Handelsrepresentanter fra EU og Kina er i gang med et todagersmøte i Beijing. Det er knuter på tråden mellom EU og Kina. Europeiske selskaper har investert store beløp i Kina siden 1990-tallet, men interesseorganisasjoner mener det er blitt vanskeligere forhold.

Massiv overkapasitet

Aegis Europe, som er en organisasjon som representerer nesten 30 industri- og handelsforeninger i Europa, mener at kinesiske selskaper har fritt leide til å dumpe overproduksjonen av blant annet metaller i Europa.

«La oss ta aluminium som et eksempel. Kinas andel av den globale produksjonen har gått rett til værs til over 50 prosent det siste tiåret. I den samme perioden har en tredjedel av de europeiske konkurrentene lagt ned», sier direktørgeneral Guy Thiran hos interesseorganisasjonen Eurometaux i en rapport fra Aegis Europe.

Kina ønsker ikke å diskutere overproduksjon under møtene med de europeiske forhandlerne og selskapene. De mener at de har gjort nok for å redusere overkapasiteten og at dette er et globalt problem – ikke bare kinesisk.

Thiran hos Eurometaux er ikke enig.

«Den kinesiske overkapasiteten er nå fem ganger høyere enn EUs primærproduksjon. Dette utgjør en risiko til 80000 hardtarbeidende arbeidere», sier han.

Det er samme situasjon for andre metaller, blant annet stål. Britiske stålverk har lagt ned produksjonen i år. Aegis Europe mener det ligger en bevisst politikk bak den kinesiske overproduksjonen.

«Den statlige planleggingsøkonomien står bak en systematisk overkapasitet. Deretter tilbyr selskapene produkter til priser som ligger under produksjonskostnadene i internasjonale markeder for å knuse konkurransen», sier pressetalsmann Milan Nitzschke hos Aegis Europe i en kommentar.

- Konsekvent prisdumping

Tysklands ambassadør til Kina sier til South China Morning Post at han forventer at overkapasitet i den kinesiske industrien vil bli et av de viktigste temaene under møtene som pågår i Beijing på onsdag.

Den kinesiske stålproduksjonskapasiteten er på vel 1,1 milliarder tonn i året. Regjeringen har lovet å redusere denne med 200 millioner tonn innen 2020. Dette kan føre til at en halv million stålarbeidere mister jobben.

- Til tross for at sentralmyndighetene har lovet å kutte overkapasiteten viser det seg at lokale myndigheter er motvillige til å gjøre det, sier Tysklands ambassadør til Kina, Michael Clauss.

Aegis Europe kritiserer EU for å ikke straffe Kina hardt når det dumpes produkter på det europeiske markedet. EU-forhandlerne oppfordres til å «vise ryggrad» i samtalene og forhandlingene med Kina.

«Silisium er et godt eksempel på hva Kina er i stand til å gjøre. De har skapt en massiv overkapasitet, det har vært konsekvent prisdumping og omgåelser fra Kinas side – til tross for antidumpingtiltak», påpeker Ines Vanlierde hos Aegis Europe.

Aegis sammenligner situasjonen med i USA og Canada.

«EU har den høyeste barrieren for å innføre handelspolitiske virkemidler sammenlignet med USA og Canada. Tariffene på silisiumimport fra Kina er 80 prosent lavere enn i USA», sier Vanlierde.

Kjemper for markedsøkonomistatus

Kina ønsker å få støtte fra EU til å få endret status til en markedsøkonomi. EU-parlamentet vedtok i mai en ikke-bindende resolusjon hvor et flertall stemte mot.

Kina har argumentert for at de automatisk er berettiget til å få status som en markedsøkonomi i overensstemmelse med Verdens handelsorganisasjons (WTO) vedtekter etter 15 års medlemskap.

Hvis Kina får denne statusen vil det gjøre det vanskeligere for Europa å innføre straffetiltak på prisdumping.

«Kina er ikke en markedsøkonomi og kan derfor ikke få en slik status fra EU. Det er svært viktig for europeisk industri at antidumpingtiltak kan gjennomføres og være effektive i samsvar med EUs handelslover», sier Aegis pressetalsmann Milan Nitzschke.

Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua har advart EU om konsekvensene. Kina er det største markedet for EU og spesielt den tyske eksportsektoren er sårbar.

«Europa bør tenke seg om to ganger før de tar en endelig beslutning om Kinas markedsøkonomistatus», advarer Xinhua i en kommentarartikkel.

Markedene

Oppgangen har fortsatt ved de fleste asiatiske børsene på onsdag. Det nærmer seg årsbeste for de fremvoksende aksjemarkedene, viser MSCI-indeksen.

Oljeprisen er noe svakere i asiatisk handel etter en kraftig oppgang på tirsdag i Europa og USA.

Den siste ukesrapporten fra American Petroleum Institute (API) viser en uventet lageroppbygging av olje i USA i den siste ukesrapporten.

Lageroppbyggingen var på 2,2 millioner fat. I foregående uke falt lagrene med over seks millioner fat.

 

Følg markedet på DN Investor

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.