Politisk uro, forurensning og elendig infrastruktur er blant utfordringene utlendinger møter når de flytter for å jobbe i andre land og byer.

Forskjellene er store. Det er blitt vanskeligere å få vestlige ledere og såkalte «expats» (utenlandsboende) til å jobbe i blant annet Kina på grunn av forurensning og trafikkaos.

Stor norsk koloni

Konsulentselskapet ECA Internasjonal har vurdert 450 ulike byer over hele verden for å hjelpe internasjonale selskaper med å skjønne hvilke utfordringer det er å plassere medarbeidere på ulike steder. Til tross for enklere kommunikasjon og globalisering er det store forskjeller.

Undersøkelsen vurder faktorer som klima, helsetjenester, bolig, offentlige tjenester, tilgang til sosiale nettverk og fritidsaktiviteter, infrastruktur, trygghet, politisk uro, kostnadsnivå, kriminalitet og luftkvalitet.

Årets vinner er Singapore - for 16. år på rad.

- Det faktum at Singapore kommer på topp gang etter gang gjør byen veldig attraktivt alternativ for bedrifter som ønsker å etablere seg i regionen – spesielt når forholdene i Hong Kong har forverret seg noe, sier regiondirektør Lee Quane foe ECA International i Asia.

Byen har siden 1970-tallet vært den største basen for norske selskaper i Asia og har tradisjonelt blitt benyttet som et springbrett til resten av Asia. Singapore har vært en av de største norske koloniene utenfor Skandinavia – sammen med London og New York.

Over 3000 nordmenn oppholder seg i byen – også studenter. Det er for eksempel flere enn antall innbyggere i byene Tvedestrand  (2.420), Åndalsnes (2.244) og Vardø (1.893).

Telenor valgte å flytte sitt asiatiske hovedkontor fra Singapore til Bangkok i 2005.

Populær stillehavsregion

Ni av de ti toppbyene befinner seg rundt Stillehavs-regionen. København sniker seg inn på ti på topp-listen på en syvendeplass. Bak Singapore følger de australske og japanske byene Adelaide, Sydney, Osaka og Brisbane.

- Australia og Japan er blant verdens mest utviklede steder i verden med førsteklasses infrastruktur og veldig god livskvalitet, sier Quane.

Det er også stor forskjell på hvor ulike nasjonaliteter foretrekker å bosette seg; jo nærmere hjemlandet, jo bedre.

For europeere deler den København og den sveitsiske byen Bern førsteplassen. Stavanger er på en sjetteplass sammen med Basel. Ingen byer utenfor Europa ligger blant de 20 mest populære byene for europeere. Asiater og amerikanere er mer villige til å flytte på seg.

Stavanger ligger på en 19. plass for asiater av internasjonale byer i oversikten og en 14. plass for amerikanere.

De to verste stedene å bosette seg for såkalte «expats» – uansett nasjonalitet - er Lashkar Gah og Kandahar i Afghanistan.

Lavere aktivitet i kinesiske fabrikker

Den foreløpige innkjøpssjefsindeksen fra Kina for januar viser at aktiviteten ved kinesiske fabrikker har falt for andre måned på rad. PMI-målingen fra HSBC viser 49,8; en måling under 50 er en indikasjon på lavere aktivitet.

Dette er imidlertid svakt bedre enn desember, da målingen endte på 49,6.

- Den innenlandske etterspørselen har forbedret seg marginalt, men den eksterne etterspørselen er solid. Arbeidsmarkedet er svakere og prisene har fortsatt å falle. Dagens måling tyder på en fortsatt nedgang i industrien på grunn av svak innenlandsk etterspørsel. Det vil være behov for penge- og finanspolitiske lettelser for å støtte opp rundt den økonomiske veksten de neste månedene, sier Kina-økonom Hongbin Qu hos HSBC, som er ansvarlig for den månedlige undersøkelsen.

Kapitalflukt fra Asia

Investorer har solgt seg ned fra fremvoksende aksjemarkeder i Asia i ni uker på rad. Den siste oversikten viser at de flyttet 2,2 milliarder dollar fra forrige torsdag til onsdag denne uken, ifølge storbanken ANZ.

Kina stod for det meste av kapitalflukten. På mandag stupte Shanghai-børsen med 7,7 prosent. En del av pengene har funnet veien til India, hvor sentralbanken overraskende kuttet renten til 0,25 prosent.

Det internasjonale pengefondet (IMF) forventer høyere økonomisk vekst i India enn i Kina i 2016.

Ifølge Reuters solgte kinesiske selskaper kinesiske yuan for 19 milliarder dollar (over 150 milliarder kroner) i desember. De kinesiske valutareservene skal ha falt sammenhengende siden i fjor sommer. Den sterke dollaren spiller også inn.

Den kinesiske yuanen svekket seg som mest mot amerikanske dollar på fredag siden i mars i fjor. Yuankursen har falt til 6,22 mot en amerikansk dollar fra 6,13 på torsdag, ifølge Dow Jones Newswire.

Markedene

Det er høy aktivitet ved de asiatiske aksjemarkedene fredag formiddag etter at Den europeiske sentralbanken (ECB) bekreftet at de vil holde renten lav og vedtok et program for kvantitative lettelser på 60 milliarder euro frem til september 2016.

- Dette var positive nyheter. På toppen av dette har en viktig hendelse skjedde og det blir sett på som en lettelse, sier strateg Takuya Takahashi hos Daiwa Securitires i Tokyo til Associated Press.

Alle aksjemarkedene har steget ved lunsjtider lokal tid.

Oljeprisen har steget i den asiatiske handelen etter at det ble bekreftet at den saudiarabiske kongen døde tidlig fredag. Broren Salman bin Abdulaziz er utnevnt til ny konge og hans yngre halvbror er utnevnt til kronprins. Prisen på amerikansk råolje steg med to prosent.

I Singapore har eiendomsprisene falt for første gang på seks år, ifølge nye statistikker. Prisene på privatboliger falt med fire prosent, ifølge Urban Redevelopment Authority.

Myndighetene har innført restriksjoner på kjøp av eiendommer for spekulative investeringer og utleie. Det er også innført en ekstraskatt på 15 prosent for utenlandske kjøpere av eiendom i Singapore.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no

 

Les også: Asia i dag: En av verdens mektigste tjener mindre enn minstepensjonist

 

Her er utenlandsstudiene dyrest