Den kinesiske gjelden er mer enn femdoblet siden den siste globale finanskrisen i 2008-09. Det har ikke manglet på advarsler fra internasjonale kredittvurderingsselskaper og finansinstitusjoner om at gjeldsoppbyggingen utgjør en risiko for den kinesiske økonomien.

Kinesisk konkursras

Myndighetene er blitt kritiserte for ikke å ta gjeldsberget på alvor. De har tilrettelagt for at skadeskutte offentlige selskaper har fått tilgang på nye lån.

Marerittet for kommunistpartiet er at disse skal bukke under, skape massearbeidsledighet og utløse sosial uro i samfunnet.

Kinesiske myndigheter har lovet å gjennomføre reformer, fjerne overkapasitet i blant annet tungindustrien og la private selskaper få konkurrere mer effektivt. Det betyr at selskaper med det offentlige på eiersiden må kunne gå konkurs.

Den kinesiske sentralbanken har nettopp publisert den siste kvartalsrapporten hvor de i detalj gjennomgår status for økonomien og finanssektoren. Dette er et standardisert dokument over 62 sider hvor det sjelden kommer overraskelser.

I den siste rapporten er en viktig standarduttalelse fjernet. I de siste 18 kvartalsrapportene har sentralbanken aldri unnlatt å bruke formuleringen om at det er «viktig å unngå systemkrise og regional finansiell risiko».

- Dette kan være en indikasjon på finjustering fra toppen, sier sjeføkonom Deng Haiqing hos meglerhuset Jiuzhou Securities til South China Morning Post.

- Bekrefter realitetene

Det har ikke manglet på advarsler fra internasjonale finansinstitusjoner om at den kinesiske gjelden er for høy. Den franske banken Societe Generale skrev i en rapport i mai at kinesiske banker kan regne med 8000 milliarder yuan (10.000 mrd. kroner) i tap.

Det internasjonale pengefondet advarte i juni mot Kinas gjeldsoppbygging – spesielt i næringslivet.

- Økt selskapsgjeld er en alvorlig forkastning i den kinesiske økonomien, sa Lipton.

En forkastning er et geologisk begrep som betegner bruddflate i fjellformasjoner som brått kan utløse jordskjelv.

Situasjonen i Kina er spesiell da rundt 55 prosent av den samlede gjelden har gått til statseide selskaper. Disse utgjør kun 22 prosent av Kinas bruttonasjonalprodukt. Omsetning og resultatene falt for statsselskapene i fjor.

Sjeføkonomen for Kina ved den franske finansinstitusjonen BNP Paribas mener at myndighetene er oppmerksomme på farene fra den høye gjelden.

- At de fjerner setningen om «regional risiko» er kun en bekreftelse av realiteten. Kanskje sentralbanken føler det er på tide at de stopper forsøket med å dekke til alle som svømmer nakne, sier Chen Xingdong til South China Morning Post.

Den amerikanske milliardæren og investoren Warren Buffett har sagt at «først når tidevannet går ned vil du oppdage hvem som har badet nakne».

Økt mislighold

Det er blitt økt aksept for mislighold i Kina de siste årene – også hos selskaper som er kontrollert av regionale myndigheter. Sentralmyndighetene har forhindret kommuner fra å redde selskaper som er i ferd med å havne i mislighold overfor kreditorene.

Den kinesiske verftsgruppen Wuhan Guoyu Logistics Industry Group havnet i mislighold overfor obligasjonsinnehaverne etter at de ikke klarte å innfri forpliktelser med forfall tidligere denne uken.

Dette er den andre verftsgruppen som har havnet i mislighold i år etter at Evergreen Holding Group havnet i samme situasjon i mai.

Totalt 18 kinesiske selskaper har ikke klart å innfri sine forpliktelser overfor obligasjonsinnehavere i år – nesten tre ganger så mange som i hele fjor.

- Det er fornuftig å eksponere mer risiko. Toleransen for mislighold og nedleggelser av selskaper må øke hvis kinesiske myndigheter virkelig er innstilt på å gjennomføre strukturelle endringer i økonomien, sier sjeføkonom for Kina hos den japanske finansinstitusjonen Nomura i Hong Kong til South China Morning Post.

Markedene

Investorer er avventende og venter på signaler fra USA, Kina og Japan de neste dagene i håp om å se i hvilken retning verdensøkonomien beveger seg.

Nye statistikker viser en vekst i de japanske maskinordrene på 8,3 prosent i juni sammenlignet med mai måned. Dette var betydelig bedre enn forventet. Maskinordrestatistikkene er en indikator på fremtidige kapitalinvesteringer.

Den japanske valutaen har styrket seg igjen på onsdag og dette rammer eksportørene og har sendt nøkkelindeksen lavere.

Les også: Kinas president kan ta «en Putin»

 
Asia i dag: Økt risiko for bankkrise  

Nedgang i Kinas økonomi i juli  

Anbefalt fra DNtv:

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert:

Blir han USAs neste president? Her er Donald Trumps mest kontroversielle uttalelser.
Disse uttalelsene vil han bli husket for: Donald Trump om flyktninger, Mexico og Hillary Clinton
03:33
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.