Det er uro ved de asiatiske aksjemarkedene på torsdag. Asias rike kan puste lettet ut. Det er blitt billigere å leve som en dollarmillionær i Asia det siste året.

En ny undersøkelse foretatt av finansinstitusjonen Julius Baer i Asia viser at det er blitt 5,5 prosent billigere å leve et luksusliv i Asia nå enn for ett år siden – målt i amerikanske dollar.

Korreksjon

I lokal valuta har prisveksten for å kunne leve et luksusliv vært på kun 1,1 prosent mot en gjennomsnittlig inflasjon på 4,5 prosent i Mumbai, Hong Kong og Shanghai.

- Prisene har gått opp tre år på rad. Så vi ser en korreksjon nå, sier bankdirektør Homas Meier hos Julius Baer til Wall Street Journal.

Prisen på hotellsuiter har falt i over halvparten av de asiatiske byene som inngår i undersøkelsen. I den kinesiske storbyen Shanghai er det blitt nesten en tredjedel billige å få seg en hotellsuite.

For de som jakter på et eget krypinn har prisene på leiligheter av høy standard falt med 17 prosent i Mumbai og 14 prosent i Hong Kong.

Det er også blitt billigere å forflytte seg. Prisen på en business class flybillett har falt med i gjennomsnitt 42 prosent fra Jakarta og 33 prosent for de som reiser fra Tokyo.

I nesten alle de asiatiske byene har det blitt billigere å reise med business class. Den billigste byen å kjøpe en business class billett til London og New York er fra Tokyo og Bangkok.

Dyrere utdannelse

En utgiftspost, eller investering som asiatene ser på det, er utdannelse. Asias nyrike sender barn på internasjonale skoler og prisene har skutt i været. Denne enkeltposten drar luksusindeksen høyere.

Det er blant annet blitt dyrere for asiatiske studenter å studere i blant annet Australia og Storbritannia de siste årene.

- Selv om andre priser har falt har prisene for utdannelse har en prisvekst på tosifret prosent, sier direktør Kaven Leung.

For de som har behov for å pynte på fasaden er det billigst å få botox-behandling i Manila. Der koster en behandling 172 kroner. Dyrest er det i Shanghai hvor den samme prosedyren koster 1373 dollar – mer enn ti ganger dyrere.

Vekst i kinesiske banklån

Kinesiske banker økte nye lån fra 702,5 milliarder yuan i august til 857,2 milliarder yuan i september, ifølge nye statistikker fra sentralbanken.

Samlet ny finansiering økte fra 957 milliarder til 1050 milliarder yuan. Dette var en høyere utlånsvekst enn forventet, ifølge Bloomberg og Reuters.

- Kanskje sentralbankens pengepolitikk fungerer noenlunde slik at bankene oppfordres til å gi nye lån, sier Kina-økonom Li-Gang Liu til Wall Street Journal.

Den brede pengemengden i omløp (M2) økte med 12,9 prosent i september sammenlignet med samme måned i fjor.

De kinesiske valutareservene falt med 10 milliarder dollar i løpet av det siste kvartalet og var på 3890 milliarder dollar ved utgangen av september. Dette er mer enn tre ganger høyere enn de japanske valutareservene, som er verdens nest høyeste.

Stabile Kina-investeringer

September-statistikkene viser at Kina tiltrakk seg utenlandske investeringer på ni milliarder dollar i forrige måned. Dette er en svak vekst på 1,9 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. For årets ni første måneder er det en nedgang på 1,4 prosent til 87,4 milliarder dollar.

Investeringsbeløpet er nesten to milliarder høyere enn i august, ifølge det kinesiske handelsdepartementet.

Kinesiske investeringer i andre land økte med 21,6 prosent i de tre første kvartalene til 75 milliarder dollar.

Kina la frem overraskende sterke handelsstatistikker tidligere denne uken med en eksportvekst på over 15 prosent. Det er blitt stilt kritiske spørsmål rundt disse statistikkene og enkelte frykter de kan være oppblåst ved bruk av falske fakturaer. Dette har skjedd tidligere.

Indisk rekordordre til Airbus

Det indiske lavprisflyselskapet IndiGo har undertegnet en foreløpig avtale med Airbus om å kjøpe 250 passasjerfly av typen A320. Dette er den største enkeltordren Airbus har fått og skal være på rundt 160 milliarder kroner – før kraftige rabatter.

IndiGo er blitt Indias største innenlandske flyselskap med 84 millioner passasjerer hittil i år – en tredjedel av alle innenlandske flypassasjerer.

Det gjør seg klar til en børsnotering i 2015, ifølge The Times of India. Flyselskapet eies av Rahul Bhatia og reiselivsselskapet InterGlove Enterprises.

Selskapet hadde et resultat før skatt på 130 millioner dollar (850 millioner kroner) fra en omsetning på 1,6 milliarder dollar (10,5 milliarder kroner) i fjor.

- IndoGo har endret hele konseptet på hva et lavprisselskap skal være. Lav pris er ikke ensbetydende med lav kvalitet. Jeg er en stor fan, sier grunnlegger Deep Kalra av internettreisebyrået MakeMyTrip.com til Forbes.

Markedene

Nøkkelindeksene ved de største asiatiske aksjemarkedene har falt fra morgenen av på torsdag – ledet av børsnoterte selskaper ved Tokyo-børsen.

Samleindeksen MSCI Asia Pacific er 1,2 prosent lavere enn igår og er på det laveste på seks måneder. Siden slutten av juli har aksjekursene falt med i gjennomsnitt ni prosent.



Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 14788,32 (-1,93%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23021,03 (-0,52%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2387,02 (0,56%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1919,92 (-0,31%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 8654,52 (-0,01%)

India, BSE Sensex: 26426,93 (0,29%)

Thailand, SET Index: 1538,55 (-0,58%)

Singapore, Straits Times Index: 3163,58 (-1,11%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1777,52 (-0,52%)

Indonesia, Composite Index: 4930,68 (-0,65%)

Filippinene, SE Composite: 7013,79 (0,32%)

Australia, All Ordinaries: 5213 (-0,48%)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no