Det er seks måneder siden kinesiske myndigheter begynte å svekke yuanen. De har foretatt endringer i hvordan valutakursen skal fastsettes og er i ferd med å fjerne seg fra tilknytningen til amerikanske dollar og benytte en handelsbasert valutakurv.

Kinesiske myndigheter er blitt kritisert for manglende kommunikasjon med omverdenen. De lover dype reformer, bærekraftig vekst og en verdensvaluta som skal konkurrere med dollar.

Store valutalån

Fra 2005 til ifjor styrket den kinesiske valutaen seg kraftig mot amerikanske dollar. Dette tok mange investorer som et tegn på at det ville gå mot en styrking over flere år. Mange kinesiske selskaper og investorer svarte med å ta opp lån i utenlandsk valuta.

Ifølge Daiwa Capital Markets har kinesiske selskaper tatt opp lån på rundt 3000 milliarder dollar i utlandet. Dette er lån selskapene nå ønsker å kvitte seg med i frykt for at den kinesiske yuanen skal svekkes ytterligere i 2016 – noe de fleste analytikere tror vil skje.

I løpet av 2015 forsvant det mellom 600 og 1000 milliarder dollar fra Kina – inntil syv ganger mer enn i 2014.

Goldman Sachs tror det ble overført 550 milliarder dollar fra Kina i annet halvår av 2015. Dette er høyere beløp enn hva Institute of International Finance kom frem til i 2015-rapporten. (Saken forttsetter under).

Det kan bli verre hvis yuanen svekker seg. De siste ukene har den imidlertid styrket seg med 0,7 prosent. Markedsaktører etterlyser klare føringer og kommunikasjon fra kinesiske myndigheter.

«En svekkelse på en prosent i valutaen mot amerikanske dollar kan føre til så mye som 100 milliarder dollar i valutaoverføringer. Det er en risiko for ytterligere sjokk hvis tilliten til yuanen og usikkerhet rundt politikken. Det kan føre til en forsterking av kapitalflommen og gjøre stabiliseringstiltak mindre effektive. Det er også en grense på hva som kan oppnås med kapitalkontroll», skriver Goldman Sachs.

Frykter spekulasjon

- Vi er halvveis ferdig når det gjelder carry-handelen, sier sjeføkonom Kevin Lai hos Daiwa Capital Markets til Bloomberg.

Carry-trade er en form for valutahandel hvor investorer (og ofte spekulanter) låner i valuta med lav rente. Det er en høyrisikofylt for investering på grunn av valutarisikoen. Japanske yen har tradisjonelt vært en populær valuta.

Lai er bekymret da det ikke bare dreier seg om å nedbetale lån opptatt i andre valutaer, men også ren spekulasjon fra rike kinesere som ønsker å flytte penger til utlandet.

- Mitt hovedfokus er ikke nedbetaling av valutalån, men det motsatte. Folk tar nye posisjoner for å selge yuan. Nå snakker vi om et massivt deflatorisk scenario, noe som er svært dårlig for markedet, for økonomien – for alt, sier Lai.

De kinesiske valutareservene har falt fra nesten 4000 milliarder dollar i 2014 til like over 3200 milliarder dollar ved årsskiftet.

- Problemet er at vi ikke vet hvilke grenser som er satt for en svekkelse – hvor dette vil ende. Det gjør at folk kjøper dollar i panikk på grunn av frykten for det ukjente, sier Kina-økonom Tommy Xie hos Oversea-Chinese Banking Corp (OCBC) til Bloomberg.

Markedene

Etter en urolig start på året ved de asiatiske aksjemarkedene er det mindre volatilitet i Kina og Sørøst-Asia. Ved Tokyo-børsen forsøker investorer fortsatt å finne et riktig nivå å legge seg på.

Den negative renten fra sentralbanken har ikke ført til en stabilisering av økonomien. Elendige handelsstatistikker fra januar og en økonomi som igjen balanserer på kanten av en resesjon med et fall i den økonomiske aktiviteten i fjerde kvartal, har ført til ny pessimisme.

Eksperter er i tvil om hvordan de skal forklare og tolke markedene etter uroen de siste ukene.

«Det virker som det er to triangulære styrker som roterer», forsøker markedsanalytiker Evan Lucas hos IG seg med i dagens markedsrapport fra Melbourne.

Sjekk DN Investor. Her vil du finne de siste markedsnyhetene fra hele verden og detaljerte markedsstatistikker og nøkkeltall.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no