Det har vært stor uro på det kinesiske aksjemarkedet de siste 18 månedene – ledet av en kraftig oppgang hvor «alle» kjøpte aksjer før nedturen satte inn for fullt på forsommeren i fjor. Dollarmilliardæren George Soros mener dette gjenspeiler dype problemer i Kina.

 

- Observerer hard landing

I et intervju med Bloomberg TV kommer han med dystre spådommer på Kina – ikke ulike hva han gjorde tidligere denne uken på Europa.

- Europa er på randen av en kollaps. Det er mye å være nervøs over, sier han i et intervju med WirtschaftsWoche og New York Review of Books.

Nå retter han skytset mot Kina.

- En hard landing i Kina er praktisk talt uunngåelig. Det er ikke noe jeg bare forventer; jeg observerer det, sier han til Bloomberg TV.

Han innrømmer at Kina har ressurser til å kontrollere situasjonen.

- Dette har de ressurser til, men hva som skjer i Kina sprer seg til resten av verden. Nøkkeltemaet er deflasjon. Vi har fallende oljepriser og devaluering av valutaer – i tillegg til svakere utvikling i Kina. Dette er en sitasjon ci ikke er vant til, sier han.

I tillegg til Europa og Kina er han negativ til utviklingen i Russland, hvor lav oljepris, økonomiske sanksjoner og en valuta i fritt fall har rammet økonomien hardt.

Han karakteriserer situasjonen i Russland som en krise – et par år frem i tid.

- Russland er i en svært svak situasjon. De har nok reserver til å kun klare seg et par år, advarer han.

 

Tester bunnivåer

Soros, som i september 1992 stod bak et angrep mot det britiske pundet og fem år senere ble kalt en «trussel mot Malaysia» av den daværende statsministeren, er kjent for å komme med friske utspill.

Det er ikke kjent om han har satset egne penger på å shorte den kinesiske økonomien, valutaen eller aksjer – for dermed å kunne ta en gevinst hvis spådommene slår til.

Det kinesiske markedet er mer lukket enn det britiske og malaysiske var på 1990-tallet. Myndighetene har valutareserver på over 3400 milliarder dollar som de er beredt til å sette inn for å stabilisere markedene. Soros har en formue på 23 milliarder dollar, ifølge Forbes Magazine.

Han spår at 2016 vil bli et vanskelig år for finansmarkedene og vil ikke bli overrasket om ytterligere fall.

- Markedene vil alltid sjekke på nytt for å se om bunnen virkelig er nådd, sier han.

 

- Kina er innesperret

Den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs mener at finansmarkedene i modne markeder overreagerer på hva som skjer i Kina og konsekvensene dette vil få for amerikanske og europeiske økonomier.

«Vi har konkludert med at den direkte og indirekte økonomiske eksponeringen til Kina fra banksektoren ikke er stor nok til å ha en betydelig betydning på større økonomier og finansmarkeder», skriver Goldman Sachs i den nye rapporten «Walled In: China’s Great Dilemma».

Det er den kinesiske gjeldsoppbyggingen som er den største bekymringen hos investeringsdivisjonen hos Goldman Sachs og reformarbeidet.

«Vi mener Kinas gjeldsbelastning, den uunngåelige rebalanseringen av økonomien, en forverret demografisk sammensetning, strukturelle problemer og landets historien vil svekke vekstratene», skriver Goldman Sachs.

Den amerikanske finansinstitusjonen påpeker at de to siste betydelige nedgangene på verdens aksjemarkeder har skyldtes bekymring rundt Kina og den økonomiske veksten.

«Kina er innesperret. Hvis reformene gjennomføres for raskt risikerer landet en kraftig svekkelse (i den økonomiske veksten, red. anm). Hvis reformene gjennomføres for sakte, eller ikke i det hele tatt, risikerer Kina en gjeldsoppbygging i forhold til bruttonasjonalprodukt som ikke er bærekraftig. Det kan skyve landet over et vippepunkt med økonomisk, og sannsynligvis, politisk ustabilitet», skriver Goldman Sachs.

 

Markedene

Det er optimisme ved de asiatiske aksjemarkedene med en bred oppgang fra Japan til Sørøst-Asia. Det er også høy volatilitet og de kinesiske aksjemarkedene har gått fra en oppgang fra morgenen til å falle ved lunsjtider lokal tid.

«Stemningen er fortsatt ganske negativ og hvem vet hva som vil skje i neste uke? Jeg ville ikke ha tatt sjansen på å fange en kniv som faller i løse luften. Et børsrally kan være en god mulighet til å selge aksjer», skriver markedsanalytiker Bernard Aw hos IG Markets i en morgenrapport.

Den europeiske sentralbanken roet markedene på torsdag etter at sentralbanksjef Mario Draghi indikerte at det kan komme nye støttepakker i mars.

Oljeprisen er relativt stabil i asiatisk handel og ligger på samme nivå som den gjorde i USA ved slutten av handelsdagen, etter en kraftig oppgang i løpet av torsdag.

Prisen på nordsjøolje (brent) ligger på 29,34 dollar like før klokken seks og amerikansk råolje ligger 25 cent høyere.

DN Direkte følger markedene tett – som vanlig utover dagen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no