Russland og Brasil er inne i en dyp resesjon og den kinesiske handelen har falt kraftig i år. Dette har spredd seg til andre fremvoksende markeder, med et fall i eksporten hos Kinas viktigste handelspartnere.

De mest pessimistiske tror at Kina kan få en hard landing neste år – dommedagsprofetier som er blitt fremsatt de siste 15 årene.

Ny oljevirkelighet

Goldman Sachs har endret de eksisterende økonomiske modellene for oljeproduserende land. Råvareavdelingen har utviklet modellen «en ny oljevirkelighet» hvor OPEC-produsentene mister innflytelse på å fastsette prisene.

Bankens økonomer tror at det fortsatt er en nedside for oljeprisen på kort sikt, men at nordsjøolje (brent) vil øke til 56 dollar om ett år og stabilisere seg på mellom og 60 og 65 dollar de neste tre årene. De siste dagene har den ligget på under 45 dollar.

«Gitt den høye eksponeringen energisektoren har i de globale kredittmarkedene er nedsiderisikoen i oljemarkedet blant de største risikoene vi ser», skriver Goldman Sachs.

Andre råvarepriser forventes å fortsatt holde seg lave. Lavere investeringsvekst i Kina forventes å føre til lavere etterspørsel etter jernmalm, kobber, nikkel og andre metaller.

Bred økonomisk vekst

Den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs har forsøkt å ta et edruelig syn på verdensøkonomien – en knapp måned får nyttårsrakettene og champagnekorkene skal markere starten på 2016. De tror at den globale økonomiske veksten skal bli moderat bedre neste år.

Goldman Sachs konkluderer med at den globale veksten er «mer stabil enn det ser ut».

«De globale vekstforbedringene kommer bredt fra ulike land. En del av dette kommer fra land som er i resesjon – nemlig Brasil og Russland. Det vil komme små forbedringer fra Europa og Japan, som vi forventer vil vokse 1,7 prosent og en prosent. USA vil avta svakt til 2,2 prosent og Kina vil de en noe større svekkelse i veksten til 6,4 prosent (fra syv prosent i 2015», skriver Goldman Sachs.

I rapporten, som kom denne uken, er uttrykket «stabilt» en gjenganger. Dette gjelder både industrilandene og fremvoksende markeder.

«En stabil vekst i 2016 bør fjerne bekymringen for at USA og fremvoksende økonomier er fastlåst i en periode med sekulær stagnasjon. Analytikere og investorer har vært overrasket over nedsiden i den økonomiske veksten de siste årene, har de vært like overrasket over hvordan arbeidsmarkedet har tatt seg opp», påpeker Goldman Sachs.

Høyere global vekst

Goldman Sachs tror den globale veksten vil havne på 3,2 prosent i 2015 og 3,6 prosent i 2016. India, Kina og Indonesia er blant landene som i år og neste år vil få en høyere vekst enn verdensøkonomien. Disse tre landene vil stå for nesten 30 prosent av den globale veksten.

I år er det Brasil og Russland som har dratt veksten mest ned. Det forventes økonomisk vekst for Russland i 2016, mens Brasil først mot slutten av året kan klare å dra seg opp fra den dype økonomiske nedturen landet er inne i.

«Inflasjonen forventes å ta seg opp i de fleste fremvoksende markedene. De viktige unntakene er Russland, hvor det forventes en kraftig nedgang, og muligens Brasil», skriver Goldman Sachs.

For fremvoksende markeder kan det bli en svakere utvikling, men Goldman Sachs understreker det er snakk om en «slowdown – not a meltdown».

Høy etterspørsel

Goldman anbefaler investorer om å skille mellom råvarer som benyttes til investeringer og etterspørsel som kommer fra høyere forbruk og en kjøpesterk middelklasse i blant annet Kina og andre fremvoksende markeder.

«Energietterspørselen fortsetter å øke i Kina; den faller ikke. Våre analyser fra hele Kina viser at etterspørselsrotasjonen vi ser er typisk, og vil fortsette, for land som er på Kinas nåværende velstandsnivå», påpeker Goldman Sachs.

Etterspørselen etter parafin, bensin, sink, soyabønner, aluminium, olje og kaffe har økt med mellom fem og 17 prosent i Kina i år.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene faller kraftig på fredag morgen – ledet av Tokyo-børsen.

Dette skyldes uttalelser fra den amerikanske sentralbanksjefen på torsdag, hvor det nå er en høyere sannsynlighet for at det kommer en renteøkning i USA om knappe to uker.

DN Direkte vil følge markedene fra Asia til Europa utover dagen. OPEC-møtet avholdes i Wien i dag. Medlemslandene er delt i synet om de skal kutte oljeproduksjonen i håp om å stabilisere prisene.

Følg oss på DN Direkte.

 

Les også: Asia i dag: Skjebnedager for verdensøkonomien

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no