Forvaltere over hele verden bruker indeksene til MSCI Inc. når de skal investere i aksjer. Kinesiske aksjer som er børsnoterte i USA, Hong Kong og andre markeder inngår i indeksene. I løpet av tirsdag blir det avgjort om A-aksjer notert ved kinesiske børser også skal inngå.

- Ufullstendig indeks

Kina har i flere år ventet på at aksjer som er børsnoterte i Shanghai og Shenzhen skal inngå i MSCI Emerging Markets Index. Sannsynligheten for at dette vil skje i år er på 70 prosent, ifølge Goldman Sachs. En beslutning kommer etter at de amerikanske markedene stenger på tirsdag.

Det er ett år siden MSCI sist vurderte om kinesiske A-aksjer skulle inngå. Ifølge Wall Street Journal og South China Morning Post var det nære på at dette skjedde i fjor. Hadde det skjedd kunne det ha påført internasjonale investorer store tap.

MSCI China A-index, hvor kinesiske aksjer inngår, er nesten halvert på 12 måneder. MSCI Emerging Markets Index benyttes av fondsforvaltere når de skal investere i fremvoksende markeder. Indeksfond, som til sammen forvalter 1500 milliarder dollar, følger MSCI Emerging Markets Index.

Kinesiske selskaper børsnoterte i Hong Kong og andre steder utgjør 26 prosent av indeksen – sørkoreanske og taiwanske selskaper står for 27 prosent. Resten er fordelt på andre fremvoksende markeder.

Kinesiske myndigheter mener det er på full tid at kinesiske aksjer blir inntatt i MSCI-indeksen for fremvoksende markeder.

- I teorien er en internasjonal indeks ufullstendig hvis er stort marked ikke inngår, sier direktør Qi Bin ved China Securities Regulatory Commission til Financial Times.

Bekymring over råtne lån

Spørsmålet er hvor stor andel kinesiske A-aksjer vil få når de blir tatt med. Ifølge HSBC vil andelen kunne bli på hele 18 prosent – i tillegg til kinesiske aksjer i Hong Kong og Kina. Dette skjer neppe umiddelbart.

Wall Street Journal skriver at andelen kan bli på én prosent i begynnelsen og gradvis øke over tid. Dette kan føre til at utenlandske investorer vil øke eksponeringen i kinesiske aksjer med 15 milliarder dollar (125 milliarder kroner).

- Det er nesten umulig at de vil tillate en full deltakelse umiddelbart. Siden avslaget ifjor har Kina håndtert to av de tre største bekymringene som ble identifisert – suspendering av handel av aksjer og forfordeling av aksjer. Markedstilgang er fortsatt er problem, sier markedsstrateg Bernard Aw hos IG til CNBC.

Flere Kina-eksperter hos internasjonale finansinstitusjoner mener at det fortsatt er for tidlig for Kina å bli opptatt i MSCI-indeksen.

- På papiret har Kina gjort betydelige fremskritt. Mange av disse endringene har nettopp blitt innført. Vi må se hvordan de blir satt ut i praksis, sier leder for verdipapirstrategi hos Société Générale i Asia, Frank Benzimra, til Financial Times.

Direktør David Lipton i Det internasjonale pengefondet (IMF) advarte i helgen om gjeldsoppbyggingen i kinesisk næringsliv. IMF mener andelen råtne lån utgjør fem prosent av samlede utlån; andre anslag ligger på det tredobbelte.

- Det er masse råtne lån som flyter rundt i børsnoterte kinesiske selskaper. Ønsker du å kjøpe deg inn i dette? Jeg er ikke så sikker, sier direktør Richard Martin hos IMA Asia til næringslivskanalen.

Hong Kong kan tape

Når kinesiske aksjer blir opptatt i MSCI-indeksen vil dette også bety en tettere integrering av Shanghai og Shenzhen inn i verdens største finanssentre. Hong Kong har tradisjonelt hatt rollen som et brohode inn i Kina.

Asias nest rikeste mann har bestemt seg for å ta eiendomsselskapet Dalian Wanda Commercial Properties av børs i Hong Kong og børsnotere selskapet et annet sted – sannsynligvis i Kina. Hovedeier Wang Jianlin har en formue på 33 milliarder dollar.

- Dette var en nyhet som overrasket alle, sier analytiker Raymond Cheng hos CIMB Securities til siste utgave av Bloomberg Markets.

Hong Kong har mistet innflytelse over Kina. Kinesiske myndigheter ønsker å la Shanghai bli et av Asias største finanssentre. Dette vil ikke skje over natten, men i løpet av de siste to årene er det blitt enklere for utenlandske investorer å kjøpe aksjer i Kina.

- Skillet mellom aksjemarkedet i Hong Kong og det kinesiske fastlandet vil etter hver opphøre å eksistere, sier forvalter Niklas Hageback hos Valkyria Kapital til Bloomberg Markets.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene falt kraftig like etter at børsene åpnet tirsdag morgen. Det er en svak bedring idet formiddagshandelen begynner å nærme seg slutten.

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har falt med nesten fem prosent denne uken. En sterk yenkurs gjør eksportører mindre konkurransedyktige på internasjonale markeder.

Sydney-børsen var stengt på mandag da det var et bredt børsfall i Asia.

Les også: Asia i dag: Det ulmer i Kina


Verdens antatt tryggeste investeringer har aldri vært dyrere

Følg markedet på DN Investor

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.