Shanxi-provinsen i Kina har en historie som går 2700 år tilbake. I moderne tid har Shanxi vært en av de viktigste provinsene for industrialiseringen av Kina. Shanxi har en av verdens største forekomster av blant annet kull og bauksitt. Nå stuper produksjonen.

Kullproduksjonen stuper

Kull fra gruvene i Shanxi-provinsen har sørget for at Kina har klart å opprettholde en høy økonomisk vekst siden begynnelsen av 1980-tallet. Kina forsøker å bevege seg vekk fra kullkraftverk og over til fornybar energi. Ingen land investerer mer i solenergiprosjekter enn Kina.

Dette rammer Shanxi-provinsen hardt. Nye offisielle økonomiske statistikker viser at den økonomiske veksten i provinsen, som har en befolkning på 35 millioner – det samme som Canada, fikk en økonomisk vekst på kun 3,1 prosent i 2015.

Andre anslag fra internasjonale finansinstitusjoner ligger lavere, og enkelte mener at provinsen som produserer 10 prosent av verdens kull, er inne i en resesjon. De globale kullprisene falt med 15 prosent i 2015.

- Provinsen vår er under kraftig press på grunn av den svake økonomiske utviklingen, men det er store muligheter for en bærekraftig økonomisk vekst, sier guvernør Li Xiaopeng i en rapport til provinsens Folkekongress, ifølge China Daily.

Provinsens kullproduksjon falt med 21,3 prosent i april til 58,2 millioner tonn. Kullindustrien i Shanxi tapte over 12 milliarder kroner i 2015. Disse tapene har fortsatt å vokse på seg inn i 2016. Provinsen planlegger å redusere produksjonen med 100 millioner tonn innen 2020.

Pessimistiske utsikter

Kinesiske myndigheter forsøker å stenge gamle kullgruver i Shanxi og andre steder. Dette øker risikoen for sosial uro. Flere millioner arbeidsplasser står i fare for å forsvinne. Dette er situasjon som tilsvarende regioner i Storbritannia og USA har vært gjennom tidligere.

Kinesiske kullgruveselskaper har forfall på 268 milliarder yuan (334 mrd. kroner) i obligasjonslån i 2016.

- La oss innse det; kullgruvearbeidere har ikke andre ferdigheter enn å grave opp kull. Takk gudene for at jeg jobber for et statlig selskap. Hadde jeg jobbet for et privateid gruveselskap ville jeg ha blitt sparket for lenge siden, sier gruvearbeideren «Da» til Bloomberg News.

Lokale myndigheter har forsøkt å få investorer til å satse på reiselivssektoren og eiendomsprosjekter i håp om at «hvis det bygges vil de komme». For seks år siden startet byggingen av et bryggeri som skulle sysselsette 30000 ansatte. Produksjonen har fortsatt ikke startet og bygningene ser ut som et tomt filmstudio.

- Shanxis kjernekompetanse er kull. Det vil bli vanskelig å forsøke å gå vekk fra det. Provinsen er hemmet av kultur, geologi og teknologi. Shanxi er ikke egnet for en alternativ økonomi. Den må stole på kull, sier direktør Chang Yijun hos analyseselskapet Fenwen Energy Consulting til Bloomberg.

Shanxis bruttonasjonalprodukt var på 200 milliarder dollar i 2015 – tilsvarende Hellas’.

Solenergi billigere enn kull

Fallet i oljeprisen siden 2014 har gjort at den globale etterspørselen etter kull falt med 1,8 prosent i 2016, ifølge statistikker fra olje- og energiselskapet BP. For første gang siden 1999 utgjør kull under en tredjedel av den globale energiproduksjonen.

- Det store spørsmålet er om vi har sett toppen av den kinesiske kulletterspørselen. Det er tydelig at sterke strukturelle krefter presser i den retningen. Kina har vist vilje til å gå over til en fornybar energi og redusere avhengigheten fra tungindustrien for å skape økonomisk vekst, sier BP-økonom Spence Dale til The Telegraph.

Kina planlegger å øke vind- og solenergiproduksjonen med 20 gigawatt i 2016 – en vekst på 21 prosent sammenlignet med i 2015. I 2016 skal 15 gigawatt investeres i nye solenergiprosjekter. Kina er verdens største investor i fornybar energi.

Fallende produksjonskostnader gjør at verdens største produsent av solcellepaneler tror at solenergi kan konkurrere med kull innen det neste tiåret.

- Det er mulig å kutte prisene til 0,5 yuan (62 øre) for en kilowatt innen fire år, sa styreformann Gao Jifan hos Trina Solar til kinesiske medier i mai.

Markedene

Det er en rolig dag ved de asiatiske aksjemarkedene på fredag hvor investorer er avventende. De neste to ukene vil sentralbankene i USA og Japan avholde viktige møter før sommeren. Det er usikkert om den japanske sentralbanken vil komme med nye lettelser.

USAs sentralbanksjef Janet Yellen vil holde et innlegg i Kongressen. Dette, sammen med folkeavstemningen i Storbritannia som vil avgjøre om landet trekker seg ut fra EU, vil påvirke markedene gjennom sommeren.

Hang Seng-indeksen ved Hong Kong-børsen har falt mest med 0,8 prosent. Det er en svak oppgang i Bangkok og Jakarta.

- Anbefalt av DNtv:

Vil en britisk utmelding av EU bety slutten for City of London som globalt finanssentrum?
DN dro til City for å spørre de som jobber der.
02:21
Publisert:

EU-skepsis i Storbritannias fattigste nabolag
Blackpool er Storbritannias syvende fattigste by. Mange vi møter her er skeptiske til EU, og vil stemme for Brexit, en britisk utmelding, 23. juni.
02:27
Publisert:
 

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.