Ved årtusenskiftet begynte hva som har fått beskrivelsen en supersyklus i råvaremarkedet. Alle pilene pekte opp. Hovedårsaken var høy økonomisk aktivitet i Kina. Bedre skulle det bli da landet ble opptatt som fullt medlem i Verdens handelsorganisasjon i 2001.

Lukker øynene

Den økonomiske veksten i Kina har falt fra over 10 prosent i gjennomsnitt før finanskrisen rammet vestlige land i 2008 til rundt 7,5 prosent i år. De neste årene forventes det en økonomisk vekst på under syv prosent.

Det skal bygges mindre i Kina. Dette har redusert etterspørselen etter blant annet jernmalm som går til å produsere stålbjelker til bygninger, broer og jernbane. Myndighetene ønsker å snu økonomien vekk fra offentlige investeringer til privat forbruk.

Verdens gruveselskaper har fortsatt et håp om at dette kun er forbigående.

- Råvarefolkene er altfor optimistiske. Det kan bli en betydelig reduksjon i etterspørselen – ikke bare svakere vekst, sier sjeføkonom for Asia hos Credit Suisse Group, Tao Dong, til Bloomberg News.

Nye statistikker fra kinesiske fabrikker viser at aktiviteten er lav. Produsentprisene har falt sammenhengende i nesten tre år i Kina på grunn av overkapasitet. Den samme overkapasiteten finnes også i eiendomssektoren.

- Mange holder hendene foran øynene og nekter å tro at hva som skjer ikke bare er slutten på en syklisk periode, men også strukturelt, sier Tao.

Supersyklus over

Den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs erklære nylig at supersyklusen i det internasjonale råvaremarkedet er over.

Gruveselskapene mener fortsatt det vil være høy etterspørsel fra Kina. Rio Tinto tror at den kinesiske stålproduksjonen vil nå en topp om i 2030.

Dette er for optimistisk ifølge styreformannen for World Steel Organization. Wolfgang Eder sa i november at toppen vil nås allerede om tre år.

- Kina-faktoren i supersyklusen for råvarer er over. Hvis eiendom og infrastruktur ikke lenger er de viktigste driverne for den kinesiske økonomien tror jeg den kinesiske etterspørselen etter råvarer vil svekkes, sier Tao hos Credit Suisse Group.

Den amerikanske finansinstitusjonen Citi skriver i en ny analyse at fallet i råvareprisene sannsynligvis vil fortsette inn i 2015. Citi-analytikerne mener også at perioden med dollar til hundre dollar fatet er over.

Tør ikke røre renten

Den australske sentralbanken rørte ikke renten under sentralbankmøtet i dag og lot den ligge på rekordlave 2,5 prosent. Råvareprisene har falt kraftig i år, blant annet jernmalm med over 40 prosent i år.

Samtidig har eiendomsprisene økt kraftig i pressområdene i storbyene og sentralbanken har uttrykt bekymring flere ganger de siste månedene om at de frykter en boble.

Den australske økonomien har hatt sammenhengende vekst siden 1991. Ifølge sentralbankens siste uttalelser forventes det at veksten vil fortsette de neste kvartalene.

Den australske dollaren har svekket seg med nesten ti prosent mot amerikanske dollar på tre måneder og er for tiden på det svakeste nivået siden 2010.

Deutsche Bank skriver i en ny rapport at sentralbanken kan bli tvunget til å foreta et rentekutt på 0,5 basispunkter i 2015. Analytikerne i den tyskeide banken tror også at arbeidsledigheten vil øke i Australia fremover.

Australske finansinstitusjoner tror det er et tidsspørsmål før sentralbanken endrer kurs.

«Jeg blir overrasket og noe bekymret hvis sentralbanken ikke endrer pengepolitikken snart. Det er nedgang i olje- og jernmalmmarkedet, flat lønnsvekst, svakere overskudd i næringslivet og press på levestandarden. Dette trykket, kombinert med høye eiendomspriser, gjør at varmen i den australske økonomien fra tidligere i år begynner å forsvinne», skriver analytiker Evan Lucas hos IG, ifølge CNBC.

Markedene

Nervøsiteten som har herjet på de asiatiske aksjemarkedene de siste handelsdagene har delvis forsvunnet. Det er en svak optimismen.

Investorer har avfeid nedgraderingen av Japan av Moody’s fra AA3 til A1 på mandag. Dette har derimot sendt yenkursen lavere. Dette har igjen sendt aksjekursene på japanske eksportører høyere.

I Kina har bank- og finansaksjer en god dag. Hovedårsaken er at kinesiske myndigheter vil innføre en innskuddsgarantiordning. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen ligger like under toppnoteringen for de siste tre årene.

 

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 17597 (0,04%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23449,24 (0,35%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2699,14 (0,70%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1961,71 (-0,18%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9028,22 (-0,99%)

India, BSE Sensex: 28521,46 (-0,13%)

Thailand, SET Index: 1593,08 (-0,05%)

Singapore, Straits Times Index: 3330,66 (0,75%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1769,95 (-0,47%)

Indonesia, Composite Index: 5191,56 (0,53%)

Filippinene, SE Composite: 7332,49 (0,01%)

Australia, All Ordinaries: 5261,4 (1,34%)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Moody's kutter Japan

morten.iversen@dn.no