forslag om en skatt med tilbakevirkende kraft har skremt mange investorer – indiske og utenlandske. Verdivurderingene på børsnoterte selskaper er høy og det virker usannsynlig at vi vil se et spektakulært oppsving i aksjemarkedet», spår India-økonom Shilan Shah hos Capital Economics.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no