I forkant av at de økonomiske statistikkene for siste kvartal skulle fremlegges dreide diskusjonene seg om Kina ville få 6,6 eller 6,7 prosent økonomisk vekst. Optimistene gikk seirende ut.

I bedre humør

Kina fikk offisielt en vekst i bruttonasjonalproduktet på 6,7 prosent i kvartalet. Ifølge Nordea var veksten sammenlignet med foregående kvartal på 1,8 prosent – mot rekordlave 1,2 prosent i første kvartal.

- Vi kan bekrefte at den kinesiske økonomien var i bedre humør i andre kvartal sammenlignet med første kvartal. Fremdriften skyldtes stort sett massive penge- og finanspolitiske virkemidler fra Beijing. Stabiliseringen forventes ikke å bli langvarig. Vi ser fallende veksttrend i andre halvår, skriver Nordeas Asia-analytiker Amy Yuan Zhuang i en rapport på fredag.

Hun tror ikke på en kollaps for den kinesiske økonomien og Nordea tror Kina vil få en vekst for året på 6,5 prosent.

Fremleggelsen av de økonomiske kvartalstallene fra Kina har vært en av de viktigste begivenhetene i mange år hos investorer og finansmarkeder. Dagens statistikker ble mottatt med et langt gjesp fra de asiatiske aksjemarkedene.

- Det kom ingen reaksjoner av betydning fra de kinesiske markedene. Aksjemarkedet er flatt og valutaen beveget seg lite, skriver Zhuang.

Nordea tror den kinesiske valutaen vil svekke seg mot amerikanske dollar ut året og at det kommer et rentekutt på 25 basispunkter – i tillegg til to kutt i bankenes reservekrav, noe som vil gi dem større handlingsrom til å gi nye utlån.

Beroligende statistikker

Kinesiske myndigheter har lagt et vekstmål på 6,5 prosent i året frem til 2021.

- Dagens statistikker er beroligende. Kina er på vei til å oppnå årets vekstmål, sier sjeføkonom for Kina hos JP Morgan, Haibin Zhu, til CNBC.

En nedbryting av tallmaterialet som ble lagt frem viser at kinesiske forbrukere drar mer av lasset for å skape vekst. Detaljhandelen økte med 10,6 prosent i kvartalet – 0,7 prosentpoeng høyere enn forventet.

- Privat forbruk har vist seg å være motstandsdyktig. Kina klarer også å motstå den internasjonale motvinden bedre enn hva som var forventet med sjenerøs stimuli hvor hjulene i den innenlandske økonomien oljes og vedlikeholdes, sier analysesjef Frederic Neumann hos HSBC i Hong Kong til Bloomberg.

Rekordstore utlån

Ferske statistikker fra juni viser at utlån skjøt fart igjen med en samlet finansiering på 1630 milliarder yuan (2040 mrd. kroner) i løpet av forrige måned. Dette var betydelig høyere enn hva som var forventet.

- For første halvår har kinesiske banker gitt rekordbeløp i nye lån – 7500 milliarder yuan (9372 mrd. kroner), skriver Nordeas Kina-analytiker.

Dette beløpet er høyere enn det årlige bruttonasjonalproduktet for Norge og Sverige til sammen.

Investeringstempoet i juni var imidlertid lavere enn i mai og dette kan sende den økonomiske veksten lavere i tredje kvartal. Myndighetene og sentralbanken har vist de er villige til å sette inn tiltak.

Kina har endret måten bruttonasjonalproduktet – og den økonomiske veksten – beregnes. Dette skal gjenspeile bedre hvor mye forskning og utvikling bidrar til den økonomiske aktiviteten.

Endret beregningsmetode

Ifølge Goldman Sachs har endringen i beregningsmetoden gjort at det blir enklere for kinesiske myndigheter å nå de økonomiske vekstmålene og dermed redusere behovet for nye virkemidler, skriver Bloomberg.

«Det er nesten helt sikkert at den kinesiske økonomien vokser mindre enn de offisielle statistikkene viser. Høye investeringer fra statlig sektor virker som å ha holdt veksten forholdsvis stabil i siste kvartal. Det er mer sannsynlig at veksten vil ta seg opp de neste månedene, men en langvarig bedring ligger ikke i kortene», skriver Capital Economics.

Markedene

Aksjekartet nedenfor forteller klart hvordan investorer ved Shanghai-børsen mottok de økonomiske statistikkene på fredag formiddag lokal tid. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har falt med 0,05 prosent. Ved Shenzhen-børsen har nøkkelindeksen falt med 0,28 prosent like før seks norsk tid.

Les også: Kinesiske medier: Kina er offeret i Sør-Kinahavet


Asia i dag: Vil selge arvesølvet til Kina

Kinas ukjente nettgigant dnPlus  (DN+)

Følg markedet på DN Investor

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.