Kina la frem solide økonomiske statistikker for andre kvartal i forrige uke med en vekst på 6,7 prosent sammenlignet med samme kvartal året før. Dette var helt i tråd med myndighetenes plan – helt ned til desimalen.

Veksten skyldtes endringer i beregningsmetoden og tiltak som blant annet har sørget for høyere aktivitet i eiendomssektoren. Disse tiltakene forventes å fortsette inn i siste halvår. På mellomlang sikt er økonomer mer skeptiske.

Sløve tigernasjoner

Kritiske Kina-økonomer har i 20 år ment at det er et tidsspørsmål før den kinesiske økonomien ville havne i en resesjon. Dommedagsprofetiene har ikke slått til og selv de mest skeptiske Kina-økonomene innrømmer at en kollaps eller hard landing neppe vil skje de neste årene.

Capital Economics er ute med en ny rapport i dag hvor de tar for seg alle de fremvoksende økonomiene i Asia med nye, oppdaterte vekstprognoser.

Analyseselskapet forventer at de 18 største fremvoksende økonomiene i Asia vil få en gjennomsnittlig økonomisk vekst på fem prosent i år. Deretter begynner det å gå dårligere. I løpet av de neste to årene vil veksten falle til 4,5 prosent.

I perioden 2005 til 2014 var den gjennomsnittlige økonomiske veksten i de fremvoksende markedene i Asia på 7,6 prosent.

«Vi forventer at den regionale veksten svekkes. Mye av dette skyldes Kina som med reduserte støttetiltak og overkapasitet vil dra ned veksten. Problemene i Kina vil veie tungt på de opprinnelige tigerøkonomiene Hong Kong, Singapore, Sør-Korea og Taiwan. Disse plages i tillegg med strukturelle problemer», skriver Asia-gruppen hos Capital Economics.

Den gjennomsnittlige økonomiske veksten på tigerøkonomiene vil ligger på mellom 1,5 og to prosent de neste par-tre årene.

Skuffet over Kina-vekst

Kinesiske myndigheter har lagt vekstmålet på 6,5 prosent årlig de neste fem årene. Capital Economics mener den økonomiske veksten vil havne på fem prosent i år og falle til fire prosent i 2018. Denne prognosen kommer med en fotnote.

«Prognosen er basert på vår China Activity Proxy (CAP). Offisielle vekststatistikker vil bli høyere».

Kinesiske banker har økt utlån kraftig i år og det er også en generell høy kredittvekst fra andre kilder.

«Kollapsen i den kinesiske økonomien som mange har fryktet har ikke materialisert seg. En ytterligere økning i kredittveksten i år har ført til nye bekymringer for utsiktene på mellomlang sikt. Fakta er at veksten har vært stabil siden begynnelsen av 2015 og det er tidlige signaler som tyder på en oppgang fra de siste statistikkene», skriver analyseselskapet, som har spesialisert seg på fremvoksende økonomier.

Gitt de store støttetiltakene som kinesiske myndigheter har sluppet løs det siste året etter krisen i aksjemarkedet er Capital Economics «litt skuffet over at veksten ikke har tatt seg opp mer».

De tror at utlånsveksten har gått til å holde tapssluk i live fremfor å øke produksjonen. Dette gjelder spesielt statskontrollerte selskaper.

«Det er tydelig at misligholdte lån vil øke, men bankene er ikke under press om å innrømme omfanget av misligholdte lån eller å stoppe utlån til disse selskapene. Sannsynligheten for en kraftig nedgang er derfor liten», skriver Capital Economics.

Vekstvinnere

De fleste økonomier er svært avhengig av Kina, men land som India, Vietnam, Laos, Myanmar, Bangladesh og Filippinene konkurrerer med Kina i form av lavere lønninger og generelt kostnadsnivå.

Disse landene forventes å få en økonomisk vekst på over seks prosent de neste par-tre årene.

Den indiske veksten forventes å ta seg opp fra 5,5 prosent i fjor og øke til seks prosent i år og 6,5 prosent de neste to årene. Capital Economics mener de offisielle økonomiske statistikkene for India også er feil; i første kvartal fikk India en vekst på 7,9 prosent.

«Veksten i India vil ta seg opp snart, men oppgangen vil være både humpete og svak. Håpet om at strukturelle reformer ville skape et fundament for langt høyere vekst er i ferd med å forsvinne», skriver Capital Economics.

Markedene

Investorer er skeptiske til storoppkjøpet som det japanske teknologiselskapet Softbank bekreftet på mandag. Selskapet vil betale over 270 milliarder kroner for det britiske teknologiselskapet ARM. Softbanks aksjekurs har falt med 10,6 prosent på tirsdag.

Line, som står bak lynmeldingstjenesten av samme navn og som ble børsnotert i Tokyo og New York i forrige uke, har også falt med over ti prosent ved Tokyo-børsen på tirsdag.

Les også: Asia i dag: Kina-tretthet har satt inn

 
Asia i dag: Vil selge arvesølvet til Kina

Kinas ukjente nettgigant dnPlus  (DN+)

Følg markedet på DN Investor

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.