Kinesiske myndigheter har sagt de ikke har intervenert direkte i aksjemarkedet den siste måneden. Meglerhusene, som sitter med informasjon om hvem som har handlet, sier ikke noe. De største kinesiske meglerhusene er under etterforskning.

Reformist arrestert

Det statseide kinesiske nyhetsbyrået bekrefter at visestyreformann Zhang Yujun i børskommisjonen China Securities Regulatory Commission (CSRC) er under etterforskning for «alvorlige brudd på retningslinjene».

Dette er et uttrykk som benyttes i Kina for økonomisk kriminalitet, korrupsjon eller innsidehandel. Zhang var direktør ved Shanghai-børsen frem til 2012 – Kinas største børs hvor volatiliteten har vært den høyeste på 18 år.

Flere i ledelsen ved Citic Securities, Kinas største meglerhus, er også under etterforskning. Det er ikke kjent om det er den samme etterforskningen eller om det er en direkte sammenheng mellom arrestasjonene.

Zhang har hatt ansvar for overoppsynet av meglerhus.

- Han er viden respektert i bransjen for å være en reformist. Det virket ikke som han har hatt stor støtte hos andre i børskommisjonen, sier en fondsforvalter i Shanghai til South China Morning Post.

Fra "ja, ja, ja" til "nei, nei, nei"

Aktiviteten i den kinesiske økonomien er lavere enn forventet. Industribedriftene har syltynne marginer etter at produsentprisene har falt sammenhengende i over tre år. Eksporten har falt de siste månedene.

- Ved begynnelsen av året lanserte Kina store reformplaner. Siden da har de gått baklengs som en full edderkopp som ikke vet hvor han skal bevege seg. Den går i ulike og motstridende retninger, sier direktør og global strateg hos Independent Strategy, David Roche, til CNBC.

Roche, som har flere tiår med erfaring fra Kina og fremvoksende markeder, mener kinesiske myndigheter ikke forstår hvordan aksjemarkedet og investorer fungerer.

- De liker det når markedet jubler «ja, ja, ja». Nå sier markedet «nei, nei, nei» så de fengsler noen fondsforvaltere og kriminaliserer vanlig porteføljehandel. De stenger i realiteten markedet, mener Roche.

Forvirring i markedet

Det er brukt minst 1000 milliarder yuan (1300 mrd. kroner) i forsøk på å stabilisere det kinesiske aksjemarkedet, ifølge de fleste anslag fra asiatiske finansinstitusjoner. Goldman Sachs mener beløpet er på rundt 2000 milliarder kroner.

Dette forsøket har mislykkes og volatiliteten har fortsatt med full styrke. De siste ukene har det blitt brukt en mer velkjent taktikk: skape frykt hos markedsaktører og finne syndebukker.

- Markedet blir stadig mer volatilt og statlige støtt har skapt forvirring i markedet og hos investorer. Informasjon om statlige aksjekjøp er ikke transparent og det virker som at de ikke har klare strategi og taktikker. Resultatet er et volatilt marked da investorer ikke følger etter de statlige aksjekjøpene, sier leder for verdipapirinvesteringer hos Shanghai Zhaoyi Asset Management, Li Jingyuan, til Bloomberg Business.

De kinesiske valutareservene har falt med over 450 milliarder dollar det siste året.

Selger amerikansk gjeld

En ny oversikt fra det amerikanske finansdepartementet viser at Kina reduserte beholdningene av amerikanske statsobligasjoner med 30 milliarder dollar fra juni til juli. Kina eier fortsatt 1240 milliarder dollar.

Beløpet kan være høyere. Belgia har halvert sine beholdninger fra til 155 milliarder dollar det siste året.

«Dette er viktig da det har vært spekulasjoner om at Belgia har holdt kinesisk-eide statspapirer på vegne av Kina. Den kraftige nedgangen i de belgiske beholdningene er i tråd med at Kina har solgt seg ned», skriver sjef finansøkonom Ward McCarthy hos Jefferies i en rapport, ifølge MarketWatch.

Nedgraderer Japan

Kredittvurderingsselskapet Standard & Poor’s tror ikke Japans statsminister Shinzo Abe vil lykkes med «Abenomics»-strategien med å skape økonomisk vekst, inflasjon og samtidig redusere den offentlige gjelden.

S&P nedgraderte Japans kredittverdighet fra AA- til A+ på onsdag.

«Vi tror sannsynligheten for en økonomisk oppgang i Japan har avtatt. Til tross for det opprinnelige løftet, tviler vi på at regjeringens «Abenomics»-strategi vil klare å snu denne forverringen i løpet av de neste to til tre årene», skriver Standard & Poor’s i en pressemelding.

Handelsstatistikker viser at den japanske eksportveksten er blitt svakere. I august økte eksporten med 3,1 prosent mot forventninger om en vekst på 3,1 prosent. Eksporten til Kina falt med 4,6 prosent.

Markedene

Investorer i Asia venter på en beslutning fra den amerikanske sentralbanken (Fed) for å se om det kommer en renteøkning senere i dag.

I Japan har investorer valgt å se vekk fra svakere eksportvekst og advarsler fra S&P om at «Abenomics»-strategien for å få fart på økonomien kan mislykkes. Nikkei-indeksen har falt med over 10 prosent siden toppen i sommer.

Den malaysiske valutaen har styrket seg på torsdag og nøkkelindeksen ved Kuala Lumpur-børsen følger etter. Hovedårsaken er et prishoppet på olje på onsdag. Malaysia og Brunei er de eneste nettoeksportørene av olje i Øst-Asia.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no