På fredag avbrøt den amerikanskeide hotellkjeden Starwood forhandlingene med konkurrenten Marriott om en sammenslåing. Det kinesiske forsikringsselskapet Anbang kom på banen med et høyere bud. Alt tyder på at det kinesiske selskapet vil gå seirende ut.

Jakter merkenavn

Det er 10 år siden kinesiske selskaper begynte å vurdere oppkjøp av kjente internasjonale merkenavn for å vokse raskt. Det har vært mange hindringer i veien. Flere større oppkjøp er blitt stanset av politikere og konkurransemyndigheter. Kinesiske selskaper har også lært.

Listen over amerikanske selskaper som er på kinesiske hender er lang. PC-divisjonen til IBM forsvant for ti år siden til kinesiske Lenovo. I fjor kjøpte det samme selskapet opp restene av Motorolas mobildivisjon, som på 1990-tallet var verdens største mobiltelefonprodusent – før Nokia overtok tronen. I dag er det Samsung og Apple som er størst.

De kinesiske konkurrentene er i ferd med å ta innpå – drevet av kinesiske entreprenører.

- Hva vi ser nå er sterke entreprenørdrevne selskaper som er blitt veldig offensive internasjonalt samtidig som at statseide selskaper granskes mer. De tar kanskje ikke beslutninger så raskt som myndighetene ønsker de skal, sier konsernsjef Martin Sorrell hos det internasjonale reklameselskapet WPP til CNBC på mandag.

Sorrell mener at kinesiske selskaper ønsker å sikre seg sterke internasjonale merkenavn. Med oppkjøpet av hotellkjeden Starwood følger 11 hotellkjeder med, blant annet Sheraton, Westin. St. Regis og Le Meridien.

- Selskapene foretar store internasjonale investeringer, ofte med kontantbetaling og med høye verdifastsettelser, sier Sorrell.

Slår alle rekorder

Anbangs oppkjøp av Starwood Hotels til 14,3 milliarder dollar (rundt 120 milliarder kroner) vil bli det største kinesiske oppkjøpet av et amerikansk selskap. Det kinesiske selskapet var villig til å betale over 1,4 milliarder dollar mer enn hva hotellkjeden Marriott mente konkurrenten var verdt.

Hittil i år har kinesiske selskaper foretatt internasjonale oppkjøp på 103 milliarder dollar (nesten 890 milliarder kroner). Dette er nesten like mye som i hele 2015 da de kjøpte selskaper for 108 milliarder dollar – en ny rekord.

I februar ble det amerikanske teknologi- og distribusjonsselskapet Ingram Micro kjøpt for 6,3 milliarder dollar av Tianjin Tianhai Investement Development. Qingdao Haier kjøpte hvitevaredivisjonen til General Electric (GE) for 5,4 milliarder dollar i midten av januar. Amerikanske Terex, som er mest kjent for anleggsmaskiner, ble plukket opp av Zoomlion Heavy Industry for 5,4 milliarder dollar.

Dalian Wanda har, som har som mål å bli verdens største underholdningsselskap og konkurrere med Disney på innholdsproduksjon, fornøyelsesparker, filmproduksjon og store hoteller og kjøpesentre, har overtatt Hollywood-studioet Legendary for 3,5 milliarder dollar.

- De store kinesiske oppkjøpene de siste månedene har kommet overraskende, er ekstraordinære og enestående, sier analytiker Arthur Kroeber hos konsulentselskapet Gavekal Dragonomics i Kina til Financial Times.

Kan svekke EU

Det er ikke bare USA som lokker. Det største kinesiske oppkjøpet i år er av det sveitsiske landbruksselskapet Syngenta til 43 milliarder dollar. Dette oppkjøpet alene er mer enn dobbelt så stort som samlede kinesisk oppkjøp i EU i 2015 – også det en rekord.

«Kinesiske oppkjøp i utlandet fortsatte å øke kraftig i 2015. Det kinesiske lederskapet oppfordrer til investeringer som en nytt bidrag fra Kina til den globale økonomien», skriver MERICS og Rhodium Group i en ny rapport på kinesiske investeringer i Europa.

De to forskerne Mikko Huotari og Thilo Hanemann advarer europeiske land om at kinesiske selskaper kan svekke forhandlingsmakten til EU.

«Kina har nå blitt en av de viktigste driverne bak globale kapitalstrømmer og er i ferd med å bli en av de tre største utenlandske investorene i verden. Denne utviklingen har økt konkurransen for kinesiske investeringer mellom EU-landene. Dette kan svekke EUs forhandlingsmakt med Kina innenfor strategiske spørsmål», skriver de to i en ny rapport.

De forventer en kraftig økning i kinesiske investeringer over hele verden i den neste femårsperioden.

«Investeringsmønstrene i 2015 vil bare forverre eksisterende bekymringer knyttet til kinesiske investeringer. Spesielt gjelder dette en tilsvarende markedstilgang for europeiske selskaper i Kina og potensiell konkurransevridning mellom statlige og statsstøttede selskaper. Det er viktig at disse bekymringene blir tatt opp.», ifølge forskerne Huotari og Hanemann.

Verden har sannsynligvis kun sett begynnelsen på kinesiske oppkjøp.

«Det kan forventes at Kina vil investere 1000 milliarder dollar ekstra i internasjonale oppkjøp de neste fem årene i Europa og globalt», skriver de to.

Markedene

Det er en blandet utvikling ved de asiatiske aksjemarkedene ved inngangen til en ny uke. Nøkkelindeksene ved de kinesiske aksjemarkedene ligger nesten to prosent høyere.

Det er signaler som tyder på at interessen for aksjeinvesteringer er i ferd med å ta seg opp igjen med høyere aktivitet. Et statlig selskaper sa på fredag de vil starte å gi finansiering til meglerhus som igjen kan benyttes til marginfinansiering av aksjer.

Dette har sendt aksjekursene på flere meglerhus høyere med mellom åtte og 10 prosent, blant annet Founder Securities og Citic Securities.

I Hong Kong har Standard Chartered Bank har steget med åtte prosent ved Hong Kong-børsen. Børsledelsen har bedt selskapet om en forklaring, men de sier de ikke kjenner til informasjon som skal ha påvirket aksjekursen.

Les også: Asia i dag: Her koker eiendomsmarkedet

Hold deg oppdatert på DN Investor

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.