Frem til finanskrisen i 2008 holdt økonomiene i BRICS-landene en høy hastighet. Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, som er verdens største fremvoksende økonomier, hadde samlet verdens høyeste økonomiske vekst.

Det var forventet at dette skulle fortsatte i mange tiår. Men gruppen halter. Det er kun Kina og India som fortsatt har en økonomisk vekst; Russland og Brasil er på vei ut av en resesjon - i beste fall.

- BRICS er større i dag enn de mest optimistiske scenariene jeg kom opp med for 15 år siden. Det skyldes i hovedsak Kina, sa Jim O'Neill, den tidligere Goldman Sachs-økonomen som kom opp med BRICS-begrepet, til BBC i et intervju i forrige uke.

Sør-Afrika balanserer på randen av en økonomisk nedgangskonjunktur. Landet har nesten fordoblet den offentlige gjelden siden 2008 til 50,9 prosent av bruttonasjonalprodukt. I forrige uke ble finansministeren i Sør-Afrika tiltalt for bedrageri.

Innadvendte land

Lederne for BRICS-landene avsluttet på søndag et toppmøte i Goa i India. Kinas president kom med kraftige advarsler under en tale til sine kolleger, statsråder og næringslivstopper som deltok.

- Enkelte land er blitt mer innadvendte i politikken, proteksjonisme øker og antiglobaliseringskreftene får mer innfklytelse, sa president Xi Jinping i Goa.

Han sa at dette ikke bare utgjør en risiko for BRICS-landene, men for hele verdensøkonomien.

For ti år siden hadde Kina en økonomisk vekst på over 14 prosent. I år forventes den å havne på under syv prosent. De økonomiske vekststatistikkene for tredje kvartal legges frem på onsdag.

Den kinesiske statsministeren sa i forrige uke at aktiviteten har vært høyere i kvartalet enn i første halvår, da den økonomiske veksten var på 6,7 prosent.

- De rotfestede konsekvensene fra den internasjonale finanskrisen utspiller seg fortsatt. Verdensøkonomien går gjennom en farlig periode med store justeringer. De ubalansene som utløste finanskrisen er langt fra å bli løst, sa Xi.

Den kinesiske presidenten oppfordret BRICS-landene til å samarbeide enda tettere.

- Det siste tiåret har vi sett vinn-vinn-resultater fra samarbeidet. Vi må styrke dette samarbeidet. BRICS-landene er gode venner, brødre og partnere som behandler hverandre med respekt og oppriktighet, sa Xi.

Vil fordoble handelen

BRICS-landene stod for 50 prosent av den globale økonomiske veksten fra 2006 til 2015. Grupperingens andel av den globale handelen har økt. Kina, Russland og India samarbeider langt tettere enn de gjorde for ti år siden.

Dette mener Indias statsminister åpner opp nye muligheter.

- Det er fullt mulig å fordoble handelen mellom BRICS-landene til 500 milliarder dollar innen fem år, sa statsminister Narendra Modi.

For å oppnå dette må handelsbarrierer fjernes og infrastrukturen forbedres.

BRICS-landene er blitt enige om å opprette et nytt kredittvurderingsselskap.

- Det er et ønske om å bygge en bro over gapet som finnes i den globale finansielle infrastrukturen, sa Modi under avslutningen av BRICS-konferansen.

Ifølge indiske medier er det skepsis hos enkelte av landene om et nytt kredittvurderingsselskap vil klare å konkurrere med Standard & Poor’s, Moody’s og Fitch – verdens tre største kredittvurderingsselskaper. Kina har forsøkt tidligere å etablere et konkurrerende selskap men ikke blitt tatt på alvor av investorer og finansmarkedene som benytter disse tjenestene.

- USA vil diktere

Russland er underlagt økonomiske sanksjoner fra vestlige EU og USA.

Landets president Vladimir Putin langet ut mot USA under en pressekonferanse i Goa.

- USA aksepterer ikke kompromisser, noe som er nødvendig for å løse problemene i verdenspolitikken. De velger det stikk motsatte - sanksjoner. De ønsker ikke å inngå kompromisser; de ønsker å diktere. Dette er noe som har dannet seg de siste 15 til 20 årene og de klarer ikke å gå vekk fra det. Denne typen restriktive tiltak gir aldri de ønskede resultater, sa Putin.

India og Russland undertegnet over 20 bilaterale avtaler under toppmøtet. Det russiske energiselskapet Rosnoft vil overta en majoritetspost i Indias Essar Oil for vel 100 milliarder kroner.

Dette er den største utenlandske investeringen som noensinne er foretatt i India, ifølge Essar.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene er retningsløse på mandag formiddag. Uken startet med en bred nedgang, men dette har snudd. Markedene venter på økonomiske statistikker fra Kina på onsdag. Det forventes at den kinesiske økonomien fikk en vekst på 6,7 prosent i siste kvartal.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podkast om Opec og oljemarkedet: DNBs oljeanalytiker Torbjørn Kjus forklarer hvorfor en oljepris på 60 dollar per fat kan være innen rekkevidde før jul.

Vi vil høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Anbefalt av DNtv:

Det er ikke bare store penger
Bli med demokraten Jim Thompson når han er ute og engasjerer velgere i et afroamerikansk nabolag i byen Rock Hill,
01:45
Publisert:

Kongen av trefelling
Tømmerhugger på fem kontinenter, motorsagentertaineren, verdensmesteren i kvisting og trefelling i Canada­ og tre ganger norgesmester i motorsag med to kongepokaler. Olav Antonsen håndterer motorsagen som en kunstner.
00:55
Publisert:
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.