De kinesiske eiendomsprisene begynte å falle ifjor vår. Kollapsen som mange fryktet og ventet, har latt vente på seg.

Det har vært en moderat nedgang i eiendomsprisene i storbyene etter mange år med kraftig prisoppgang og spekulasjon.

Sjekk skattelistene for 2014 her

Økning i tomme boliger

Faren er ikke over. Statistikkene fra august viser at nesten 430 millioner kvadratmeter nye leiligheter og boliger i Kina sto ledige ved utgangen av august.

Dette tilsvarer mer enn den seks ganger den samlede bygningsmassen på Manhattan i New York City, ifølge Wall Street Journal, og var 15,7 prosent høyere enn for ett år siden.

Hovedårsaken er at prosjekter som var igangsatt da eiendomskrisen begynte er blitt fullført de siste månedene. Det er også igangsatt nye prosjekter, men det er en mer edruelighet å spore hos utbyggere og investorer.

De offisielle statistikkene viser en bedring og det var en økning i nybyggingsvirksomheten på 2,3 prosent i år. Eiendomsutviklerne ser ikke den samme utviklingen. De har problemer med å få redusert beholdningene av tomme leiligheter og boliger.

- Den offisielle holdningen er at eiendomsmarkeder har bedret seg. Jeg tror omfanget av tomme boliger er grumsete – tilsvarende aksjemarkedet, sier Heng Dunjian, som er byggeleder av et stort boligprosjekt i havnebyen Qingdao til Wall Street Journal.

Avgjørende for vekst

Ifølge kredittvurderingsselskapet Moody’s har eiendomssektoren stått for inntil en femtedel av den økonomiske aktiviteten i Kina i mange kvartaler.

De offisielle statistikkene inngår ikke prosjekter som er under oppføring eller venter på ferdigstillingstillatelse. Det er kun prosjekter som er lagt ut for salg som inngår i statistikkene.

Det internasjonale pengefondet (IMF) mener at det usolgte boligarealet var tre ganger høyere enn offisielle statistikker i 2013. Andre mener også dette er for lave anslag.

- Med andre ord, hvor eiendomsutviklerne stopper prosjektene er disse statistikkene riktige, sier professor Li Gan ved Kinas Southwestern University of Finance and Economics til avisen.

I neste uke kommer de økonomiske statistikkene for tredje kvartal, og det forventes en svakere vekst enn hva myndighetene så for seg ved inngangen til året. Handelen med omverdenen har falt de siste månedene, og det er overkapasitet i industrien og fallende priser.

De gjennomsnittlige vekstprognosene til Kina-økonomer er kuttet for tredje kvartal og det forventes en økonomisk vekst på 6,8 prosent – den svakeste veksten siden finanskrisen herjet med verdensøkonomien i 2009.

En pressetalsmann for National Bureau of Statistics, som vil legge frem vekststatistikkene, sa i september at uroen på de kinesiske aksjemarkedene i liten grad har hatt en innvirkning på økonomien.

Finansinstitusjonen Nomura forventer at sentralbanken vil kutte reservekravene til bankene en gang i kvartalet frem til utgangen av 2016 for å øke utlånene. I tillegg forventes det to rentekutt for å få fart på den økonomiske aktiviteten.

Usikre statistikker

Det har lenge vært usikkerhet rundt de offisielle økonomiske statistikkene fra Kina. Singapore, som er på størrelse med en norsk landbrukskommune, er det eneste landet som har vært i stand til å legge frem vekststatistikker for tredje kvartal.

Mange mener at underlagsmaterialet for å fastlegge veksten er for svakt og at veksten sannsynligvis er lavere.

Tenkesmien Center for Strategic and International Studies (CSIS) har gått gjennom historiske underlagsmateriale og konkluderer med at størrelsen på den kinesiske økonomien var mellom 13 og 16 prosent større enn offisielle statistikker viser i 2013.

Eiendomssektoren var sannsynligvis mer enn dobbelt så stor enn hva offisielle statistikker viste i 2008 og det er ikke foretatt justeringer.

- Dette tyder på at den økonomiske veksten har vært langt mer avhengig av boomen i eiendomssektoren enn hva forståelsen har vært tidligere, sa forsker Daniel Rosen under en presentasjon nylig.

Ifølge CSIS var størrelsen på den kinesiske økonomien over 1000 milliarder dollar høyere i 2013 enn hva de offisielle statistikkene viser. Denne forskjellen tilsvarer mer enn størrelsen på den indonesiske økonomien.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene venter på de offisielle vekststatistikkene fra Kina. Disse kommer på mandag. Det er en svak oppgang ved de største markedene fredag formiddag – ledet av Tokyo-børsen.

Hovedårsaken er utsiktene til en forsinket renteøkning i USA. Sannsynligheten for at USA setter opp renten i desember har falt fra 70 prosent i august til 30 prosent i oktober, ifølge Bloomberg. Så sent som i mars var sannsynligheten for en renteøkning i år på over 90 prosent.

Samleindeksen MSCI Asia Pacific Index har hatt den lengste oppgangen siden i april denne uken. Det er børsene i Kina, Thailand og på New Zealand som har hatt den beste utviklingen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Bordtennis, lavvo og strandstoler. Googles kontorer er litt  annerledes.

Bordtennis, lavvo og strandstoler. Googles kontorer er litt annerledes.
Sjef i Google Norge, Jan Grønbech, tror de ansatte jobber bedre når de har et lekerom.
02:10
Publisert: