Det er nesten tre måneder siden det kinesiske aksjemarkedet nådde en bunn etter at nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen hadde falt med 44 prosent på to måneder. Myndighetene la press på statskontrollerte selskaper og finansinstitusjoner om å støttekjøpe aksjer.

Angst og usikkerhet

Kinesiske myndigheter ledet heiagjengen da det kinesiske aksjemarkedet tok av for fullt ifjor høst. De ønsker at småinvestorer skulle komme seg inn på aksjemarkedet. De lot seg ikke be to ganger. Shanghai-børsen fordoblet seg og meglerhus stilte med aksjefinansiering.

Etter børskollapsen har myndighetene prøvd å finne syndebukker. Journalister er arrestert for å ha skrevet kritiske markedskommentarer, hedgefondforvaltere er anholdt uten siktelse og ledere fra børstilsynet har forsvunnet for «å bistå med etterforskninger».

- Noen i den politiske ledelsen har behov for å finne syndebukkene for markedskrasjet. Dette skaper usikkerhet og angst som undergraver arbeidet som pågår for at markedene skal fungere bedre, sier professor i kinesisk økonomi ved University of California, Barry Noughton, til Bloomberg Business.

Toppsjefer arrestert

Visestyreformann Yao Gang i China Securities Regulatory Commission (CSRC), som tilsvarer børstilsynet, ble nylig arrestert – mistenkt for korrupsjon. Yao hadde ansvaret for å godkjenne og tilrettelegge for at kinesiske selskaper fikk godkjennelse til emisjoner og børsnoteringer.

Arrestasjonene har skapt nervøsitet og frykt i Kina – også hos utenlandske finansinstitusjoner som har aktivitet i Kina.

- Først sier de at «vi skal være nyskapende – alle kan komme inn og delta med høyfrekvens handel og hedging i markedet. Et par dager senere sier de «nei, reglene vi har utarbeidet er ikke riktige. Dette gjør ikke markedene våre forutsigbare. Denne typen regler bringer ikke stabilitet, sier professor Gao Xiqing til Bloomberg.

Han var tidligere nestleder i børstilsynet CSRC og ledet det statlige investeringsfondet i flere år før han ble professor ved Tsinghua University.

- Folk er bekymret

Over 1300 kinesiske hedgefond har stoppet handelen siden juni. Finansinstitusjoner som utviklet spareprodukter for investorer for at de kunne redusere risikoen når kursene falt har stoppet med å markedsføre disse produktene.

Grunnleggeren av hedgefondet Zexi Investment, som hadde en avkastning på 250 prosent i årets ni første måneder, ble arrestert i begynnelsen av november. Xu Xiang, som gikk under navnet «hedgefondkongen», er beskyldt for å ha brukt innsideinformasjon.

Dette er ikke uvanlig, sier styreformann Lu Weidong hos Xinhong Investment til Bloomberg.

- Alle som har handlet på denne typen informasjon og tips vil holde tilbake litt fremover. Folk er bekymret, sier Lu til Bloomberg.

Vil endre vekstmodellen

Kinas president Xi Jinping skal ha vært rasende da han han havnet på forsiden av tidsskriftet The Economist i juni da børsuroen startet. Han skyldte på børstilsynet og tjenestemenn i finansdepartementet, ifølge Wall Street Journal.

- Jeg ønsket ikke å være på coveret. Takket være dere havnet jeg der, sa Xi.

Kinesiske myndigheter har forsøkt å stabilisere markedet og sier de ønsker å gjennomføre reformer i økonomien. Det fastsettes fortsatt konkrete vekstmål; senest denne uken sa president Xi at en økonomiske veksten skal havne på syv prosent i 2015.

- Myndighetene begynte først å snakke om å endre den økonomiske vekstmodellen i 1995. Det har de fortsatt ikke klart, sier den fremtredende økonomen Wu Jianglian ved tenketanken Development Research Center of the State Council, som gir råd til regjeringen, til Wall Street Journal.

Skal bli størst i India

Grunnleggeren av det indiske internettselskapet Snapdeal sier at de vil bli det største handelsselskapet på internett i India innen fire måneder. Flipkart har vært størst i år med en markedsandel på 44 prosent og 32 prosent for Snapdeal.

- Flipkart hadde et forsprang på oss med 500 millioner dollar og 10000 ansatte, men den tiden er over. Vi er i ferd med å ta innpå. Vi har foretatt store investeringer i infrastruktur og andre løsninger, sier toppsjef Kunal Bahl til CNBC.

Ifølge revisjons- og konsulentselskapet Deloitte vil det indiske handelsmarkedet på internett være verdt 60 milliarder dollar i 2017.

- Vår markedsandel øker fra år til år. For tre år siden var markedsandelen vår på null, sier Bahl.

Markedene

Det er få nyheter fra de asiatiske aksjemarkedene onsdag formiddag. Utviklingen ved aksjemarkedene er blandet, men med en svak oppgang.

Investorer prøver å tolke de siste eiendomsstatistikkene fra Kina for oktober. Disse viser en prisvekst i 27 av 70 storbyer. Dette er 12 færre byer enn i september.

DN Direkte gir deg siste nytt om markedene fra Asia til Europa de neste timene.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.