På lørdag ble Xiao Gang sparket som leder for China Securities Regulatory Commission (CSRC), som tilsvarer det norske Finanstilsynet – men med bredere fullmakter. Xiao ble åpent kritisert av kommunistledelsen på måten han håndterte markedsuroen ved børsene i Shanghai og Shenzhen.

Tillitskrise

Liu Shiyu er satt inn for å redde det kinesiske aksjemarkedet. Dette er en veteran som har tette forbindelser til myndighetene og statskontrollerte selskaper.

Han går fra å være styreformann i Agricultural Bank of China – Kinas tredje største bank. Han har også vært visesentralbanksjef i den kinesiske sentralbanken.

- Kina står foran en tillitskrise etter markedsuroen. Denne uroen skyldes politisk vingling. Internasjonale investorer vil vente for å se om han kan levere noe nytt for å stabilisere aksjemarkedet med en stødig hånd – uten å gå tilbake på løftene om å gjennomføre en markedsliberalisering, sier direktør for formuesforvaltning hos Oversea-Chinese Banking Corp. til Bloomberg.

- Ikke veldig stabil

Forgjengeren forsøkte å stabilisere aksjemarkedet ved å begrense storaksjonærers mulighet til å selge aksjer i selskaper, stoppe planlagte emisjoner og børsnoteringer og legge begrensninger på aksjehandelen. Dette har ført til økt markedsuro.

Ved årsskiftet ble det også lagt inn i en sikring i aksjemarkedet hvor handelen automatisk ble stoppet ved for store bevegelser. Dette førte til panikk og en dag var det kun noen minutters handel før handelen ble stoppet for resten av dagen. Tiltaket ble kraftig kritisert.

- Situasjonen er ikke veldig stabil. CSRC må regulere uten å beskytte markedet for mye, sier strateg Linus Yip hos First Shanghai Securities til Bloomberg News.

Liu Shiyu har lang erfaring og har ingeniørutdannelse fra eliteuniversitetet Tshinghua University – Kinas svar på Massachusetts Institute of Technology (MIT).

- Han er en alvorlig mann, hardtarbeidende og veldig dyktig til å koordinere interessekonflikter mellom ulike grupper – både internt og eksternt, sier en kilde ved den kinesiske sentralbanken til FinanceAsia.

Artikkelen fortsetter under.

Toppstyrte beslutninger

Ledelsen ved CSRC har mer en rådgivende rolle og beslutninger fattes til topps i kommunistapparatet. Endringene i ledelsen blir sett på som første skritt for å gjenopprette tillitt til aksjemarkedet. Kina har rundt 100 millioner aktive småinvestorer.

- Dette vil være positivt for aksjemarkedet, men det viktigste er den økonomiske politikken som blir ført av myndighetene de neste månedene. Uten en ny politikk vil vi se at den forventede oppgangen de neste par månedene blir etterfulgt av en alvorlig nedtur, sier investor og politisk analytiker Chen Bo til New York Times.

Statsminister Li Keqiang kritiserte håndteringen av markedsuroen i Kina offentlig i forrige uke. Dette ble sett på som et forvarsel om at Xiao måtte begynne å pakke og flytte ut fra kontoret.

- Det er et problem med politikken som føres fra toppen og ned i Kina for tiden. Ingen tør å utfordre de forutinntatte forestillingene som toppledelsen har, sier professor Victor Shih ved University of California, San Diego, som i mange år har studert samløpet mellom finans og politikk i Kina, til New York Times.

Sentralbanksjefen neste?

Det forventes å komme flere utskiftinger. Sentralbanksjef Zhou Xiaochuan har sittet siden 2002 og ledet Kina gjennom industrialiseringen og deregulering i finanssektoren som førte til at den kinesiske valutaen er blitt opptatt som en reservevaluta i Det internasjonale pengefondet (IMF).

Zhou er blitt kritisert av blant annet IMF-lederen og den amerikanske finansministeren om å ikke kommunisere effektivt med markedet om sentralbankens intensjoner. Dette har i perioder ført til forsterket uro og panikk i markedet.

De kinesiske valutareservene har falt de siste 20 månedene fra nesten 4000 dollar til vel 3200 milliarder dollar. I følge Goldman Sachs ble det overført over 550 milliarder dollar fra Kina i fjorårets seks siste måneder.

Markedene

Det er en blandet utvikling ved de asiatiske aksjemarkedene. Forrige uke var den første hittil i 2016 hvor de fleste utviklede markeder hadde en positiv utvikling.

Markedsobservatører mener at folkeavstemningen i Storbritannia i slutten av juni vil være viktig – ikke bare for EU, men for verdensøkonomien.

«Brexit vil bli en av de viktigste hendelsene i 2016. I helgen har EU gitt spesielle fordeler for Storbritannia for å forbli en del av de 28 medlemslandene. Det er blitt en politisk storm etter bekreftelsen fra EU-president Donald Tusk. London-ordfører Boris Johnsons beslutning om å støtte utbryterne har ført til store bevegelser i den britiske valutaen. Han er antatt å bli den neste lederen for det konservative partiet og er svært populær - og hans posisjon har mye innflytelse», skriver markedsanalytiker Evan Lucas hos IG.

Sjekk DN Investor. Her vil du finne de siste markedsnyhetene fra hele verden og detaljerte markedsstatistikker og nøkkeltall.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedsutviklingen på DN Investor