Kinesiske myndigheter og sentralbanken har jobbet i tospann de siste månedene for å stabilisere økonomien etter aksjemarkedskollapsen og svakere etterspørsel fra eksportmarkedene. Senest på fredag ble styringsrenten satt ned igjen. Forbrukerne er pessimistiske.

Virkelighetssjekk

Westpac MNI China Consumer Sentiment Indicator for oktober falt fra 118,2 i september til 109,7 i oktober, viser målingen som ble lagt frem på onsdag. Dette er det svakeste forbrukersentimentet som er registrert i Kina siden målingene ble startet.

«Det virker som at kinesiske forbrukere har foretatt en virkelighetssjekk i oktober etter oppgangen siden i mai. Forbrukertilliten har vært et av de få lyspunktene for den kinesiske økonomien og dette fallet er en skuffelse. Husholdningene har frem til nå vært motstandsdyktige mens det var vært svekkelse i tungindustrien, eksportsektoren og anleggsbransjen», skriver Westpac MMI.

Konklusjonene er klare; de spurte bekrefter at de planlegger å stramme inn, og redusere forbruket.

- Dette resultatet stiller et spørsmål på hvor utholdene kinesiske forbrukere er sett i lys av den nedslående tilstanden i realøkonomien, sier seniorøkonom Huw McKay hos Westpac i en pressemelding.

Opp trappen – ned med heisen

Fallet er størst i aldersgruppen 35 til 54 år – den mest kjøpesterke gruppen.

- Det er ingen fluktrute fra realitetene. Dette er en økonomi hvor tradisjonelle vekstmotorer hakker og dermed truer sysselsettingen. Jeg forventer nye tiltak for å støtte økonomien etter hvert, sier Huw.

MNI, som er ansvarlig for å bearbeide underlagsmaterialet, mener å se en «ny form for pessimisme overalt» - også frem i tid.

- Når det kommer til forbrukersentimentet i år kan det best karakteriseres som at de tar trappen opp og heisen ned igjen, sier sjeføkonom Philip Uglow.

«Selv om det ikke er mulig å unngå utfordringene den kinesiske økonomien står overfor, har vi sett at forbrukerne reagerer positivt på tiltak. Gitt den situasjonen Kina befinner seg i advarer vi mot å legge for mye vekt på resultatene fra en månedsmåling», skriver Westpac MMI.

Nærmere rentekutt

Australia fikk en prisvekst på kun 0,5 prosent i tredje kvartal. Dette åpner opp for at sentralbanken kan komme med et nytt rentekutt i neste uke.

«Det at inflasjonen er lavere enn forventet og under målet om en prisvekst på to prosent – i tillegg til at den australske dollaren falt med 20 prosent det siste året – øker sannsynligheten for at sentralbanken vil kutte styringsrenten igjen. Jeg forventer et rentekutt på 25 basispunkter når sentralbanken møtes i neste uke – deretter på nytt i løpet av de neste månedene», skriver sjeføkonom Shane Oliver hos AMP Capital i en markedsrapport på onsdag.

Reddes av forbrukere

Den japanske økonomien balanserer på kanten av en resesjon. Det var negativ utvikling i andre kvartal og hvis trenden fortsatte inn i tredje kvartal er Japan inne i en teknisk resesjon etter to kvartaler med negativ vekst.

Detaljhandelen fikk en vekst på 0,7 prosent i september etter en flat utvikling i august.

«Dette bekrefter at det private forbruket tok seg opp i forrige måned etter et kraftig fall i andre kvartal», skriver Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics i en rapport.

HSBC kan flytte

Den britiske storbanken HSBC vil om kort tid bestemme seg for om de skal flytte hovedkontoret fra London til Hong Kong. Ifølge Reuters har de allerede flyttet en betydelig del av derivathandelen (opsjoner, terminer og warrants) til Hong Kong.

Dette kan være et skritt nærmere en beslutning om å flytte til Asia.

«HSBC ønsker å blåse opp Hong Kong-balansen slik at hvis de bestemmer seg for å flytte hovedkontoret til Hong Kong kan de se til finanstilsynet at «vel, vi gjør like mye handel i Hong Kong som i London», sier en kilde til Reuters.

 

Markedene

De fleste asiatiske aksjemarkedene har startet dagen lavere, men uten den samme volatiliteten som har preget fremvoksende markeder siden i sommer.

Investorer venter på signaler fra den japanske sentralbanken på fredag. Eksperter er i tvil om den vil øke støttekjøpene av statspapirer fra dagens nivå på 80000 milliarder yen i året.

Oxford Economics tror sentralbanken vil øke dette beløpet med 25 prosent til 100000 milliarder yen i året – vel 7000 milliarder kroner.

«Det er sterke argumenter for nye kvantitative lettelser fra den 30. oktober. Økonomien har stagnert og de har ikke innfridd målet om en prisvekst», skriver Oxford Economics i en markedsoppdatering på Japan.

Tokyo-børsen er den eneste som har steget på onsdag.

 

Les også: Asia i dag: En episk kredittboble

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no