Senere i dag vil de endelige økonomiske vekststatistikkene for USA for tredje kvartal fremlegges – etter flere revideringer. Allerede om en måned vil Kina legge frem vekststatistikkene for fjerde kvartal. Det forventes en økonomisk vekst på like under syv prosent.

Svakt fjerdekvartal

I forrige uke la CBB International frem «China Beige Book» – det kinesiske svaret på underlagsmaterialet som utarbeides av Federal Reserve på den amerikanske økonomien. Kina offentliggjør ikke like omfattende økonomiske rapporter.

Konklusjonene i den siste «China Beige Book» tegner et dystert bilde av den kinesiske økonomien. Salg, volum, produksjon, priser, resultater, nyansettelser, låneopptak og kapitalinvesteringer var svakere enn i tredje kvartal.

Myndighetene har fastholdt at det pågår en gradvis justering av den kinesiske vekstmodellen og at denne er på rett spor.

«Det er et forsøk på å finne en vellykket overgang fra en produksjonsøkonomi til en tjenesteytende økonomi. Denne prosessen har tatt en pause. Det er kun delen om at produksjonen er i nedgang som stemmer», skriver direktør Leland Miller hos CBB International.

CBB benytter underlagsmateriale fra 2100 selskaper over hele Kina. Selskapet foretar også intervjuer med toppledere, ansatte i finanssektoren og andre som sitter tett innpå den kinesiske økonomien.

Produsentprisene har falt sammenhengende i nesten fire år og det er betydelig overkapasitet i den kinesiske industrien. CBB International mener at arbeidsmarkedet og «ødeleggende deflasjon» kan tvinge frem endringer i den økonomiske politikken som føres.

- Reformene svikter

Nå tyder det på at myndighetene deler enkelte av konklusjonene i rapporten. Den kinesiske kommunistledelsen, med president Xi Jinping, møttes på mandag på Jinxi Hotel i Beijing for å godkjenne de økonomiske strategiene for 2016. Det blir tilpasninger og endringer.

- Sannsynligheten for en lang periode med flat utvikling, eller en stagnering, i den økonomiske veksten ble diskutert. Økonomien vil følge en «L-graf» og ikke en «V»-formet graf fremover, sier en kilde til Wall Street Journal.

En «L-graf» tyder på en lengre perioder med stabil, men lavere økonomisk vekst.

Kilden avviser at det går mot en hard landing for den kinesiske økonomien, men innrømmer det er betydelige utfordringer som må løses.

I femårsplanen, som vil bli godkjent i mars neste år, legges det opp til at Kina vil få en årlig økonomisk vekst på 6,5 prosent årlige frem til 2021.

Dette er oppnåelig mener Kina-økonomier og eksperter, men er avhengig av at reformene myndighetene har lovt gjennomføres.

Ifølge en offisiell melding via nyhetsbyrået Xinhua er det blitt enighet om å redusere overkapasiteten i industrisektoren, kutte ned i antallet usolgte boliger, redusere kostnadene for næringslivet og redusere den finansielle risikoen.

- Vi er på vei mot en svikt i reformene. Beijing kom med tilsvarende løfter om å redusere overkapasiteten i industrisektoren for to år siden, sier forsker Derek Scissor ved American Enterprise Institute til Wall Street Journal.

Overskyet i 2016

Listen over eksperter som er skeptiske til den kinesiske økonomien er lang – slik den har vært i mange år. Hvert eneste år har økonomien vært i stand til å overraske – godt støttet opp av myndighetene.

Analytiker Chen Long hos Gavekal Dragonomics, som har vært dyktige til å ta den kinesiske økonomien på pulsen i mange år, karakteriserer utsiktene for 2016 som «overskyet».

«Veksten vil avta ytterligere, industrien forblir svak og utviklingen i tjenesteytende sektor svekkes. Det er helt sikkert det vil komme tiltak for å støtte opp under veksten. Fokus vil flyttes fra finanspolitikken til pengepolitikken. I mellomtiden øker presset på finanssystemet og pengemarkedet», skriver Chen.

Han tror at Kina ikke vil klare å innfri løftet om en økonomisk vekst på 6,5 prosent i 2016.

«Veksten falt til 6,9 prosent i tredje kvartal og det er sannsynlig at veksten for hele året vil komme inn på samme nivå. 2016 vil bli mer utfordrende. Vi tror den økonomiske veksten vil bli nærmere seks prosent i første kvartal. Dette vil gjøre det vanskelig å oppnå 6,5 prosent for hele året», skriver Chen hos Gavekal Dragonomics.

Markedene

Det er knapt bevegelser ved nøkkelindeksene på de asiatiske aksjemarkedene på tirsdag. I Nordøst-Asia er det en svak nedgang og i Sørøst-Asia en tilsvarende oppgang på i gjennomsnitt 0,4 prosent.

«Hvis det er et julenisserally er jeg sikkert blind. Eller kanskje markedet ikke har oppført seg bra i året som har gått for at julenissen skal komme med en gave», skriver markedsanalytiker Bernard Aw hos finansinstitusjonen IG Markets.

Han mener at uklare signaler fra de europeiske og det amerikanske aksjemarkedet på mandag har gjort investorer retningsløse i Asia på tirsdag.

Vi har ikke tatt juleferie. DN Direkte vil følge markedene de neste timene.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no