Det har vært stor usikkerhet rundt hvor mye den kinesiske økonomien ville klare å vokse mens aksjemarkedene i Shanghai og Shenzhen var i fritt fall før myndighetene grep inn.

De økonomiske statistikkene for tredje kvartal tyder på at aksjemarkedet og realøkonomien er frikoblet fra hverandre.

Skeptisk til Kina-vekst

Den kinesiske økonomien vokste med 6,9 prosent i tredje kvartal, ifølge offisielle statistikker som ble fremlagt i dag – knappe tre uker siden kvartalet ble avsluttet. Kun Singapore har vært i stand til å innhente og bearbeide statistikkgrunnlaget på denne tiden.

Skeptikerne var raskt ute med å stille spørsmål rundt den økonomiske veksten.

«Så nå skal vi bruke de neste 24 timene på å snakke om «6,9 prosent» som om dette er et genuint tall», skriver direktør Patric Chovanec hos Silvercrest Asset Management i en av flere kommentarer på Twitter.

Capital Economics føyer seg inn i rekken av kritiske kommentarer mandag morgen, blant annet i rapporten med overskriften «Kina fortsetter å overdrive BNP-veksten».

«Den stabile veksten i følge offisielle statistikker vil ytterligere befeste bekymringen rundt deres troverdighet. Selv om vi tror at de offisielle statistikkene overdriver veksten med en bred margin, har vi likevel grunn til å tro at den virkelige veksten var noenlunde stabil i siste kvartal», skriver Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capitgal Economics.

Sprik i prognosene

En 6,9 prosent vekst er kun 0,1 prosentpoeng lavere enn hva den kinesiske veksten presterte i første halvår. Myndighetene har lovet en økonomisk vekst på «rundt syv prosent» for 2015. Nå tyder alt på at de vil klare å innfri.

«Jeg tolker 6,9 prosent som om at myndighetene ikke turte å påstå syv prosent slik de planla», sier Chovanec som i mange år var professor ved Tsinghua University i Beijing.

Det var store sprik i prognosene fra Kina-økonomer – fra godt under seks prosent til over syv prosent. Medianprognosene lå på 6,8 prosent.

«Vi ser gryende tegn til en stabilisering i veksten i sektorer utenfor finanssektoren. Dette er drevet av finanspolitiske støttetiltak som er underveis. Det er ingen bevis for en bærekraftig oppgang de neste månedene. Våre tabeller viser at flere indikatorer faller enn stiger», skriver sjeføkonom for Kina, Yang Zhao hos Nomura Securities i en rapport.

Ser lyspunkter

Industriproduksjonen økte med 5,7 prosent i september – svakere enn forventet, og 0,4 prosentpoeng lavere enn i august. Forbrukerne holdt aktiviteten oppe med en vekst i detaljhandelen på 10,9 prosent.

Selv om Chovanec er skeptisk til de offisielle statistikkene, peker han på at det kinesiske forbruket har holdt høy hastighet gjennom hele året til tross for problemer i industrisektoren.

«Vi vet også at andre, mindre målbare bransjer som internetthandel og tjenestesektoren, vokser. Det er vanskelig å måle nøyaktig hvor mye», påpeker Chovanec.

En 6,9 prosent vekst er den svakeste kvartalsveksten siden under finanskrisen i 2009. Selv om Kina klarer å innfri og levere en vekst på syv prosent i 2015 vil dette bli den svakeste årlige veksten på nesten 25 år.

Myndighetene ønsker en dreining vekk fra store investeringer og avhengig av eksportsektoren. Kommunistledelsen, som styrer Kina, har sagt de er villig til å ofre en høy økonomisk vekst mot en stabil langsiktig vekst.

- Tjenesteytende sektor vokser mye mer enn industrisektoren. Dette er hva vi kaller en toveishastighetsøkonomi. Den svakere aktiviteten i industrisektoren er Kinas største problem på kort sikt, sier sjeføkonom for Kina, Zhu Haibin, hos JPMorgan til Bloomberg News.

Det offisielle vekstmålet fra 2016 til 2021 forventes å havne på rundt 6,5 prosent når dette fastlegges i den nye femårsplanen under toppmøter i slutten av oktober.

 

Markedene

Investorer på de asiatiske aksjemarkedene er foreløpig usikre på hvordan de skal tolke de kinesiske kvartalsstatistikkene. Aktiviteten i industrien er lavere enn ønsket og dette vil legge fortsatt press på viktige råvarer.

Samtidig viser kinesiske forbrukere at de er villige til å bruke penger på seg selv. Dette kan slå positivt ut for blant annet oljeprisen da det ikke er noe som tyder på at de vil stramme inn.

De kinesiske børsene er svakt høyere mandag morgen, men både i Hong Kong, Sør-Korea og Japan har nøkkelindeksene falt.

Ved Tokyo-børsen er det teknologisektoren som er i sentrum. Spillprodusenten Nintendo er vinneren med en oppgang på 2,6 prosent etter at det er bekreftet at spillutviklere har fått tilsendt utviklerprogramvare for en ny plattform.

Selskapets aksjekurs har steget med 118 prosent på 12 måneder.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no