En svak start på 2015 i Kina har fått myndighetene til å klargjøre finansiell ammunisjon. Den økonomiske aktiviteten er for lav til at målet om en syv prosent økonomisk vekst kan innfris.

På fredag kom handelsstatistikkene for april. Disse viste en fortsettelse fra første kvartal. Det var forventet et vekst i eksporten, men denne falt med over seks prosent. Importen, som er en indikasjon på fremtidig økonomisk aktivitet, stupte med 16 prosent.

Sårbar økonomi

To døgn etter at handelsstatistikkene ble lagt frem, svarte sentralbanken med sitt tredje rentekutt på et knapt halvår. Rentekuttet på 25 basispunktet sender utlånsrenten ned til 5,1 prosent og innskuddsrenten til 2,25 prosent.

Den japanske finansinstitusjonen Nomura har i flere måneder spådd ett rentekutt i kvartalet frem til utgangen av året.

- Dette er i tråd med våre prognoser. Vår økonomi er fortsatt sårbar og trenger mer støtte; motvinden har økt i styrke. Vi forventer at den økonomiske veksten vil svekkes ytterligere med et fall i industriproduksjonen på 5,4 i april. Det virker som at myndighetene er villig til å sette inn tiltak, sier Kina-økonom Yang Zhao hos Nomura.

Det kan ta tid før resultatene vises i økonomien. Nomura tror Kina vil få en økonomisk vekst på 6,6 prosent i år.

- Basert på tidligere endringer i pengepolitikken tar det to til tre kvartaler før dette gir utslag i økonomien, sier Yang Zhao.

Tror på kortsiktig vekst

Det er to kvartaler siden det første rentekuttet kom. Goldman Sachs mener at det vil komme resultater.

- Dette er tilsvarende hva vi så i fjor med en kombinasjon av lettelser i penge- og finanspolitikken og politiske grep fra myndighetene. Historien viser oss èn ting og det er at hvis kinesiske myndigheter virkelig ønsker å øke den økonomiske veksten på kort sikt – så klarer de det, sier Kina-økonom Song Yu hos Goldman Sachs til Bloomberg News.

Denne veksten må komme de neste månedene for at myndighetene skal klare å nå vekstmålet på «rundt» syv prosent vekst i 2015.

Renteliberalisering

I helgens rentekutt fra den kinesiske sentralbanken mener Nomura å se at det ligger et forsøk på renteliberalisering. Sentralbanken fastsetter utlåns- og innskuddsrentenivået. Bankene har et lite slingringsrom de kan benytte for å konkurrere om kundene.

- Det er en høy sannsynlighet for at den kinesiske sentralbanken vil fjerne taket på innskuddsrenter samtidig med et av de neste rentekuttene. Deretter vil de bruke korte syvdagersrenter som sitt viktigste verktøy, sier Zhao hos Nomura.

Dette er en del av de overordnede kinesiske planene om å gradvis liberalisere og åpne opp finans- og kapitalmarkedet.

Problemer i kø

Produsentprisene fra fabrikkene har falt de 37 siste månedene og den generelle prisveksten endte på 1,5 prosent i april. Dette er halve av det offisielle målet om en prisvekst på tre prosent.

Myndighetene er bekymret for sysselsettingen. Siden Kina åpnet opp med økonomiske eksperimenter for 35 år siden har det vært minimalt med motstand mot kommunistpartiets enestyre. En høy økonomisk vekst og velstandsøkning hos befolkningen har sørget for dette.

I den nye økonomiske modellen som kinesiske myndigheter har forsøkt å gjennomføre skal innenlandsk forbruk overta for eksport som den viktigste vekstmotoren. Denne prosessen går for sakte.

Det skapes færre nye arbeidsplasser. Lokalmyndighetene i Liaoning sa i forrige uke at de har nesten halvert det opprinnelige målet om å skape 700.000 nye arbeidsplasser i år til 400.000. Også dette kan være vel optimistisk.

I løpet av første kvartal økte misligholdte lån med 140 milliarder yuan (167 mrd. kroner) til 982,5 milliarder yuan (1183 mrd. kroner), ifølge China Banking Regulatory Commission. Dette er den største kvartalsveksten på over ti år.

Det antas at det reelle beløpet er langt høyere. Asiatiske banker har ofte forsøkt å skjule omfanget av råtne lån i balansen og underrapportering har vært utbredt. Dette har tidligere utløst bankkriser i Japan og Sørøst-Asia.

Markedene

Det kinesiske rentekuttet på søndag har ført til ny optimisme ved de asiatiske aksjemarkedene med en generell oppgang på mandag formiddag.

«Alt dette har vært forventet av markedet. Privateide banker i Kina var forberedt på dette rentekuttet forrige søndag. Omfanget av tiltakene er litt svakere enn forventet», skriver markedsstrateg Evan Lucas hos finansinstitusjonen IG, ifølge CNBC.

Mange finansinstitusjoner tror at Shanghai-børsen vil fortsette klatringen de neste månedene – støttet opp av nye rentekutt og tiltak fra kinesiske myndigheter.

«Vi vil på ingen måte erklære at oppgangen er over, men etter å ha vært positive til kinesiske aksjer det siste året tror vi at Shanghai-noterte aksjer beveger seg inn i et farlig territorium», skriver analytikere hos BMI Research i en rapport, ifølge Financial Times.

BMI Research, som er en del av Fitch Group, mener det kinesiske aksjemarkedet ligner på en boble.

 

Lesa også: Asia i dag: Kinesisk handelssjokk: «Åpenbart verre enn forventet»

 
Kina med gigantiske atomkraftverk-planer

Asia i dag: Kina kjøper gull i det skjulte

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no