Viacom Inc., som eier Paramount, har vært et av de mest suksessfulle amerikanske underholdningsselskaper siden 1990-tallet – ledet av den legendariske entreprenøren Sumner Redstone. Selskapet eier også MTV og Comedy Central.

93-åringen kontrollerer fortsatt selskapet, men familiemedlemmer og nære medarbeider mener han ikke er i stand til å ta viktige beslutninger for selskapet. Viacoms børsverdi er halvert på to år med en fallende aksjekurs. Selskapet trenger penger.

Styrtrik kjøper

Penger har Kinas Dalian Wanda Group flust med. Grunnlegger Wang Jianlin konkurrerer med internettentreprenøren Jack Ma om å være Kinas rikeste; begge har en privatformue på over 30 milliarder dollar. Wang la grunnlaget for selskapet og formuen ved å bygge kjøpesentre over hele Kina.

Han har de siste årene endret strategi. Målet er å la Dalian Wanda bli verdens største underholdningsselskap – i konkurranse med Disney. Selskapet eier verdens største kinokjede, har bygd fornøyelsesparker i kinesiske storbyer og vil åpne verdens mest moderne studiopark for innspilling av filmer i Kina i 2017.

Ifølge Reuters og Wall Street Journal føres det samtaler mellom Viacom og Dalian Wanda, hvor det er skissert at Wanda kjøper 49 prosent av filmstudioet for mellom åtte og ti milliarder dollar (66-83 milliarder kroner).

Tidligere i år kjøpte Wanda det amerikanske filmstudioet Legendary Entertainment, som ble etablert i 2000, for 3,5 milliarder dollar. Legendary står bak filmer som Inception, The Hangover og Interstellar, men er ikke et av de legendariske og mektige Hollywood-studioene.

Det er derimot 104 år gamle Paramount Pictures. Dette er USAs eldste filmstudio. Filmstudioet står bak filmer som Titanic, Forrest Gump, Iron Man, Indiana Jones og Mission Impossible.

En juvel i kronen

Ledelsen i Viacom og Sumner Redstone, som kontrollerer Viacom via veldedige organisasjoner han kontrollerer, er ikke på talefot. Han ønsker ikke å selge Paramount, ifølge Los Angeles Times.

Han har vært gjennom to rettshøringer nylig hvor det er blitt forsøkt å få ham umyndiggjort. I den lavere rettsinstansen mente dommeren at han er i stand til å fatte beslutninger på egne vegne etter at han kom med et raseriutbrudd mot en tidligere samboer.

Wanda er villig til å strekke seg langt og de har allerede et samarbeid med Paramount. Wanda investerte i Paramount-filmen “Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows” og har distribuert Paramount-filmer i Kina.

- Å kjøpe en betydelig eierandel i et stort studio vil være en juvel i Wandas krone, sier underholdningsadvokat og partner i Manatt, Phelps & Phillips, Lindsay Conner, til Los Angeles Times.

For nesten 30 år siden var det japanske selskaper som jaktet på denne typen juveler i USA. Elektronikkselskapet Sony kjøpte Columbia Pictures for 3,4 milliarder dollar i 1989. Dette var det største japanske oppkjøpet i USA noensinne.

Tiger mot ulveflokk

I mai erklærte Wanda-grunnleggeren krig mot Disney, som har åpnet en ny fornøyelsespark i Kina med investeringer på 50 milliarder kroner og som satser hardt på det kinesiske markedet.

- Disney skulle aldri ha kommet til Kina. I Kina har vi et ordtak: en tiger er ingen match for en ulveflokk. Shanghai har én Disney-park. I Kina vil Wanda åpne 15 til 20 fornøyelsesparker. Disneyland er basert på amerikansk kultur. Vi prioriterer lokal kultur, sa Wang, som i en pressemelding la til at «Disney-epoken er over».

Han har ikke lagt skjul på at han lar seg inspirere av Disney-suksessen med å kombinere filmstudioer, tv-kanaler, fornøyelsesparker, profesjonelle sportsteam og en solid merkevare.

Senest denne uken inngikk han en avtale med fotballorganisasjonen FIFA om å lansere en kinesisk fotballcup.

Ifølge Wall Street Journal føres det eksklusive avtaler mellom Viacom og Wanda. Andre kinesiske selskaper kan være aktuelle – blant annet internettselskapet Alibaba, som ble bygd opp av Jack Ma. Det kan bli en budkrig mellom Kinas to rikeste.

- Det er veldig sjelden at et av de store filmstudioene legges ut for salg. Viacom sliter og er under press om å ta noen dristige trekk. Alibaba ville elske å slå Wang Jianlin og Wanda ved å kjøpe en betydelig del av Paramount, sa professor Stanley Rosen ved University of Southern California til Los Angeles Times tidligere i år.

Markedene

Det er en forsiktig oppgang ved de fleste asiatiske aksjemarkedene på torsdag. Investorer venter på økonomiske nøkkeltall fra Kina på fredag og at regnskapssesongen skal starte.

Det forventes at Bank of England vil sette ned renten med 25 basispunkter på torsdag for å beskytte økonomien etter at britene stemte for å forlate EU i juni.

Miniputtstaten Singapore fikk en vekst i bruttonasjonalprodukt på 2,2 prosent sammenlignet med for ett år siden. Dette er den høyeste veksten på fem kvartaler, men i tråd med hva som var forventet.

En måned etter at Bank of Korea overraskende satte ned renten med 25 basispunkter har den valgt å ikke røre den i dag. Den eksportavhengige sørkoreanske økonomien sliter med svak internasjonal etterspørsel – spesielt fra Kina.

 

- Anbefalt av DNtv: Flyr tre meter fra turistveien

Flyr tre meter fra turistveien
Bli med når basehopper Tom Erik Heimen flyr ned Bispen, Trollstigen i 170 km/t.
01:43
Publisert:
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.